Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşümle doğal afet kayıp ve zararları en aza inecek!

1950 sonrasında gözlemlenen hızlı nüfus artışı, tarımda makineleşme ve kentsel alanların cazibesi; göç olgusunu beraberinde getirdi. İlerleyen dönemlerde hızla artan trend ile, kentleşme oranının yüzde 75'e ulaştığı günümüze gelindi.

1950 sonrasında gözlemlenen hızlı nüfus artışı, tarımda makineleşme ve kentsel alanların cazibesi; göç olgusunu beraberinde getirdi. İlerleyen dönemlerde hızla artan trend ile, kentleşme oranının yüzde 75'e ulaştığı günümüze gelindi. 


Süreç boyunca yoğun nüfus baskısına maruz kalan kentler; sağlıklı büyüyemeyen, sosyal donatılardan ve estetik anlayıştan yoksun kalan beton yığınlarına dönüştü. Son 60 yıl içinde yaşanan afetler ve 17 Ağustos depremi ise, sorunun ne denli kökleştiğini bir kez daha ortaya koydu. Doğu Marmara Bölgesi depremlerinde 18 bin vatandaş hayatını kaybetti, milli gelirin yüzde 10'u birkaç dakika içinde yok oldu. Van depreminde ise yıkılan ve ağır hasar gören konut sayısı 30 bine ulaştı. Yaşanan acı kayıpların ardından "deprem öldürmez, bina öldürür" kavramı zihinlere yerleşirken; can ve mal güvenliğinin sağlanması kentlerin daha dayaşanır hale getirilebilmesi için muazzam bir "dönüşüm" hareketi devreye alındı. 


2012 yılında kabul edilen 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu, artık daha fazla kayıp ve zararın yaşanmamasını amaçlıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın tespitlerine göre Türkiye'de 6.5 milyon konutun yenilenmesi gerekiyor. Türkiye'nin en büyük ve en uzun soluklu projesi olarak nitelendirilen kentsel dönüşümün, ortalama yirmi yıl süreceği öngörülüyor. Şu anda, kentsel dönüşüm sürecine dahil olmak isteyen pek çok firma, resmi onay bekliyor. Seçim nedeniyle askıya alınan onayların, seçim sonrası dönemde dönüşüme muazzam bir ivme katması bekleniyor. 



sağlanması, kentlerin daha yıkıldı. 


17.849 RİSKLİ BİNA YIKILDI 

Araştırmalara göre Türkiye sınırları içinde 19 milyon yapı bulunuyor. Bu yapılardan 5 milyonu, 1999 depremi sonrasında inşa edildiği için göreceli olarak daha iyi durumda. Bakanlık çalışmaları neticesinde ortaya konan çarpıcı veriler ise şöyle: 


-Risk tespitlerinin yapılması için 935 firma lisanslandırıldı. 

-63.873 adet binada; 189.465 adedi konut, 30.613 adedi dükkân olmak üzere toplam 220.078 adet birimin risk tespiti yapıldı. 

-Risk tespiti yapılan binalardan 17.849 adedi (58.275 birim) yıkıldı


Sabah Ek