Kentsel dönüşüme 'Gayrimenkul Sertifikası' modeli geliyor!
Yeni dönemde emekliler ve yoksullara konut için TOKİ'ye daha aktif rol verilecek, kentsel dönüşüm revize edilecek. Finansmanda da 'Gayrimenkul Sertifikası' modeli devreye girecek.
Her iki seçmenden birinin desteğini alarak tek başına iktidar olmayı başaran AK Parti, Türkiye'yi 2023 hedeflerine taşıyacak 'İkinci Atılım Dönemi' projelerine odaklandı. Emekliler ve dar gelirlilerin 250 TL taksitle konut sahibi olmalarını sağlayacak paketin yanı sıra, 'Kentsel Dönüşüm' projesi de revize edilerek geliştirilecek. TOKİ'nin daha aktif rol üstleneceği yeni dönemde, 'kentsel dönüşüm' üzerinden 'sosyal dönüşüm' de sağlanacak. 'Faizsiz bono' olarak adlandırılan 'SUKUK' sistemiyle 'hak devri' imkanı sağlayan, 'Gayrimenkul Sertifikası' modeli getirilecek. Konut hesabı açarak yüzde 25 peşinat biriktirene, yüzde 15 devlet desteği verilmesini öngören sistem yaygınlaştırılacak.
YENİ MODELLER HAYATA GEÇİYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Maliye Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla üzerinde çalıştığı modeller, yol haritası olarak hayata geçirilecek. Kentsel dönüşüm alanlarındaki uygulamaların ülke genelinde önceliklendirilmesi için 'Kentsel Dönüşüm Alanları Strateji Belgesi' hazırlanıyor. Atılması öngörülen adımlar satır başlarıyla şöyle: Gayrimenkul sektöründe de hareketliliği beraberinde getirecek yeni finansman modelleri hızla uygulamaya geçirilecek. Bu kapsamda, kentsel dönüşüm alanlarında hakların devredilmesine imkan sağlayacak şekilde 'Gayrimenkul Sertifikası' modeli geliştirilecek. 'Faizsiz bono' olarak ifade edilen 'SUKUK' gibi finansman araçlarının da önü açılacak.
HİSSE SATIN ALABİLECEK
Vatandaş, devlet güvencesinde borsada işlem görecek konut projelerinden metrekare bazında hisse satın alabilecek. 'Gayrimenkul Sertifikası' adı altında işlem görecek olan söz konusu bu hisseler, istendiği zaman paraya çevrilebilecek veya proje tamamlandığında alınan hisse oranına göre konut sahibi olunabilecek.
Yoksula ev projesi
Önceliklerden biri de 'alt gelir gruplları'nın konuta erişimini artırmak. Emekliler için aylık 250 TL bedelle konut edinme imkanı öngörüldü. Kentsel dönüşüme dayalı yeni projeler de devreye sokulacak.
İnşaatta yerli ürün
'Yapı Araştırma Merkezi' kurulması planlanıyor. Piyasaya arz edilen güvensiz ithal yapı malzemelerinin kullanılması engellenecek. Kentsel dönüşümde 'yerli' ürünlerin kullanılması sağlanacak.
Akşam