Kentsel dönüşümde yık-yap anlayışından hızla vazgeçilmeli: Kentsel Dönüşüm Stratejisi oluşturulmalı!
Bursa’da gerçekleştirilen Kentsel Dönüşüm Çalıştayı’nda konuşan İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Atilla Erdem, kentsel dönüşümde yık-yap anlayışından hızla vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. İşte o açıklama...
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi tarafından “Kentsel Dönüşüm Çalıştayı” düzenlendi ve Bursa’nın kentsel dönüşüm yol haritasına katkı sunmak üzere harekete geçildi. Söz konusu çalıştayda kademisyenler, kamu kurum temsilcileri ve ilgili meslek paydaşları tarafından gerçekleştirilen çalışmalara yer verildi.
Ekonomimcom'dan Ali Şahin'in haberine göre; İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Atilla Erdem, çalıştayın açılış konuşmasını yaptı ve kentin geleceği için el birliğiyle çözüm önerileri geliştirmek, deneyimleri paylaşmak ve daha sağlıklı, güvenli ve sürdürülebilir bir kent vizyonu yaratmak için bir araya geldiklerini dile getirdi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM PLANLAMALARI BİNA İNŞAATLARIYLA SINIRLANDIRILMAMALI
İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Atilla Erdem, söz konusu açıklamasında, her büyük depremin ardından olduğu gibi, büyük acılar yaşanan 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminin, kentlerin ne kadar hazırlıksız olduğunu, afet öncesi ve sonrası alınan önlemlerin yetersiz olduğunu bir defa daha ortaya koyduğunun altını çizdi.
"Burada problem, bir doğa olayı olan deprem değil. Sorun, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da meydana gelecek olan deprem ve diğer doğa olaylarından, ülkemizi ve kentlerimizi koruyacak yeterli çalışmaların ve planlamaların gerçekleştirilmemiş olmasındadır" diye konuşan Serdar Atilla Erdem, sanayileşmenin de etkisiyle 1990’lardan itibaren her sene küçük bir il nüfusu kadar göç alan Bursa’nın yapı stokunun ülke genelinden daha fazla risk taşıdığına dikkat çekti.
Erdem, Bursa’nın kentsel alt ve üst yapısının güçlendirilmesinin, sağlıklı bir yaşam alanı oluşturulmasının ve nihayetinde son günlerin sıkça kullanılan ifadesiyle “dirençli bir kent” şekline getirilmesinin sadece bugünün değil, yarının da en önemli meselelerinin başında geldiğinin altını çizdi ve şu ifadeleri kullandı:
"Şehrimizde kentsel dönüşüm sürecini, yalnızca fiziksel olarak yapıları yenilemek olarak değil, aynı zamanda kent yaşamını daha sürdürülebilir, daha güvenli ve daha sağlıklı duruma getirmek ve elbette şehirlerimizin kaybolan ruhunu geri kazandırmak şeklinde görmek gerekir. Bu perspektifte kentsel dönüşüm planlamalarını yalnızca bina inşaatlarıyla sınırlandırmadan kentsel altyapı, ulaşım, yeşil alanlar, sosyal donatı alanları ve tarihi doku gibi unsurları da dikkate alarak hazırlamak gerektiği oldukça açık durumdadır."
DÖNÜŞÜMDE YIK-YAP ANLAYIŞINDAN HIZLA VAZGEÇİLMELİ
İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Atilla Erdem, şehir dinamiklerinin tamamının ortak akıl ile hareket etmesi gerektiğini düşündüklerine dikkat çekti ve şu açıklamada bulundu:
"Öncelikle Kentsel Dönüşüm Stratejisi'nin oluşturulması gerekiyor. Toplumun tüm paydaşlarının, Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’ne dahil edilmesi, fikirlerinin alınması ve ortak çözüm önerileri geliştirilmesi, kentsel dönüşümün başarısı için kritik derecede önemlidir. Tüm dönüşümler buna uygun, ayrıcalıksız ve herkese eşit şekilde uygulanmalı. Şehrimizde son senelerde uygulanagelen sadece yık-yap anlayışından süratle çıkılmalı, kentsel dönüşüm adına bilimsel ve teknik tüm yöntemlerin masaya yatırılması gerekiyor."
İstanbul'da kentsel dönüşümle yenilenen binalarda kiralar 4 kat birden arttı!
Konut fiyatlarındaki artışı evlenme ve boşanma oranları da etkiliyor!
|