Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşümde fırsatçı müteahhitler mercek altında!

Son dönemde Avcılar’da yeniden gündeme gelen fırsatçı müteahhit şikayetleri mercek altına alındı. Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli de, münferit olayların dönüşümü engellemesine izin vermeyeceklerini, takipte olacaklarını belirtti. 

Gerek kredi desteği gerekse KDV ve vergi harçları gibi birçok imkan kentsel dönüşümü kolaylaştırdı. Yeni Şafak'tan Mine Açar'ın haberine göre; gecesini gündüzüne katarak çalışma yürüten devletin bu çabasını hiçe sayan dönüşüm fırsatçıları gönüllülük esasını hiçe sayıyor. Türkiye’nin birçok yerinde özellikle de İstanbul’da benzer sorunlar sıkça yaşanıyor. Son dönemde şikayetlerin en çok arttığı ilçe Avcılar oldu. Avcılar’da bazı uyanık müteahhitler, gönüllülük esasını bir kenara bırakıp kat maliklerinden biri ile yol alıyor ve binaları riskli yapı haline dönüştürüyor. 

HAKSIZLIĞA İZİN YOK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı zaten gelen her türlü şikayeti tek tek inceliyor ve haksızlığı engelliyor. Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli de siyaset üstü bir konu olan ve bakanlığın yoğun mesai harcadığı kentsel dönüşümde uyanık müteahhitlere geçit vermeyeceklerine dikkat çekti. İlçede başarılı bir kentsel dönüşüm çalışması yürüttüklerine dile getiren Hançerli, gönüllülük ilkesine önem verdiklerini söyledi.

ŞİKAYETLER İNCELENİYOR

Bu tür münferit olayların ilçedeki dönüşüme ket vurmasına izin vermeyeceklerinin altını çizen Hançerli, “Her itirazı titizlikle inceliyoruz. Riskli Yapı raporları bakanlığın yetkilendirdiği lisanslı şirketler aracılığı ile yapılıyor. Çıkan raporlarda bina riskli ise buna itirazı çok doğru bulmuyorum. Ancak gönüllülük esası olmadan bir müteahhidin bu tür bir yola başvurması hiç hoş olmamış ve etik değil. Güvenin olmadığı yerde ot bitmez. Güvenin olmadığı yerde dönüşümü gerçekleştiremeyiz. Görüşmek isteyen her vatandaşla bizzat ben görüşüyorum. Şikayetlerin yoğun olduğu müteahhitlerin ilçemizde iş alması mümkün değil. Malikler de biz de buna izin vermeyiz. Bunun için sistemimizi de kurduk. Ancak yaşamdan daha değerli hiçbir şey yok. Tüm çabamız deprem gerçekleşmeden önlem almak" açıklamasında bulundu. 

MÜTEAHHİTLERİ SÜZGEÇTEN GEÇİRİYOR

İlçede şu ana kadar kentsel dönüşüm kapsamında olan toplam bin 325 adet bina yer alıyor. Bu 12 bin 105 konuta tekabül ediyor. Bunun 8 bini son yıllarda kentsel dönüşüme girdi. Avbel ismiyle hizmet sunan ve belediye bünyesinde kurulan şirkette ise vatandaşlara dönüşüm ile ilgili her türlü bilgi veriliyor. Belediyenin süzgecinden geçmiş Avcılarda hizmette bulunan inşaat firmaların listesine de bu şirket aracılığı ile ulaşılabiliyor. 

Binada artı bir kat oluşmadığı durumlarda ortalama metrekare fiyatının yaklaşık 2 bin TL olduğunu dile getiren Hançerli, bu rakamın müteahhide bağımsız birim kalması halinde azaltılabildiğini kaydetti. 

İtiraz hakkı var

İlçede halihazırda 421 adet itiraz başvurusu mevcut. Uzlaştırılan parsel sayısı ise 382 olarak açıklandı. İtirazlar bina riskli yapı ilan edilip tapuya işlenmesinden ve kat malikine tebliğ edilmesinden sonraki 15 gün içerisinde gerçekleşiyor. Bakanlık itirazı onaylamazsa bina en geç 100 gün içinde yıkılıyor. Kat maliklerinin kesinleşen karara karşı mahkeme yoluna başvurma seçeneği de bulunuyor. Yürütmeyi durdurma kararlarıyla yıkım engellenebilir. Yargı da haksız ve yanlış bir rapor var ise farklı kararlar alabiliyor. Bu durumda başka bir malik de başka bir şirketten karot aldırıp itiraza konu edebiliyor. Fakat uzmanlar binasından emin olmadan sırf yıktırmamak için yapılan bu tür çabaların sistemi tıkayacağını savunuyor.

İstanbul'un dönüşümündeki engeller yasa ile kaldırılmalı!