Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşüme yeni teşvik müjdesi! Kiralar arttı, şimdi sıra kredide!

Kentsel dönüşümün hızlanması için önemli adımlar atılmaya devam ediliyor. Kira yardımları 1.000-1.500 TL'den 2 bin-3 bin 500 TL bandına çıktı. İkinci hamle ise dönüşüm kredilerinde olacak. İşte detaylar...Konutları yıkılan vatandaşlara ödenen kira yardımında artış yapıldı, şimdi yeni konutların yapım sürecine ilişkin destekler bekleniyor

Riskli binaların yenilenmesi ve kentsel dönüşümün hızlanması amacıyla yeni destekler geliyor. Konutları yıkılan vatandaşlara ödenen kira yardımında artış yapıldı, şimdi yeni konutların yapım sürecine ilişkin destekler bekleniyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, dönüşüm için kira ve faiz destekli kredi imkânı sağlıyor. Verilen detaylara göre, son dönemde artan kiraların vatandaşı zorlaması sebebiyle, verilen yardımlarda artışlara gidildi. 

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, önceki gün CNN Türk’te açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, dönüşümü desteklemek için kira yardımı miktarını artırdıklarını söyleyerek, "İstanbul’da 1.500 liraydı, 3 bin 500 TL yaptık. Ankara, Bursa, Antalya, İzmir’de 3 bin TL'ye çıkarıyoruz. Büyükşehirlerde aylık kira yardımını 2 bin 500 TL, diğer şehirlerde 2 bin TL'ye çıkarıyoruz. Kira yardımlarını nisandan itibaren vatandaşların hesaplarına yatıracağız” dedi. 

Bakan Murat Kurum, hafta sonu Hazine Ve Maliye Bakanlığı tarafından ek destekler açıklanacağını da dile getirdi.

YAPIMA DESTEK BEKLENİYOR

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre dönüşüm kredilerinde faizin yüzde 1’in altına inmesi, çekilen krediye verilen bakanlık faiz desteğinin artması ve vadenin uzaması da planlanıyor.

Konut kampanyalarında olduğu gibi ödemesiz dönem ya da ilk senelerde taksit avantajı sağlanması da planlar arasında bulunuyor. Ayrıca dönüşüm kredisinde üst limit geçen sene 2 defa artırıldı. Şu an evi dönüşecek olanlara verilen kredi üst limiti 600 bin TL. Faiz desteği ise yıllık 600 baz puan olarak uygulanıyor. Bu da aylık 0.50 puan anlamı taşıyor.

Vatandaş aylık yüzde 1.5 oranlı kentsel dönüşüm kredisi kullanıldığında, bunun yüzde 0.50’sini bakanlık karşılıyor. Fakat kredi faizlerinin yüksek olması ve bankaların kredi taleplerine olumlu dönüş yapmaması bu süreci zorluyor.

Atılacak yeni adımlarla hem kredinin cazip, hem de işler duruma gelmesi hedefleniyor.

KİMLER KAÇ AY DESTEK ALIYOR?

Kira yardımı riskli yapılarda 18 ay, riskli ve rezerv yapı alanlarında en fazla 48 ay şekilde veriliyor. Konut sahiplerine aylık ödeme yapılırken, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerine (oturum hakkı olana) bir defa ödeme yapılıyor. Riskli binalar yenilenirken tapu, noter, damga vergisi gibi harçlardan da muafiyet sağlanıyor. Ayrıca vatandaş müteahhitle kat karşılığı anlaşma yapmadan konutunu kendi dönüştürürse yüzde 18 yerine yüzde 1 oranında KDV ödüyor. 

Konutta deprem etkisi: 'Depreme dayanıklı' notuyla ilanda olan evlerin fiyatları arttı! 

Şimdi Marmara depremini bekliyoruz! Uzman isimden korkutan açıklama: Marmara için belirli gerilmeler var!

Tapu sahipleri dikkat! Sona ereceği tarih resmen peş peşe açıklandı! Bunu yapmayan yandı!