Kentsel dönüşümde kooperatif üyeliği!
Kooperatiften ev alındığını ancak eski malikin üyeliğinin devam ettiğini farz edelim. Bu noktada kentsel dönüşümde kim söz sahibi olur? Kooperatifte tapulu eve sahip olan taşınmaz sahibi mi? Yoksa, kooperatif üyesi mi?
Kentsel dönüşümde kooperatif üyeliği!
Kentsel dönüşüm faaliyeteleri kapsamında, şehirde riskli alanlarda yer alan riskli binalar yıkılarak yerine sağlam binalar inşa ediliyor. Bu kapsamında hak sahiplerine bazı avantajlar sağlanıyor.
Kentsel dönüşüm kapsamında kooperatiften taşınmaz alan kimseler, zaman zaman karışıklıklar yaşıyabiliyor. Örneğin, kooperatiften bir mesken alındığını ancak eski sahibinin hala kooperatif üyeliğinin devam ettiğini farz edelim.
Bu noktada, kentsel dönüşümde kim söz sahibi olur? Kooperatifte tapulu eve sahip olan taşınmaz sahibi mi? Yoksa, kooperatif üyesi mi?
6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu gereğince, kentsel dönüşümde hak sahibi; bağımsız bölümün sahibi oluyor. Buna göre, ister kooperatif olsun ister konut sitesi olsun, kentsel dönüşüm kapsamında söz sahibi binada yer alan bağımsız bölümlerin malikleri oluyor.
Ancak, ileride herhangi bir problemin yaşanmaması adına, eski malik olup kooperatif üyeliği devam eden kimselerin üyeliklerine son verilmesi gerekiyor.
Eski ortak noter huzurunda kooperatif üyeliğini yeni ortağa devredebiliyor. Yapılan devir işleminden sonra, kooperatif yönetim kuruluna başvurulması gerekiyor. Bu başvuru ayrı ayrı olabileceği gibi birlikte de yapılabiliyor.
Koopetif üyeliğini devir alacak kimsenin kooperatif ve devir alacağı kişi hakkında araştırma yapması, kooperatife borcunun bulunup bulunmadığını araştırması yararına olacaktır.
Çünkü devir, tüm hak ve yükümlülükleri içerir. Devralan kişi, devreden kişinin tüm hakkına sahip olduğu gibi onun yükümlülüklerini de üstlenmiş oluyor.
Kentsel dönüşüm kira yardımı kaç TL oldu?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com