22 / 12 / 2024

Kentsel dönüşüme nasıl başvuru yapılır?

Kentsel dönüşüme nasıl başvuru yapılır?

Kentsel dönüşüm, artık kullanılamayacak halde olan yapıların yeniden yapılandırılması sürecidir. Bu süreçte kentsel dönüşüm başvurusu yapılmalıdır. İlgili bakanlıklar, inceleme ve değerlendirme yaparak kentsel dönüşüme başlar. Peki kentsel dönüşüme nasıl başvuru yapılır?



KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Kentsel dönüşüm başvurusu için ilk adım, dönüşümün hedeflendiği taşınmaz için riskli yapı raporu almaktır. Bu amaçla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş aracı kurumlara başvuruda bulunmanız gerekir. 

Yaşadığınız şehirdeki bu yetkili kurumları internet üzerinden kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının resmi internet sitesi de bu konuda detaylı bilgi sunar. Apartmanlarda riskli yapı raporu almak için yalnızca bir kat malikinin başvurusu yeterlidir. Kentsel dönüşüm evrakları ise şunlardır: 

  • Tapu fotokopisi

  • Vekaletname 

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi

  • Tapudan alınmış bina kat maliklerinin hisse oranlarını gösteren belge 

  • Belediyeden Ulusal Adres Veri Tabanı (UAVT) yazısı

  • Şirket İmza Sirküsü ve Şirket Yetkilisi

  • Belediyeden alınan binanın statik projesi

Kentsel dönüşüme nasıl başvuru yapılır?

KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ NASIL BAŞLAR?

Yapılan değerlendirmeler neticesinde yapının potansiyel bir risk taşıdığı tespit edilirse, riskli yapı değerlendirme raporu hazırlanır. Eğer bu rapora diğer apartman sakinleri tarafından itiraz edilmezse, bina yıkım kararı alınır. Fakat diğer apartman sakinleri, riskli yapı değerlendirme raporuna itiraz ederse, durumun yeniden gözden geçirilmesi gerekir.

Yeni bir inceleme sonucunda da bina hala riskli olarak sınıflandırılırsa, binanın yıkılmasına yönelik bir karar alınır. Ancak eğer bina artık riskli olarak değerlendirilmiyorsa, önceki yıkım kararı geçersiz hale getirilir. Binanın riskli bir yapı olarak kabul edilmesinin ardından, incelemeyi gerçekleştiren firma genellikle binanın sahiplerine rehberlik etme rolünü üstlenir.

20 YAŞINDAKİ BİNALAR KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRER Mİ?

20 yaşından daha eski binalarda kentsel dönüşüm başvuruları yapıldığında, binanın yapım tarihine bakılmaksızın, temelinde veya duvarlarında çatlak gibi hasarlar bulunan yapılar için riskli yapı tespit raporu talep edilebiliyor.

Bu riskli yapı tespit raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş lisanslı kuruluşlar tarafından hazırlanırken, sadece bir kat malikinin dahi başvuruda bulunmaması dahi, binanın riskli yapı incelemesi için yeterli kabul edilir.

Düzce'de kentsel dönüşüm için 8 bölge belirlendi!

Kentsel dönüşüm doğru planlanırsa 5 yılda tamamlanabilir!

İstanbul'da kentsel dönüşüm tam gaz: Beyoğlu ve Kağıthane'de 1.086 konutun teslimi yapıldı!


Geri Dön