Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşümde önemli olan hizmet!

Habertürk Gazetesi köşe yazarı olan Esra Boğazlıyan, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ile röportaj gerçekleştirdi. İnönü, Şişli'de ada bazlı dönüşümün gerçekleşmesi gerektiğini belirtti.

Seçimden bu yana iki yıl geçti, öncelikle bu iki yılın değerlendirmesini alalım sizden.


Bir kere çok çabuk geçti. 2014 senesinden 30 Mart seçimleriyle geldik. Şişli halkı 15 yıl boyunca alıştığı yönetim tarzından sonra bana alışmaya çalıştı.



Son dönemlerde bütün belediyelerin en önemli gündem maddelerinden biri kentsel dönüşüm. Şişli çok merkezi ama bu konuda sıkıntılı. Yapı stoku eski. Kuştepe ve Mahmut Şevket Paşa Mahallesi var... 


Şişli sadece Abdi İpekçi ve Nişantaşı değil. Kuştepe de bizim, Yayla Mahallesi de bizim, Mecidiyeköy'ün alt tarafları da bizim. Buralarda yapı stoku çok eski. Bilinçsiz yapılmış ve mülkiyet sorunları var. Gecekondudan başlayıp bina olmuş yerler var. Binanın arsa mülkiyeti bina sahiplerine ait değil. Önemli gördüğümüz iki yer var, biri Mahmut Şevket Paşa diğeri Kuştepe. Kentsel dönüşüm yaparken amacımız para kazanmak değil. Önemli olan hizmet. Hizmet yaparken oturan kişinin oradan kopmamasını sağlamamız lazım. Değerde artış olursa mal sahibi istediğini yapar, çünkü bu bir kazanımdır. Biz zorlamayız kişiyi. Bunun kötü örnekleri var. Sadece bu kentsel dönüşüm işinde iki tür var. Birincisi büyük ölçekli, bir de Bağdat Caddesi gibi münferit yenilenmeler. Bu sıkıntılı bir kanun. Tescilli bir yerden olumsuz rapor alınca yıkılıyor ama bu her zaman çok doğru kullanılmıyor. Kanun yapıcının burada devreye girmesi lazım. Özellikle yaşlıların oturduğu bazı yerler suiistimale açık ve bizim belediye olarak yapacak bir şeyimiz yok. Ada bazlı kentsel dönüşüm yapılabilir. 


Münferit olanlar dönüşüm değil, her şey aynı kalıyor sadece bina yenileniyor... 


Ada bazlı yapılırsa olumlu tarafları çok. Yeşil alanlar, otoparklar çıkıyor daha planlı oluyor. Ama bazı yerlerde mesela beş katlı binalar yapılmış ama kentsel dönüşürse o imkânı sağlamıyor. Üç kat imkânı varsa bu da bir mağduriyet. Böyle olunca parsellerin birleşmesi lazım. Çok kolay işler değil ama zoru da yapmak lazım. Bu ay içinde kentsel dönüşüm biriminin kurulmasını bitiriyoruz. Belediyenin dışında çalışacak ve direkt bana bağlı olacak. Mahmut Şevket Paşa'da bir dönüşüm olacaksa orada halkla beraber yapılması lazım. Kendi kafamıza göre gidip diretmeyeceğiz. Bizim sistemde devlet her zaman güçlüdür. "Biz yaparız olur" düşüncesi vardır. Ama biz bu şekilde hareket etmek istemiyoruz. İkna edemezsek başka yollar arayacağız. Görüşmelerden başka çözüm yolları çıkacaktır. Herkesi memnun edemeyiz ama asgari bir müşterekte birleşmemiz lazım. Kentsel dönüşümü hiç olmazsa bu iki mahallede mutlaka ilerletmemiz lazım. Bu dönemin sonunda tamamlanamaz ama bence başlanmış olacak. 



Esra BOĞAZLIYAN/Habertürk