Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşüme master plan yolda!

Fikirtepe merkezli kentsel dönüşüm çalıştayında bir araya gelen kamu ve özel sektör temsilcileri, dönüşüm harekatını masaya yatırdı. İBB İmar Daire Başkanı Gökhan Yılmaz, "Süreci hızlandırmak için master plan hazırlıyoruz" dedi


"İstanbul'da Kentsel Dönüşümün Geleceği ve Fikirtepe Çözüm Çalıştayı" inşaat sektörüyle kamu paydaşlarını buluşturdu. Management Plus Danışmanlık ile Gayrimenkul Enstitüsü işbirliğiyle organize edilen ve Marriot Otel'de yapılan çalıştayda, kentsel dönüşümün İstanbul'daki geleceği, dinamikleri, Fikirtepe'deki çözümlerin nasıl sağlanabileceği tartışıldı. Arsa sahipleri, kat malikleri, konut ve gayrimenkul geliştiricileriyle inşaat ve finans sektörünü yakından ilgilendiren çalıştayın açılış konuşmalarını Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Ülkü Koçar, ULI Başkanı Haluk Sur ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Gökhan Yılmaz yaptı. 


Rant boş bir kavram 

Kentsel dönüşümün Türkiye'nin en büyük projesi olarak görüldüğünü belirten ULİ Türkiye Başkanı Haluk Sur, "Merkezi yönetimin kafası karışık. İçi boş kavramları tartışıyoruz. Kentsel dönüşüm rantı da bu boş kavramlardan biri. Türkiye için zorunlu olan dönüşüm için yerel yönetimler, ilgili bakanlık ve büyükşehir belediyesi sorunları net olarak belirleyip, harekete geçmeli. Yoksa 'inşaatta frene basalım' diyerek sorun çözülmez. İnşaat ve sanayi sektörünü kıyaslıyorlar. Ama inşaat sanayisinin ihracat büyüklüğü 20 milyar doları geçti" dedi. Sur, başarılı bir dönüşüm için inşaat sektörünü durdurmak yerine, tüm tarafların bütüncül yaklaşımla çözüm araması gerektiğini kaydetti. 


Nüfus 154 bine çıkacak 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar Daire Başkanı Gökhan Yılmaz, kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmak amacıyla belediyenin 'İstanbul Kentsel Dönüşüm Strateji Master Planı' çalışmalarına başladığını söyledi. Çalışma kapsamında hangi bölgede, ne şartlarda dönüşüm yapılacağına karar verileceğini belirten Yılmaz, "Başarılı bir dönüşüm için yurtiçi ve yurtdışı örneklerini inceliyoruz" dedi. Dönüşümün imar artışı değil, sorunların çözümü olarak görülmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, "Fikirtepe'deki dönüşümün parçalı ve hisseli mülkiyet yapısıyla ağır ilerliyor. Dönüşüm tamamlandığında nüfus 47 binden 154 bine çıkacak. Bina sayısı da 11 binden 48 bine yükselecek. Sosyal donatı alanları da 10 kat artacak" diye konuştu. 


Niyet de akıbet de hayırlı 

Fikirtepe'deki dönüşüm çalışmalarının bu seviyeye gelmesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarının büyük olduğunu hatırlatan Gökhan Yılmaz, "Dönüşüm öncüsü olan bölgede İBB'nin katkıları yadsınamaz. Aksi halde bu kadar kademe aşılamazdı. Niyet hayırlıysa, akıbet de hayırlı olur" diye konuştu. Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Ülkü Koçar, çözüm için konuşmak gerektiğinin altını çizdi. Mimarların dönüşüm sözünü sevmediklerinin altını çizen Koçar, "Eskiyen çöküntü alanlarında yenilenme ifadesini daha doğru buluyoruz. Bu kavram sosyal ve ekonomik dönüşümü ifade ediyor. Kentin metalaşması, konutun barınma amacından çok güvence olarak görülmesi, kullanım değeriyle değil değişimle ifade edilmesi dönüşümü çağrıştırıyor" şeklinde konuştu. 


Yüzde 90'ı tamamlandı

Fikirtepe'de faaliyet gösteren derneklerden FİDEM Başkanı Ercüment Oruç, bölge genelindeki hak sahiplerinin yüzde 90 oranında imza attığını belirtti. Anlaşma sağlanamayan hak sahipleri için de kamulaştırma sürecinin devam ettiğini belirten Oruç, "Fikirtepe'de 8 bin ev yıkıldı ve artık süreç tamamlanmalı. Kötü niyetli ve hakkından fazlasını talep edenlerin süreci tıkamasına engel olunmalı" dedi. 


Çantacılarla başımız dertte

Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Yasin Bektaş ise bölgedeki çantacı firmaları eleştirdi. Rant beklentisiyle sürece dahil olan firmalar olduğunu belirten Bektaş, çok sayıda şirketin de mali yetersizlik nedeniyle inşaata başlayamadığını ifade etti.




Sabah