Kentsel dönüşüm 2016 yılında da hızla devam ederken, kira yardım miktarı da artacak. Kira yardımının, ev sahiplerine büyük şehirlerde 790 liraya, nüfusu az şehirlerde 500 liraya kadar çıkması bekleniyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 6.5 milyon riskli binanın yıkılacağı kentsel dönüşüm çalışmaları devam ederken, kira yardım miktarı da artıyor. Kentsel dönüşüm kapsamında evi yıkılanlara 18 ay boyunca kira yardımı uygulaması 2016’da da devam edecek. Ev sahiplerine ilçe, il ve büyükşehirlerde yaklaşık 500 ila 800 Türk Lirası’na yakın bir miktarda kira yardımı yapılacak. İlçe ve nüfusu az olan şehirlerde 2015 yılında 455 lira olan rakamın yaklaşık 500 liraya, İstanbul, Ankara ve İzmir’de ise 735 TL olan rakamında 780-790 liraya çıkacağı hesaplanıyor.
ENFLASYONLA NETLEŞECEK
Net rakamlar 2015 yılı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından netlik kazanacak. Riskli binalarda oturan kiracılara ise iki aylık kira bedeli olarak taşınma masrafının karşılanması amacıyla yardım yapılıyor. Çevre Bakanlığı yeni yılda da kentsel dönüşüm çalışmalarına belediyeler ile birlikte hız veriyor. İstanbul, Diyarbakır, İzmir, ve Ankara gibi çok sayıda şehirde kentsel dönüşüm çalışmaları devam edecek. Bakanlık verilerine göre bugüne kadar 100 bin riskli binanın yıkım ve yapımı devam ediyor. 100 bin binada 350 bin daire bulunuyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kazanması için finansman arayışları devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı’nın daha fazla destek sağlamasını istiyor. 2015 yılında kentsel dönüşüme kaynak Bakanlık döner sermayesinden aktarıldı.
18 AY BOYUNCA YARDIM
Hak sahiplerine ilişkin olarak alınan evrakların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından incelenmesi sonucunda başvurusu uygun görülenlere kira yardımı yapılıyor. Kira yardımı konut/işyeri maliklerine belirlenen tutarda ve 18 ay boyunca yapılıyor. Konut/işyeri kiracılarına iki aylık kira yardımı (bulunduğu ilin aylık kira yardımı tutarı baz alınarak) tek seferde veriliyor. Konut/işyerinde sınırlı ayni hak sahibi olarak ikamet edenlere beş aylık kira yardımı (bulunduğu ilin aylık kira yardımı tutarı baz alınarak) tek seferde veriliyor.
İKAMET ŞARTI
6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı maliklerine her yıl alınacak Bakanlık oluruna göre sadece ikamet ettikleri bir bağımsız bölüm için 18 ay kira yardımı yapılıyor. Kira yardımı ödemelerinde riskli yapıda ikamet şartı aranıyor. Malik, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerinden sadece bu şartı sağlayanlara ödeme yapılıyor.
Star/ Ercan Baysal
Haber Akşam'da şöyle yer aldı;
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 6.5 milyon riskli binanın yıkılacağı kentsel dönüşüm çalışmaları devam ederken, kira yardım miktarı da artıyor. Kentsel dönüşüm kapsamında evi yıkılanlara 18 ay boyunca kira yardımı uygulaması 2016’da da devam edecek. Ev sahiplerine ilçe, il ve büyükşehirlerde yaklaşık 500 ila 800 Türk Lirası’na yakın bir miktarda kira yardımı yapılacak. İlçe ve nüfusu az olan şehirlerde 2015 yılında 455 lira olan rakamın yaklaşık 500 liraya, İstanbul, Ankara ve İzmir’de ise 735 TL olan rakamında 780-790 liraya çıkacağı hesaplanıyor.
Akşam
Haber İstanbul Gazetesi'nde şöyle yer aldı;
Kentsel dönüşüm kira yardımı 2016 yılında artacak. Enflasyon oranıyla düzenlenecek kira yardımının, ev sahiplerine büyük şehirlerde 790 liraya, nüfusu az şehirlerde 500 liraya kadar çıkması bekleniyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 6.5 milyon riskli binanın yıkılacağı kentsel dönüşüm, çalışmaları devam ederken, kira yardım miktarı da artıyor.
