Emlak Terimleri

Kentsel dönüşümde müteahhitler harçlardan muaf mı?

Kentsel dönüşüm kapsamındaki binalar bazı harç ödemelerinden muaf tutuluyor. Peki, kentsel dönüşümde müteahhitler de harçlardan muaf mı?Riskli binada oturan kiracı ve maliklerin hakları ile yeni binayı inşa edecek müteahhitin hak ve sorumlulukları ile ilgili hükümler kanun ve ilgili yönetmeliklerde yer alıyor

Kentsel dönüşüm ile ilgili uygulamalar 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında düzenleniyor. Riskli binada oturan kiracı ve maliklerin hakları ile yeni binayı inşa edecek müteahhitin hak ve sorumlulukları ile ilgili hükümler kanun ve ilgili yönetmeliklerde yer alıyor.

Kentsel dönüşümde yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden; kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralar ise banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaf tutuluyor.

Söz konusu muafiyetlerden müteahhitlerin de faydalanıp faydalanamadığı merak eidliyor. Peki, kentsel dönüşümde müteahhitler de harçlardan muaf mı? Müteahhit olarak üzerine kayıtlı olan daireleri satarken tapunun istediği harçlardan kentsel dönüşüm kapsamında muaf olunur mu?

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ALINMAMASI GEREKEN HARÇLAR

1) 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesi uyarınca alınan noter harçları.

2) Harçlar Kanununun 57 nci maddesi (4 sayılı tarife) uyarınca alınan tapu ve kadastro harçları.

3) 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 79 uncu, 80 inci, 84 üncü ve Ek 1 inci maddesi uyarınca belediyelerce alınan harçlar.

4) 1/7/1964 tarihli ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu uyarınca damga vergisine tâbi kâğıtlar sebebiyle alınan damga vergisi.

MÜTEAHHİT KENTSEL DÖNÜŞÜMDEKİ EVİ SATARKEN HARÇTAN MUAF MIDIR?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kurduğu Alo 181 Çevre ve Şehircilik Hattına gelen bir soru ve yanıtı şu şekilde:

SORU : Müteahhit olarak binayı kentsel dönüşüm kapsamında yıkmıştır. Binayı yaptıktan sonra maliklere verilecek kısmın verildiğini ve müteahhit olarak kendine kalan kısmın tapusunu kendi adına aldığını bildirdi. Vatandaş, müteahhit olarak üzerine kayıtlı olan daireleri satarken tapunun istediği harçlardan kentsel dönüşüm kapsamında muaf mıdır?

CEVAP : 6306 sayılı Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun kapsamında riskli yapının yenilenme sürecinde, riskli yapının alım ve satım işlerinde harçlardan muafiyet vardır. Ancak riskli yapı risksiz hale geldikten sonra yapılan satış işlemlerinde harçlardan muafiyet yoktur.
 

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE MÜTEAHHİTLER HARÇLARDAN MUAF MI?

6306 sayılı kanunun uygulama yönetmeliği 16. Maddesine göre:

a) İlgili kurum veya gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alman harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden; kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralar ise banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaftır.

b) Riskli alanlarda gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişilerince, İlgili kurum adına değil de kendi adlarına uygulamada bulunulması halinde, riskli alanlardaki yapıların mevcut alanları için daha önce belediyelerce alman harç ve ücretlere ilave olarak, sadece kullanım maksadı değişiklikleri ile yapı alanındaki artışlar için hesaplanan harç ve ücret farkları alınır.

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları 2022!

Tapu dairesine gitmeden satış yapılabilir mi?

Tapu hissedarları nasıl öğrenilir?