Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşümde teminat mektubu neden önemli?

Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan düzenlemeler inşaat sektörüne ivme kazandırdı. Dönüşüm konusunda kat malikleri en çok müteahhidin inşaatı yapabilecek ekonomik gücü olup olmadığı konusunda endişe ediyor.

Kentsel dönüşümde teminat mektubu neden önemli?

Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, Antalya Ekspres'te kentsel dönüşüme ilişkin bir yazı kaleme aldı. 

İşte Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz'ün 'Kentsel dönüşüm ve teminat mektubu' başlıklı yazısı...

15 yıla yakın bir süredir kentsel dönüşüm konuşuluyor ama nedense bir arpa boy alınamıyordu. 2013 yılında tüketici yasasına da giren yönetmeliklerde de altları doldurulmadığı için çok mağduriyetler yaşandı.

Ülkemiz ekonomisinin lokomotifi durumunda olan inşaat sektörüne ivme kazandıran kentsel dönüşüm uygulamalarında kat maliklerinin en büyük endişelerinden biri de binalarının yeniden inşası için anlaştıkları müteahhidin taahhüt ettiği inşaatı yapabilecek ekonomik gücünün olup olmadığıdır.

Banka teminat mektubunun sözleşmenin tüm kat malikleri tarafından noter huzurunda imzalanması veya son kat malikinin de dairesini her türlü borçtan arınmış olarak müteahhit firmaya teslim etmesi anında alınmasını tavsiye etmekteyiz.

Banka teminat mektubu metninde mektubun kesin suretle bir teminat mektubu olduğu belirtilmelidir.

Teminat mektubunun tüm kat malikleri adına düzenlenmesi pratikte nakde çevrilmesini hemen hemen imkansız hale getirmektedir. Zira tüm kat maliklerinin aynı anda bir araya gelerek talepte bulunmaları oldukça zordur. Tavsiyemiz, mektubun kat maliklerinin arasından seçilen temsilci heyeti adına düzenlenmesi ve bu heyete mektubu nakde çevirme yetkisi verilmesi yönündedir.

Teminat mektubunun süresi de oldukça önemlidir. Bankaların genel olarak süresiz teminat mektubu vermeleri pratikte çok nadir rastlanan bir durumdur, dolayısı ile teminat mektuplarının vadesinin sözleşmede taahhüt edilen inşaat süresinin bitiminden 3-6 ay sonrasına denk getirilmesini tavsiye ediyoruz. Zira inşaatın bitirilmesinden sonra iskan başvurusunun sonuçlanması genelde 3-6 ay arası sürmektedir ve kat maliklerinin iskan alınana kadar kendilerini güvende hissetmeleri açısından teminat mektubunun vadesinin iskan için geçecek süreyi de kapsaması yerinde olacaktır.

Sivil toplum kuruluşlarının (STK) bu hususta bedel almadan danışmanlık yaptıklarını unutmamalı ve bina ruhsatı konusunda ilgili bir STK’ya başvurmalı.

Yapılan işin önce risksiz güvenli bir binaya bir an kavuşmak olduğu unutulmamalı. Öncelik riskten kurtulmak olmalı. Konfor ve lüks kişinin bütçesine göre daha sonra projeye eklenmelidir.

Yaptıkları yapının imar şartlarına uygun olduğunu ölçmek için yine STK’lardan yardım istenmeli sonrasında ilgili belediyelere kontrol ettirilmeli.

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, riskli ve rezerv yapı alanlarında kira yardımı süresi 36 aydan 48 aya çıktı. Ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygun görülmesi halinde kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmının peşin ödenebilmesinde süre bir yıl olarak tespit edildi.

Evini dönüştürecekler dikkat! KDV indiriminde şartlar neler?