Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşümde binasını yıkmak istemeyen vatandaşa güçlendirme imkanı verildi!

Kentsel dönüşüm yasası yönetmeliğinde yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İnşaat şirketleri ve riskli bina tespiti yapan kuruluşlar disiplin altına alınırken, binasını yıkmak istemeyen vatandaşa güçlendirme imkânı verecek.

Kentsel dönüşüm yasası yönetmeliğinde yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle kentsel dönüşüm sürecinin seyrini değiştirecek düzenlemeler yapıldı. İnşaat şirketleri ve riskli bina tespiti yapan kuruluşlar disiplin altına alınırken, binasını yıkmak istemeyen vatandaşa güçlendirme imkânı verecek. Kentsel dönüşüm yasası kapsamında inşaat şirketlerine vergi muafiyeti sağlanıyor. Yeni projeye başlayacak bir firma, söz konusu alanda riskli yapı tespiti yapmca noter masrafını, tapu harcım, belediyelere ödenen harçları ödemiyor ve konutları yüzde 1 KDV ile satıyor. Dönüşüm kapsamında yeni proje yapacak 'uyanık müteahhitlerin' alandaki metruk bir bina için rapor alarak tüm projede vergi ödemediği iddia ediliyordu. 

Yeni düzenleme ile bu uygulamaların önüne geçti. Yeni yönetmeliğe göre riskli yapı tespiti; kendi başına kullanılabilen, üstü örtülü ve insanların içine girebilecekleri yapılar hakkında yapılacak. İnşaat halinde olup ikamet edilmeyen yapüar üe bir kısmının yıkılması sebepleriyle yapı bütünlüğü bozulmuş olan yapılar riskli yapı tespitine konu edilemeyecek. Kentsel dönüşümde mal sahiplerine yıkım yerine 'güçlendirme' alternatifi sunulacak. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkam Avukat Ali Güvenç Kiraz'ın verdiği bilgiye göre risk yapı tespiti yapılan bir yapıda hak sahiplerinin 5'te 4'ü kabul ederse güçlendirme yapılacak. 


Yeni yönetmelik NE DİYOR? 


-Kira yardımı yapüan taşınmazlarda kamulaştırma halinde kira yardım süresi 5 ay olarak belirlendi. Yine malikler veya sınırlı yani hak sahipleri sahip oldukları taşınmaz kadar kira yardımı alacak. 

-Riskli yapı tespitine yapılan itirazı inceleyen komisyon raporun itiraz edilen kısmını değil tamamını inceleyecek. 

-Tapu müdürlüklerine veraset belgesi çıkarma yetkisi verilerek süreç hızlandırılacak. 

-Kat mülkiyeti olmayan taşınmazlar için de hem arsa payı sahibi hem de bina ve arsa farklı kişilere ait ise tapuda şerh olması kaydıyla şerh sahibi de riskli yapı tespiti isteyebilecek. 

-Mal sahipleri riskli yapı tahliyesini kendi kiracüanna ve varsa intifa hakkı sahiplerine bildirecek. 

-Maliklerin yapacakları toplantılarda SPK lisanslı değerleme şirketi raporu alınması ve toplantı daveti zorunluluğunda noter şartı kaldırıldı. 

-Riskli alanlarda zemin yapısı nedeniyle bina yapımı mümkün değüse mevcut yapı bir başka parsele kaydırılarak yapabilecek. 


Şerefiye unutuldu


Kentsel dönüşüm yasasını değerlendiren Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkam Avukat Ali Güvenç Kiraz, şerefiye değerleri (Aynı çatı altındaki dairelerde cephe, manzara, kat durumu gibi kriterler nedeniyle oluşan değer farkı) konusunda bir düzenleme yapılmamasını eleştirdi. Kiraz, "Maliklerin en önemli sorunlarından birisi gidereemedi. Şerefiye değerleri dikkate alınmadan 3'te 2 çoğunluğu ne derse ona razı olunuyor. Karara katümayan 3'te l'lik kesimin şerefiye davaları olacak" dedi. 


Hürriyet