Kentsel dönüşümde kat karşılığı bitiyor!
GYODER Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gürsel Öngören, , “Çalışmaları süren yönetmelikle artık kentsel dönüşüm kat karşılığı yerine bedel karşılığı ile yapılacağı bir vizyon sunulacak. Böylelikle müteahhide fazladan kat verilmeyecek." açıklamasını yaptı.
Gayrimenkul sektörünün çatı örgütü GYODER’in 18’inci Genel Kurulu’nda derneğin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Aziz Torun’dan devralan Feyzullah Yetgin ve yeni yönetim kurulu dün ilk basın toplantısını düzenleyerek derneğin yeni stratejileri hakkında bilgi verdi.
Toplantıda konuşan GYODER Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gürsel Öngören, çalışmaları devam eden şehircilik şurasında GYODER adına yer aldığını belirterek, “Şurada yeni şehir planları üzerinde çalışılıyor. Temmuz sonu ve ağustos başı gibi çalışma açıklanacak. Eylül sonunda ise şuranın sonuçları uygulanacak” dedi.
Muhtarlar da işe dahil edilecek
Şuranın hazırlayacağı yeni şehir planlarının artık kolay kolay değişmeyecek planlar olacağını ifade eden Öngören, “Çalışmaları süren yönetmelikle artık kentsel dönüşüm kat karşılığı yerine bedel karşılığı ile yapılacağı bir vizyon sunulacak. Böylelikle müteahhide fazladan kat verilmeyecek. Bunun için ilk etapta 75 milyar liralık bir kaynak aktarılacak. Böylelikle müteahhidin sadece mesleğini yerine getireceği bu sistemde mahalle bazında kentsel dönüşüm olacağı için muhtarlar bu süreçte aktif rol oynayacak” diyerek sözlerine devam etti.
Var olan yönetmeliğin devamı istendi
Toplantıda konuşan GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin ise, 31 Haziran’dan sonra uygulamaya girmesi beklenen Planlı Alanlar Tip Yönetmeliği’nin değiştirilmesi ya da uzatılması isteğini Çevre ve Şehircilik Bakanı’na ilettiklerini kaydederek, “Yönetmelikte kat alanı dışında kalan balkonlar, çatılar, merpen boşlukların emsale dahil edilmemesi devam edecek. Şehrin daha yatay alanda gelişmesi için taban alanında genişleme olacak. Böylece genel olarak imar yönetmeliğinde var olan sistemin devam edeceği yönünde bir beklentimiz oluştu” diye konuştu.
İstanbul Finans Merkezi için teşvik verilmeli
İstanbul Finans Merkezi’nin finansal serbest bölge olarak faaliyet göstermesinin sağlanması gerektiğini ifade eden Feyzullah Yetgin, burada yer alacak firmalara ve çalışanlarına vergisel avantajlar sağlanması gerektiğini söyledi. Finans Merkezi’nde hukuki alt yapısının hazırlanmasının da önemine dikkat çeken Yetgin, böylece İFM’nin ilk önce bölgesel, daha sonra uluslararası bir merkez olacağını belirtti.
Finans merkezi de gayrimenkul sertifikasıyla satılacak
Gayrimenkul sertifikasının geliştirilmesi için çalışmalar sürüyor. Halk GYO İstanbul Finans Merkezi projesinde 150-250 milyon TL’lik gayrimenkul sertifikası ihracı için çalışmalar yapacak. Halk GYO Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında yer alan kulelerden birine yönelik 150-250 milyon lira büyüklükte gayrimenkul sertifikası ihracı üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Finans Merkezi içinde Halk GYO olarak bizim projemiz 425 bin metrekare içinde 46 ve 34 katlı iki kule var.
Bir kuleyi banka ve iştirakleri olarak biz kullanacağız. Sertifikasyonu ise 34 katlı diğer kuleye yöneltmek istiyoruz” dedi ve ekledi “Gayrimenkul sertifikasının ihracı ve ölçeği ile ilgili yönetim kurulu kararı alınacak. Şu anda bir çalışma yapıyoruz. Ofis kısmıyla alakalı böyle bir ürünü hayata geçirmek istiyoruz.” Yetgin, ihracın büyüklüğü ile ilgili olarak da, “Henüz Yönetim Kurulu kararı alınmadı. Ama 150-200 milyon lira, belki 250 milyon TL mertebesinde olabilir. Daha fazla da olabilir, üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.
Dünya / Leyla İlhan