Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşümle kimliksiz bina kalmayacak!

Bursa’da gerçekleştirilen Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı’nda sanayi dönüşümü, altyapı sorunları ve bunların çözümü masaya yatırıldı. Sektörün dev oyuncuları ‘kimliksiz bina kalmayacak’ mesajı verdi.

Bursa’da gerçekleştirilen Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı’nda sanayi dönüşümü, altyapı sorunları ve bunların çözümü masaya yatırıldı. Sektörün dev oyuncuları ‘kimliksiz bina kalmayacak’ mesajı verdi.


SABAH Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nın 2.'sini Bursa'da gerçekleştirdi

SABAH Gazetesi'nin ev sahipliğinde ilki nisanda İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle gerçekleşen 'Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nın ikincisi dün Bursa Merinos Kültür Merkezi'nde düzenlendi. 400 kişinin katıldığı kurultayda inşaat sektörünün dev oyuncuları, yerel yöneticiler ve finans sektörünün temsilcileri 2012'den bu yana gelinen son durumu masaya yatırdı. Açılış konuşmasını yapan SABAH Gazetesi Ekonomi Müdürü Dr. Şeref Oğuz, kurultay için neden Bursa'nın seçildiğini şu sözlerle anlattı: "Bursa'nın 1000 yıldan daha eski tarihi var. Şehri bir sonraki yüzyıla hazırlamak için dönüşüm son derece hayati." Türkiye'de şehircilik anlamında en büyük sorunun sağlıksız yapı stoku ve kimliksiz binalar olduğunun altını çizen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise sağlıksız yapı stokunu dönüştürmek için hükümet olarak ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Bakan Özhaseki, "Bizim şehirlerimizde genel anlamda arabesk bir yapılaşma mevcut. Her kültürden çalışmış ortaya karmaşık bir şey çıkmış. Dönüşüm hamlesiyle beraber artık kentlerimize kimlik kazandıracağız" ifadelerini kullandı.


FİKİRTEPE'DE DEVREYE GİRECEĞİZ

Bakan Özhaseki kentsel dönüşüm çalışmalarının şu an 3 milyon kişiyi ilgilendirdiğini, oysa 30 milyon kişinin hayatının söz konusu olduğunu belirterek, "Çevre ve insan odaklı çalışmalar yapmalıyız. Bunları yapmazsak, yazık olur. Bizim anlayışımız ev yıkan değil, yuva yapan bir dönüşüm anlayışıdır" diye konuştu. Doğu'da birçok şehrin yerel yönetimlerin ilgisizliği sebebiyle yok olup gittiğini belirten Özhaseki, "Şehirlerin kaderi, yerel yönetimlerin ufuklarıyla doğru oranlıdır. Şehirlere iyi bakılması belediyelerin elzem görevidir" dedi. Kentsel dönüşümde tıkanan yerlerde devreye gireceklerini anlatan Özhaseki, Fikirtepe örneğini verdi.


RANTI ADALETLİ DAĞITMALIYIZ

Türkiye'de rant konusunun yanlış anlaşıldığının da altını çizen Özhaseki şöyle konuştu: "Şöyle bir akım başladı. 'Efendim bu iş rantsal dönüşüme dönmesin.' Kardeşim ranta da bu kadar küfür etmeyin, rant olmadan hayat olmaz. Ama doğru olan adaletli bir şekilde bu rantı dağıtmak. Bu nedenle de öncelikli olarak parsel bazlı yoğunluk artışlarında yaşanan çirkinlik artık sona erecek. Parsel bazlı emsal artışından vazgeçmek lazım." Özhaseki, gayrimenkul sertifikası ve imar hakkı transferi ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini, bunların eksik yönlerini tamamlayarak, inşaat sektöründe ve kentsel dönüşümde çok ciddi bir argüman olarak ortaya koymayı hedeflediklerini vurguladı.


SANAYİ DÖNÜŞÜMÜ GEREKİYOR

Bursa Valisi İzzettin Küçük, kentsel dönüşüm kapsamında yeni yapılan binaların şehrin kimliğini yansıtması gerektiğinin altını çizdi. Bursa'nın 15 yılda 2 milyon nüfuslu dev bir şehre dönüştüğünü anlatan Küçük, "Zaman içinde şehir büyürken çarpık yapılaşma meydana geldi. Dönüşüm de bu sorunu çözmeye yönelik bir hamle" dedi. Kentsel kimlik kavramının son yıllarda önemini artırdığının altını çizen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay ise "Dünyada ekonomik konjonktürde, ülkelerden çok kentlerin rekabeti ortaya çıkıyor. Bursa da Türkiye'nin zenginlik üreten kentlerinin başında geliyor. Bu yüzden sanayi dönüşümünün yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.


