Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşümle evini yenileyeceklere müjde!

Yurt genelinde yaşanan depremlerin ardından tedirginlik yaşayan vatandaşlar kentsel dönüşümle evlerini yenilemek istiyor. Riskli yapılarda oturan vatandaşlara devlet faiz indiriminde bulunarak yüzde 0.58 faizle konut kredisi kullandırıyor...

Ülkemizde ardı ardına yaşanan depremler kentsel dönüşüm faaliyetlerinin önemini gözler önüne serdi. 2012 yılında başlayan kentsel dönüşüm seferberliğinin ardından yurt genelinde bu zamana kadar 81 ilde 631.723 riskli binanın 515.813'ünün yıkımı gerçekleşti. Bu kapsamda 8 yılda 1 milyon 332 bin bağımsız birim dönüştü.

Kentsel dönüşüm kredisi nedir?

Afet riski altındaki yapıların dönüştürülmesini öngören “6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun” kapsamındaki kredilere kentsel dönüşüm kredisi deniyor.

Kentsel dönüşüm kredisi kimlere veriliyor?

a) Konutlarını yeniden inşa etmek isteyen hak sahiplerine,
b) Riskli yapılarda en az 1 yıl oturan kiracı veya sınırlı ayni hak sahiplerine,
c) Konutu riskli yapı olarak tespit edilen ve farklı bir konut almak isteyen maliklere.

Riskli Yapı raporu şart

Kentsel dönüşüm kredisinden yararlanacak hak sahiplerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca faiz desteği sağlanacak olup söz konusu destekten faydalanılabilmesi için gayrimenkulün “Riskli Alan”da bulunması veya riskli alan içinde yer almamakla birlikte gayrimenkulün “Riskli Yapı” olduğu teknik raporlarla tespit edilmesi gerekiyor. 

Daire başına 125 bin TL'lik kredi

Hak sahiplerine kullandırılacak faiz destekli kredi tutarı en fazla 125 bin TL oluyor.. Birden fazla bağımsız bölüme sahip olan hak sahipleri adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı her bir bağımsız bölüm için 125 bin TL’yi aşmamak kaydıyla toplamda en fazla 625 bin TL olabiliyor.

Kentsel dönüşümde standartlar

Bankalar tarafından kullandırılacak Kentsel Dönüşüm Konut Kredilerinde standart konutlar için yıllık yüzde 4 (aylık yüzde 0.33), B sınıfı enerji verimliliği sertifikasına sahip konut için yüzde 4.5 (aylık yüzde 0.37), A sınıfı enerji verimliliği sertifikasına sahip konut için yüzde 5 (aylık yüzde 0.41) oranında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Faiz Desteği verilecektir. Kentsel Dönüşüm İşyeri kredilerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca sağlanacak Faiz Desteği ise standart bireysel iş yerleri için yıllık yüzde 3 (aylık yüzde 0.25), B sınıfı enerji verimliliği sertifikasına sahip işyeri için  yüzde 3.5 (aylık  yüzde 0.29), A sınıfı enerji verimliliği sertifikasına sahip işyeri için  yüzde 4 (aylık yüzde 0.33) oranında olacak.

Aylık 1.500 TL taksitle

Kentsel Dönüşüm Konut Kredisi ürünü kapsamında devlet desteği ile beraber A sınıfı verimliliğe sahip konut için 125.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 10 yıl vadede aylık ödemeleri yaklaşık 1.500 TL oluyor. Kredinin vade sonunda toplam geri ödemesi de 174.000 TL’ ye karşılık geliyor.

Kentsel dönüşüm konut kredisi faizleri yüzde 0.58’e düştü!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com