Emlak Terimleri

Kentsel dönüşümde başvuru yapılmamasına rağmen bina yıkılabilir mi?

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereğince kentsel dönüşümde başvuru yapılmamasına rağmen bina yıkılabilir mi? İşte kanunda yer alan esaslar bu haberde...

Kentsel dönüşümde başvuru yapılmamasına rağmen bina yıkılabilir mi?

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında kentsel dönüşüm uygulamaları ile ilgili esaslara yer veriliyor.


Kanun gereğince riskli yapıların tespiti, Bakanlıkça hazırlanacak yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde masrafları kendilerine ait olmak üzere, öncelikle yapı malikleri veya kanuni temsilcileri tarafından, Bakanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara yaptırılır ve sonuç Bakanlığa veya İdareye bildiriliyor. 


Bakanlık, riskli yapıların tespitini süre vererek maliklerden veya kanuni temsilcilerinden isteyebilir. Verilen süre içinde yaptırılmadığı takdirde, tespitler Bakanlıkça veya İdarece yapılır veya yaptırılır. 


Bakanlık, belirlediği alanlardaki riskli yapıların tespitini süre vererek İdareden de isteyebilir. Bakanlıkça veya İdarece yaptırılan riskli yapı tespitlerine karşı maliklerce veya kanuni temsilcilerince onbeş gün içinde itiraz edilebilir. 


Bu itirazlar, Bakanlığın talebi üzerine üniversitelerce, ilgili meslek disiplini öğretim üyeleri arasından görevlendirilecek dört ve Bakanlıkça, Bakanlıkta görevli üç kişinin iştiraki ile teşkil edilen teknik heyetler tarafından incelenip karara bağlanır. 


Bakanlık veya İdare tarafından yapılan tespit işleminin masrafı ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir. 


Tapu müdürlüğü, binanın paydaşlarının müteselsil sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine, masraf tutarında müşterek ipotek belirtmesinde bulunarak Bakanlığa veya İdareye ve binanın ayni ve şahsi hak sahiplerine bilgi verir.


Tespit, taşınmaz devri ve tescil

MADDE 3/7 - Bu Kanunun uygulanması için belirlenen alanların sınırları içinde olup riskli yapılar dışında kalan diğer yapılardan uygulama bütünlüğü bakımından Bakanlıkça gerekli görülenler de bu Kanun hükümlerine tabi olur.


Yukarıda yer alan kanun maddesi gereğince, riskli alan sınırları içerisinde bulunan ve kentsel dönüşüm için başvuruda bulunmayan binalar da yıkılabiliyor. Bu uygulamaya kat maliklerinin itiraz hakkı da bulunuyor.


Söz konusu kanunun 7. maddesi gereğince; Riskli yapı tespitine karşı malikler veya kanunî temsilcilerince on beş gün içinde riskli yapının bulunduğu yerdeki Müdürlüğe verilecek bir dilekçe ile itiraz edilebiliyor.


İtiraz için gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanıyor:

- Riskli yapının maliki olduğunu belirten tapu fotokopisi

- İtiraz eden malikin nüfus cüzdanı fotokopisi

- Tapu müdürlüğünden gönderilen tebligat örneği


Riskli yapı tespitinin, itiraz üzerine değişmesi halinde, durum aynı şekilde ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor. Yapılan incelemelere karşın, riskli alan ve riskli yapı tespitinde değişiklik olmaması halinde, uygulamaya devam ediliyor.



Kentsel dönüşümde 2/3 yasası!