Kentsel dönüşümde kaç metrekareye daire veriliyor?
Kentsel dönüşüme girecek riskli bina malikleri ve hissedarları arsa payı ve metrekare hesaplamalarını merak ediyor. Peki, kentsel dönüşümde kaç metrekareye daire veriliyor? Bir yapının kentsel dönüşüm dahilinde yenilenebilmesi için öncelikle riskli raporunun alınmış olması gerekiyor
Kentsel dönüşüm ile riskli binalar yıkılarak yerine yeni yönetmeliğe uygun binalar inşa ediliyor. Bir yapının kentsel dönüşüm dahilinde yenilenebilmesi için öncelikle riskli raporunun alınmış olması gerekiyor. Bu rapor için başvurular yetkili kurumlara malik ya da kiracı tarafından yapılabiliyor. Bu aşamada bina çoğunluğu aranmıyor.
Vatandaşlar yapılarını, Bakanlığa, belediyelere, il özel idarelerine, büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerine, büyükşehir ilçe belediyelerine veya Bakanlıkça lisanslandırılacak, kurum ve kuruluşlara tespit ettirebilirler. Müracaat sonrası yapılan incelemelerde riskli olarak tespit edilen yapılar için süreç başlatılır.
Riskli yapı olarak tapu kütüğüne kaydedilen taşınmazların maliklerine, altmış günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların yıktırılması istenilir. Yıkılan binanın yeniden yapımı aşamadında malikler yeni dairelerinin kaç metrekare olacağını, riskli binada hissesi bulunanlar ise kendilerine bir ev düşüp düşmeyeceğini sorguluyor. Peki, kentsel dönüşümde kaç metrekareye daire veriliyor?
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE METREKARE SINIRLAMASI VAR MI?
6306 sayılı kanunda kentsel dönüşümden faydalanmak için herhangi bir metrekare sınırlaması bulunmamaktadır. Kanun kapsamında yapılan tespit sonucu yapıların riskli çıkması, kanunun getirdiği haklardan faydalanabilmek için yeterli olacaktır.
FARKLI BLOKLARDA 2/3'LÜK ÇOĞUNLUK NASIL SAĞLANIR?
Bir parsel üzerinde birden fazla yapı bulunması halinde bu yapılara ayrı ayrı risk tespiti yapıldığı için her bir yapı için ayrı ayrı 3’te 2 çoğunluk aranır. Riskli olarak tespit edilen yapıların birlikte değerlendirilebilmesi için, bu yapıların bulunduğu alanın, risk tespiti yaptırmayan yapının bulunduğu alandan ifrazı mümkün ise ifrazına gidilir. İfrazı mümkün değil ise yapının bütünlüğü korunarak uygulama yapılabilir, tapu kütüğüne ise sadece riskli yapılar için risklidir belirtmesi işlenir.
ARSA PAYI NEDİR, NASIL HESAPLANIR?
Arsa payı; ana yapının bulunduğu parsel ve yapının değerini belirleme tekniğine arsa payı denir. Arsa üzerinde yapılmış ana yapı ile diğer bölümlerin oranlarıyla yapılan alan ölçüsüdür. Taşınmazın oranı hesaplanarak değerlendirilen ve konut sahibinin hissesini gösteren pay, arsa payı olarak adlandırılır.
Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından arsa payı değeri üzerinden hak sahiplerine düşen alanların büyüklüğü ve metrekare karşılığı şu formül üzerinden hesaplama yapılıyor:
- Tapuda binanın parseli 1.000 (bin) metrekare, - 1.000 metrekare üzerinde 12 bağımsız birim olduğunu varsayalım. 12 no’lu gayrimenkulün tapu senedinde 20/169 arsa payı olduğu yazıyor.
- Bu örnekten hareketle arsa payı hesaplanırken şu formül ile ilerleniyor:
1000 metrekare / 169 x 20 = 118,343 metrekare
Elde edilen 118,343 metrekare arsa payı değeri oluyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KAÇ METREKAREYE DAİRE VERİLİYOR?
Kentsel dönüşüme giren bir yapıdaki bağımsız bölümlerin metrekare hesabı, arsa payı hesaplama yöntemi ile yapılıyor. Arsa payı hesaplamasına ortak kullanım alanlarının(kömürlük, otopark vb.) ortak mülkiyet payları da dahil ediliyor.
Tapu Sicil Müdürlüğünden alınacak kayda göre belirtilen toplam alanın değeri ile mülk sahibine ait hissenin bağımsız alanlar toplamı ile işlem yapılıyor. Proje tasarımı yapan kişiler tarafından ayarlanan arsa payları, oran hesaplamasında hata yapılıp yapılmadığı dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi gerekmektedir.
Kentsel dönüşümde kaç metrekareye daire verileceği yapılan projelere göre değişkenlik gösterebiliyor.
Kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli belgeler 2022!
Kentsel dönüşüm yardımları neler?
Kentsel dönüşüm kredisi 2022 ne kadar oldu?