Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşümde seçim korkusu!

Kentsel dönüşümde bazı belediyelerin “seçimlerde oyum gider” korkusuyla kentsel dönüşüme yanaşmadığı ortaya çıktı. Yıkılan binaların yerine yenilerinin yapılması için çalışmaların sürdüğünü aktaran Bayraktar, Hürriyet'e açıklama yaptı


“Korkak bezirgan ne kâr eder ne zarar” çıkışında bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, belediyelere “Dönüşümde başarılı olanların oyları tavan yapıyor” mesajı gönderdi. Türkiye genelinde 160 bin konutun yıkımının başladığını kaydeden Bakan Bayraktar, “Bu yıl sonuna kadar 200 bin, 2014 yılı sonuna kadar da 400 bin kaçak ve riskli yapının daha yıkımını gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi. Yıkılan binaların yerine yenilerinin yapılması için çalışmaların sürdüğünü aktaran Bayraktar, Hürriyet’e şu açıklamada bulundu:


YENİ PARA KULVARLARI 


“20 yıllık süreçte paraya ihyitacımız olacak. Bu açıdan parayı kendimiz üretiyoruz. Döner sermaye gibi araçlarla yeni kulvarlar geliştiriyoruz. 2-B’lerin satışından para gelecekti ama gelmedi. Maliye Bakanlığı satışlar başlamasına rağmen ‘hala vereceğiz’ diyor. Biz kentsel dönüşüm için parayı bulacağız. İller Bankası’nda hasılat paylaşımı proje yapıyoruz. Oradan gelecek paranın yarısıyla biz dönüşüm yapacağız, yarısıyla da belediyelere para verip onların yapmasını sağlayacağız. 


OYLARI TAVAN YAPIYOR


Bazı belediyeler ‘aman benim oyum gider’ diyor. Yani kentsel dönüşüme sarılmıyor. Korkak bezirgan ne kar eder ne zarar eder. Şimdi kentsel dönüşüm zamanı. Dönüşümde başarılı olan belediylerin oyları tavan yapıyor, artıyor. Çok tartışılan Fikirtepe’nin planlarını yaptık. Şimdi ‘bizim de planlarımızı yap’ diye çok ciddi müracaatlar oluyor. İki sene içinde herkesi kentsel dönüşüme inandıracağız. 


BİZ ARTIK PASI ATTIK


Fikirtepe’de insanlara pası attık, şimdi orada ofis kuruyoruz. Büyük şehirleri yıkmak yapmak çok zor. Fransa, Amerika, Almanya yapamıyor. Kentsel dönüşüm benim kısmetim, dünyanın en zor işi bana nasip oldu. Türkiye son yıllarda inşaat sektöründe büyük bir devrim yaptı. 5.5 milyon inşa edildi. Şimdi kentsel dönüşümle bu uvmeyi arttıracağız. 

Sulukule hassas bir iş. Bazı işlerde şuyu vukuundan beter olacaksa daha değişik bir yöntemle yaklaşmalııınız. 700’e yakın konut yaptık. Oradaki hak sahiplerinin hiçbirini göndermedik. Türkiye’de herşey tartışılıyor ama orası yapılmak zorundaydı.”


1 milyar TL gelecek


Kaynak geliştirme projelerinden 400 milyon gelir gelecek. 

2014’te bu parayı 1 milyara çıkarmayı amaçlıyoruz. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Kentsel dönüşümde çok başarılı belediyeler var. Bugüne kadar kentsel dönüşüm kapsamında sadece dört vilayette riskli bina tespiti yapılmadı.



Hürriyet