Emlak Terimleri

Kentsel dönüşümdeki binadan kiracı nasıl çıkarılır?

Kentsel dönüşüm projesinden faydalanmak isteyen kat maliklerinin riskli konutunda kiracı olması halinde, kiracının kendisine verilen süre içerisinde evi tahliye etmesi gerekiyor. Peki, kentsel dönüşümdeki binadan kiracı nasıl çıkarılır?

Kentsel dönüşümdeki binadan kiracı nasıl çıkarılır?

Kentsel dönüşüm projesinden faydalanmak isteyen kat maliklerinin riskli konutunda kiracı olması halinde, kiracının kendisine verilen süre içerisinde evi tahliye etmesi gerekiyor. Kiracı bu süreçte ev sahibinden bir şey talep edemiyor ancak; anlaşma ile riskli yapıyı tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan binaların; kiracıları ve sınırlı ayni hak sahibi olarak bu binaları kullananlar Kanun kapsamında yapılacak yardım ve desteklerden faydalanabiliyor. 


Peki, maliki olduğunuz riskli yapıda kiracınızın çıkmadığını farz edelim. Bu durumda riskli binayı tahliye etmeyen kiracı hakkında ne yapılacak?


Riskli binanın yıktırılması için maliklere verilen süreler içerisinde riskli binayı tahliye etmeyen malik veya kiracılar İstanbul, İzmir ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri’ne, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne bildiriliyor.


Riskli yapıların tespiti, tahliyesi ve yıktırma iş ve işlemlerini engelleyenler hakkında, işlenen fiil ve hâlin durumuna göre 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uyarınca Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunuluyor.


Kiracılara kira yardımı..

Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında kiracılara taşınma masrafları dikkate alınarak bir defaya mahsus olmak üzere kira yardımı yapılabilir. Kiracıların konut satın almak istemeleri halinde Bakanlık ile protokol imzalayan bankalardan alınacak kredilere faiz desteği verilebilecektir.


Hangi evraklarla nereye başvuruda bulunulacak?

Riskli binada kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak ikamet edenler; 

- Nüfus cüzdanı  fotokopisi,

- Kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi üzerine kayıtlı su, elektrik, telefon, doğalgaz faturalardan birisi veya riskli binada oturduğunu gösteren nüfus müdürlüğünden alınmış adrese dayalı nüfus kayıt örneği,

- Konutun tahliye edildiğine dair yeni adresini gösterir adrese dayalı nüfus kayıt örneği, ile birlikte İstanbul, İzmir ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuracaktır. 


Kiracılara kaç ay ve ne kadar kira yardımı yapılacak?

Kiracılara taşınma masrafları dikkate alınarak bir defaya mahsus olmak üzere kira yardımı yapılır. Kiracılara 2013 yılında defaten ödenecek kira yardımı miktarı aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. 

İl Nüfusu Kira Miktarı

300.000’e kadar 800,00 TL

300.000 - 500.000 arası 900,00 TL

500.000 - 750.000 arası 1.000,00 TL

750.000 – 2.000.000 arası 1.100,00 TL

2.000.000 – 4.000.000 arası 1.200,00 TL

4.000.000’dan fazla 1.300,00 TL


Riskli yapılar kanunu!