Dış Piyasalar

Kentsel dönüşümde Boğaz'daki yalılar da yapılmalı!

Boğaz’da inşa ettiği konaklarla dikkatleri üzerine çeken eski Prestige marketlerinin sahibi Cemil Öztürk, kentsel dönüşümde Boğaz’ın unutulmaması gerektiğini söyledi...

“Çünkü buradaki yapıların en yenisi 80 ihtilalinden önce yapıldı ve kaçak katları, sığınakları bulunuyor. Dayanıksızlar ve yapıların sahipleri de kentsel dönüşümün getireceği olumsuzluklara açık değiller. Fakat kentsel dönüşüm Boğaz’daki yalılarda da yapılmazsa sonu çok kötü olabilir.” diyen Öztürk, Boğaz’da çok sayıda kaçak kat bulunduğunu, bina temelinin bu sebeple gereğinden fazla yük taşıdığını kaydetti. Öztürk, “Onlar da kentsel dönüşüme karşılar. Çünkü yaşadıkları yeri terk etmek, sonrasında daha dar evlerde yaşamak istemiyorlar. Ama bir orta yol bulunması gerekli.” ifadelerini kullandı. Gündemdeki Gezi Parkı eylemlerine de değinen Öztürk, söz konusu olayların kongre, konser, konferans iptallerinin yanında gayrimenkul alımlarını da olumsuz etkilediğini dile getirdi. Üsküdar’da Boğaz’a nazır 20 konak yapan işadamı Cemil Öztürk, Kuveytli bir fonun ‘Gezi’ olayları sebebi ile toptan konak alımından vazgeçtiğini açıkladı. “20 konağım var. Fon burayı alıp iç inşa çalışması ile 40 konak haline getirip turizm tesisi olarak kira halinde işletecekti. Vazgeçtiler.” diyen Öztürk, bunda masumane başlayan olayların şiddete dönüşmesi ve yabancı medyanın olayları abartmasının rol oynadığını söyledi.


Öztürk, geçen ay ipek halısından perdesine iç donanımı ile tamamen hazır hale getirilen Üsküdar Prestige Konakları ile Türkiye’de yatırımı bulunan Katarlı bir otel şirketinin de ilgilendiğini belirtti. Önceki gün Arap ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri Gayrimenkul Yatırımcılar Derneği de villaları gezerek portföyüne aldı. Ortalama 300 metrekare olan ve 1,5 milyon Euro ila 2,5 milyon Euro arasında değişen villa kompleksinde 2 yıl boyunca 120 kişi çalıştı. Projede üç tip daire bulunuyor. Bunların 8’i bahçe dubleks, 8’i çatı dubleks, 4’ü ise orta kat. Her dairede jakuzi bulunuyor. Ayrıca havuz ve sauna da ortak kullanım alanlarında yer alıyor. Projenin en önemli özelliği ise Topkapı Sarayı, Ayasofya, Tarihi Yarımada, Dolmabahçe, Kız Kulesi, Galata Kulesi, Çırağan Sarayı, Eminönü, Birinci Boğaz Köprüsü ve İkinci Boğaz Köprüsü’nün manzaralarına bakış imkânı veriyor olması. Şirket ayrıca Avrupa Yakası’nda eski İstanbul diye adlandırılan bölgede 300, Maltepe’de 800 daireli iki ayrı proje için kolları sıvamış durumda. Öztürk, buraları ortalama 500’er binden sadece Araplara satmayı planlıyor. Şirket ayrıca İzmit ve Pendik’te iş merkezleri inşa ediyor.


Arif Bayraktar/Zaman Gazetesi