Kentsel dönüşüm kapsamında evi yıkılan ev sal tiplerine İstanbul, Ankara ve İzmir'de 735 TL olarak yapılan kira yardımı rakamının, yeniden düzenlenerek 780-790 liraya çıkması bekleniyor.
Net rakamlar 2015 yılı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından netlik kazanacak. Riskli binalarda oturan kiracılara ise iki aylık kira bedeli olarak taşınma masrafının karşılanması amacıyla yardım yapılıyor.
Kira yardımı alabilmek için riskli binada ikamet etmek şart. Kentsel dönüşüme giren bina için kira yardımı 18 ay boyunca yapılıyor.
İstanbul Gazetesi
Haber Haber Ekspres Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
2016 yılında kentsel dönüşümde kira yardımının büyük şehirlerde 790 liraya, nüfusu az şehirlerde 500 liraya çıkması bekleniyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 6.5 milyon riskli binanın yıkılacağı kentsel dönüşüm çalışmaları devam ederken, kira yardım miktarı da artıyor. Kentsel dönüşüm kapsamında evi yıkılanlara 18 ay boyunca kira yardımı uygulaması 2016'da da devam edecek. Star'ın haberine göre ev sahiplerine ilçe, il ve büyükşehirlerde yaklaşık 500 ila 800 Türk Lirası'na yakın bir miktarda kira yardımı yapılacak. İlçe ve nüfusu az olan şehirlerde 2015 yılında 455 liralık yardımın yaklaşık 500 liraya, İstanbul, Ankara ve İzmir'de ise 735 TL olan rakamın da 780-790 liraya çıkması öngörülüyor. Bugün açıklanan enflasyon rakamlarıyla yardım miktarlarının netleşmesini bekleniyor.
Hak sahiplerine ilişkin olarak alınan evrakların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından incelenmesi sonucunda başvurusu uygun görülenlere kira yardımı yapılıyor. Kira yardımı konut/işyeri maliklerine belirlenen tutarda ve 18 ay boyunca yapılıyor. Konut/işyeri kiracılarına iki aylık kira yardımı (bulunduğu ilin aylık kira yardımı tutarı baz alınarak) tek seferde veriliyor. Konut/işyerinde sınırlı ayni hak sahibi olarak ikamet edenlere beş aylık kira yardımı (bulunduğu ilin aylık kira yardımı tutarı baz alınarak) tek seferde veriliyor. 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı maliklerine her yıl alınacak Bakanlık oluruna göre sadece ikamet ettikleri bir bağımsız bölüm için 18 ay kira yardımı yapılıyor. Kira yardımı ödemelerinde riskli yapıda ikamet şartı aranıyor. Malik, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerinden sadece bu şartı sağlayanlara ödeme yapılıyor. Çevre Bakanlığı verilerine göre bugüne kadar 100 bin riskli binanın yıkım ve yapımı devam ediyor. 100 bin binada 350 bin daire bulunuyor.
Haber Ekspres
Haber Güneş Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 6.5 milyon riskli binanın yıkılacağı kentsel dönüşüm çalışmaları devam ederken, kira yardım miktarının da artırdığı açıklandı.
Net rakamlar 2015 yılı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından netlik kazanacak. Riskli binalarda oturan kiracılara ise iki aylık kira bedeli olarak taşınma masrafının karşılanması amacıyla yardım yapılıyor. Çevre Bakanlığı yeni yılda da kentsel dönüşüm çalışmalarına belediyeler ile birlikte hız veriyor.
YENİ YILDA DA DEVAM
Kentsel dönüşüm kapsamında evi yıkılanlara 18 ay boyunca kira yardımı uygulaması 2016'da da devam edecek Ev sahiplerine ilçe, il ve büyiikşehirlerde yaklaşık 500 ila 800 Türk Lirası'na yakın bir miktarda kira yardımı yapılacak. İlçe ve nüfusu az olan şehirlerde 2015 yılında 455 lira olan rakamın yaklaşık 500 liraya, İstanbul, Ankara ve İzmir'de ise 735 TL olan rakamın da 780-790 liraya çıkacağı hesaplanıyor. Kira yardımı ödemelerinde riskli yapıda ikamet şaıtı aranıyor. Malik, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerinden sadece bu şartı sağlayanlara ödeme yapılıyor.