Kentsel dönüşüme ne kadar harcama yapıldı?
Türkiye riskli bölgeleri için başlattığı kentsel dönüşüme tam 1 milyar 350 milyon TL ödedi. Hızla süren çalışmalarda 200 proje ise bakanlık masasında inceleniyor. Bakan İdris Güllüce Türkiye hızla kentsel dönüşüm yaşadığını söyledi.
Türkiye kentsel dönüşümde büyük çalışmaların merkezi haline geldi. Ülkemizdeki birçok alan adeta kabuk değiştirdi. Kentsel dönüşüm için 1 milyar 350 milyon lira harcandı. Kentsel dönüşüm, 1 milyon 150 bini kentsel dönüşüm alanlarında, 850 bini bireysel yapılarda olmak üzere toplam 2 milyon kişiyi etkiledi. 2013'ten bu yana 2 yıl içinde 475 milyon lira kira yardımı yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüme ilişkin verileri paylaştı. Bakan İdris Güllüce'nin de katıldığı toplantıda Türkiye'deki kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin veriler açıklandı. Verilere göre 2012'den bu yana ilan edilen 159 riskli alan için çalışmalara başladı ve bunların büyük çoğunluğu 2018'de tamamlanacak.
200 PROJE İNCELEME AŞAMASINDA
Kentsel dönüşüm için riskli alan ilan edilen 123 bölgede belediyeler yetkilendirilirken, 29 projede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 5 projede TOKİ, 2 projede ise maliklerce uygulama yapıldı. Söz konusu projelere ek olarak Belediye Kanunu kapsamında 2012'den bu yana ilgili belediyelerce yürütülen 54 Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi bulunuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 200'e yakın proje teklifi halen inceleniyor. Uygun görülenler ve riskli alan ilan edilen bölgelerde de 2018'e kadar projeler başlayacak.
TÜRKİYE HIZLA KENTSEL DÖNÜŞÜME GİDİYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Cevahir Hotel Asia'da “kentsel dönüşüm aileleri”nin katılımıyla düzenlenen “Dönüşüm Devam Ediyor” programına katıldı. Kentsel Dönüşüm Kanunu çıktığında komisyon başkanı olduğunu ve dönüşümün bu kadar hızlı ilerleyeceğini tahmin etmediğini ifade eden Güllüce, “Daha uzun bir zaman alacağını sanıyordum. Türkiye çok büyük hızla kentsel dönüşüme gidiyor” diye konuştu.
Kordon'daki 'yüksek' kurnazlık
Güllüce, İzmir Kordon'daki yükseklik tartışmalarına ilişkin bir soruya şu karşılığı verdi: “Yönetmelikte bina yüksekliği değil, kat yükseklikleri arttırıldı, yani 3 metre yerine 3,5 metre. Ama binanın yüksekliği imar planında belli zaten, 18 metre. Belediye Başkanı oranın imar planını 10 kat, 20 kat yapıyorsa, onun yaptığı doğrudur ya da değildir. O kendi bileceği iştir. Bunun yönetmeliğe bağlanması, teknik bir tartışmayı bakanlığa iletmesi çok doğru olmayan bir iştir. Kurnazlık yapmaktır. Kurnazlıkla da devlet yönetilmez, milletin karşısına çıkılmaz. "
Yeni Şafak