28 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde maddi yardım nasıl alınır?

Kentsel dönüşümde maddi yardım nasıl alınır?

6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunundan faydalanan malik ve kiracılara devlet finansal desteklerde bulunuyor. Peki, kentsel dönüşümde maddi yardım nasıl alınır?



Kentsel dönüşümde maddi yardım nasıl alınır?

6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunundan faydalanan malik ve kiracılara devlet finansal desteklerde bulunuyor. Bu desteği alabilmek için ilk şart anlaşma ile tahliye olarak karşımıza çıkıyor. 


Anlaşma ile evi tahliye eden mülk sahiplerine, kiracılara devlet bazı finansal desteklerde bulunuyor. Kentsel dönüşümde devlet destekleri arasında faiz desteği ve kira yardımı bulunuyor.


Anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabiliyor. 


Kentsel dönüşümde maddi yardım nasıl alınır?

Binanız ya riskli alan ilan edilen bölgenin sınırları içerisinde olmalı ya da kendi başvurunuz sonucu riskli yapı ilan edilen bir binada oturuyorsanız kentsel dönüşüm maddi yardımlarından faydalanabilirsiniz. 


Mülk sahipleri için kredi ve kredi yardımı;

Eğer kat maliğiyseniz, her bağımsız bölüm için en fazla 100 bin lira kredi yardımı alabiliyorsunuz.  Bir malikin en fazla 5 bağımsız bölüm için yardım alabildiği bu uygulamada; kredi, blokeli hesapta tutuluyor ve inşaat süreci ilerledikçe ekspertiz onayına göre kat malikine dönüşüm için kredi yardımı devam ediyor. 


Eğer kat sahibiyseniz, ancak kredi yerine kira yardımı alacaksanız; riskli binada yaşayan mülk sahibi 18 ay boyunca geri ödemesiz kira yardımı alabiliyor. 


Kiracılar için kredi ve kredi yardımı;

Kiracıysanız, riskli binada bir yıldır kiracı olduğunuzu belgelediğiniz takdirde 100 bin liralık kiracılar için kentsel dönüşüm kredisinden yararlanabiliyor ve bu krediyle yeni bir konut alabiliyorsunuz. 

 

Kentsel dönüşüm kapsamına giren dairenin kiracısına bir seferlik taşınma yardımı da sağlanıyor. 


Kentsel dönüşümde kaç ay kira yardımı alınır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön