Kentsel dönüşüme İstanbullular'dan yüksek bedel tepkisi!
İstanbullular binalarının yıkılmasına karşı olmadıklarını ancak yüksek ödeme planları ile karşı karşıya bırakıldıklarını ve zorlandıkarını belirten mahalle sakinleri, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı'ya tepki gösterdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Bağcılar'da kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 18 binanın yıkım törenine katıldı. Bakan Güllüce, yaptığı konuşmada beton kalitesi ve yapılan binaların denetlenmesiyle ilgili konularda daha sıkı tedbirler alınacağını söyledi. Törene katılan ve oturdukları binalar için yıkım kararı verilen bazı vatandaşlar ise endişelerini dile getirdi. Binalarının yıkılmasına karşı olmadıklarını ancak yüksek ödeme planları ile karşı karşıya bırakıldıklarını belirten mahalle sakinleri, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı'ya tepki gösterdi.
Bağcılar Göztepe Mahallesi'ndeki Barın Sitesi, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bugün yıkılmaya başlandı. Proje ile yeniden yapılacak sitede 18 binanın yıkımı tamamlanacak. 184 bağımsız birim bulanan sitenin yerine yapılacak konutlarda bir kapalı otopark olacağını ve yüzde 65'inin de yeşil alan olarak planlanacağı belirtildi.
Yıkım yapılacak bölgede bugün yapılan törene Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da aralarında bulunduğu protokol üyeleri katıldı. Bakan Güllüce, konuşmasında 1999 depreminden örnek vererek o dönemde Tuzla Belediye Başkanı olduğunu ve deprem bölgesinde yaptıkları çalışmalarda bina yıkmanın bina yapmaktan daha zor olduğunu belirtti. Bazı kesimlerin bakanlık olarak kendilerini eleştirdiğini anlatan Güllüce, beton kalitesi ve denetimlerin daha sık yapılacağını belirterek, "Bakanlığı eleştiriyorlar, efendim bakanlık işleri kilitliyor... E tabii canın istediği gibi beton dökmek istiyorsan kilitleriz kardeşim. Canın istediği gibi bina yapıp vatandaşa satarsan biz onu kilitleriz. Canının istediği malzeme ile bina yapıp da vatandaşa sadece boyası fayansı güzel bina satmaya kalkarsan biz onu kilitleriz. Ama güzel bina yapacaksan da önüne rehber oluruz." dedi.
Olumsuzluklar noktasında bundan sonra da aynı tavrı sürdüreceklerini anlatan Güllüce, "İnşaat yapacaksan düzgün yapacan, temelini düzgün yapacan, betononu düzgün atacan, beton kaliten düzgün olacak, her şey standartlara uygun olacak. O zaman biz sizinle beraberiz ama değilse her geçen gün bu işleri daha sıkılaştıracağız. Daha fazla disipline edeceğiz, özellikle beton kalitesi noktasında daha fazla üzerine gideceğiz." ifadesini kullandı.
'HER ALANDA REHABİLİTE GEREKİYOR'
Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş da konuşmasında her alanda bir rehabilite süreci gerektiğini belirtti. Otobüs kazalarını gündemine alan Topbaş, "Otobüslerde bir takım problemler yaşandı. Nasıl bir sistem ki bir taraftan araştırmalar yapılıyor, savcılığa intikal etti. Şunu söylemek istiyorum. Toplu taşıma araçları başta olmak üzere, kent iletişim sistemleri başta olmak üzere her alanda bir rehabilite gerekiyor. Yeniden gözden geçirmek, masaya yatırmak ki ekibimiz bunu yapıyor." dedi.
'VATANDAŞLARDAN ÖDEME TEPKİSİ'
Protokol konuşmalarının ardından binaların yıkımına başlandı. Protokol üyeleri kürsüde bazı ailelerle birlikte basın mensuplarına poz verdi. Ancak bazı vatandaşlar tören alanından ayrılmak için hareket eden Güllüce'nin ardından giderek konuşmak istedi. Güllüce'nin tören alanından ayrılmasının ardından Bağcılar Belediye Başkanı'na dert yanan vatandaşlar, yıkımı yapılan binalarla ilgili emsal kararlarına ve ödeme miktarlarına tepki gösterdi. Her bir daire için ödenmesi istenen 50 bin lira ve faiz olduğunu ancak vade süresi içinde bu ödemelerin nereye varacağını bilmedikleri endişesini taşıdıklarını anlattı. Ahmet Demir isimli bir vatandaş, "Belediye 125 metrekarelik daireleri 5 blok olarak kendisine ayırıyor. Bize de 77 metrekare veriliyor. 50 bin TL para bizden isteniyor. O paramızla zaten yapılıyor, geri kalan onlara kar kalıyor. Güç onlardaysa öyle yapıyorlarsa bilmiyorum ama hakikat bu." dedi.
Başka bir bina sakini ise 50 bin liranın kendilerinden istendiğini ve banka faizinin ne olduğunun belirsiz kaldığını söyledi. Bina sakini, "Kiptaş yönetimi 50 bin TL'ye 10 yıl içinde 13-ile 26 bin TL faiz geleceğini belirtti. Burada bir belirsizlik var. Kentsel dönüşüm ya da bakanlığın verdiği yazı ile birbirini kapsamıyor. Kiptaş, yapmış olduğu ön sözleşmeyi hep kendi tarafından belirlediği için site sakinleri sıkıntılı durumda." ifadelerini kullandı.
Haber 3