BADEM BIYIKLILAR CANAVARA DÖNÜŞTÜ

15 Temmuz'daki hain darbe girişimine de değinen Özhaseki, "2.5 sene öncesine kadar hepimizde uyandırdıkları intiba şuydu; 'Bunlar güzel insanlar, hizmet de ediyorlar. 170 ülkede okul açmışlar. Biz gidince bana Gesi Bağları'nı okuyorlardı, ne biçim oluyordum. Fakat 17-25'te gördük ki bunlar farklı iş peşindeler. Sonra 15 Temmuz'da gördük ki o gülen yüzler, badem bıyıklar bir anda canavara dönüştü. Şimdi 'Hizmet' dese birisi ters ters 'Himmet' dese yan yan bakıyorum. Kurban dese 'Git şurdan' diyorum. 'Cemaat' diyor, 'Ne cemaati kardeşim' diyecek hale geldik" dedi.


TOKI 3 BİN İŞYERİNİ DÖNÜŞTÜRÜYOR

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, Bursa'nın Kestel ilçesinde yaklaşık 2 milyon metrekareyi aşkın bir alanda, 3 bine yakın işyerini barındıracak Büyük Sanayi Sitesi'nin yapımına devam edildiğini söyledi. Turan, "Yaklaşık 100 milyonluk altyapı yatırımına devam ediyoruz. En kısa zamanda 800 işyerinin de temelini atmış olacağız. Bu, Türkiye'de küçük ve orta ölçekli sanayi işletmesi açısından en büyük uygulamalardan biridir" dedi. Türkiye'nin hemen her şehrinde, yaklaşık 700 şantiyede projelerinin devam ettiğini belirten Turan, "TOKİ Bursa'da, yoksul ve dar gelirli vatandaşa yönelik, 13 yılda 18 bin 613 konut üretip teslim etti. Şu anda yaklaşık bin 900 konutun inşaatı devam ediyor. Bunun yaklaşık bin 250'si emeklilere yönelik Yıldırım ilçesinde yapılan konutlar. Bursa'da son 13 yılda yaptığımız yatırımın bedeli 2 milyar liradır" dedi. Turan, "15 Temmuz hain darbe girişimine rağmen 64 bin sosyal konut üretimiyle 2016'dan çıkmış olacağız" diye konuştu.


BİNALARI YIKIP YEŞİL ALAN YAPTIK

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, hızlı gelişen Türkiye sayesinde çarpık yapılaşmanın ortaya çıktığını belirterek, "Yapı stokunun yenilenmesi bizim asıl görevimiz. Bugüne kadar yeşil alan ve sosyal tesisler hayata geçirmek için 4 bin 500 bina yıktık. Her işgününde bir bina yıkıyoruz. Şehir içinde sanayinin artık kalkması gerekiyor. Enerjiyi en az kullanan sanayi bölgelerinin tohumlarının atılması lazım" dedi. Türkiye'nin büyümeye devam etmesinin dünyada dengeleri bozduğuna işaret eden Altepe, 15 Temmuz'da 40 yıllık ihanet planını Cumhurbaşkanımız 4 saatte bozdu. Sonsuza kadar da muvaffak olamayacaklar" diye konuştu.


EN BÜYÜK ENGELİMİZ HAK SAHİPLERİ

Moderatörlüğünü SABAH Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu'nun yaptığı "Bursa'da Kentsel Dönüşüm Rüzgarı" panelinde katılımcılar kentsel dönüşümde en büyük engelin hak sahipleri' olduğu ortak paydasında buluştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, "Kentsel dönüşüm Bursa'da hızlanacak" dedi. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, "Hak sahiplerini ikna edemiyoruz. Yerel ve merkezi yönetim devreye girmeli" derken Bak Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Bakgör de "Sokağa araba dahi giremiyor ancak ısrarla o evde yaşamak istiyorlar" dedi. Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar da vatadaşın 2+1 ev yerine 3 oda istediğine vurgu yaparak, bilinçlenmenin şart olduğunu kaydetti. Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ünal kaynak maliyetlerinin ucuzlaması durumunda kredi faizlerinin aşağıya ineceğine vurgu yaptı. Konut kredilerinde geri dönmeyen kredi oranının binde 5 olduğunu söyleyen Ünal, "Bu da bankaların iştahının devam edeceğini gösteriyor" dedi. TOKİ Daire Başkanı Uğur İnan, idarenin 13 yılda 750 bin konut ürettiğini bunların yüzde 16'sının dönüşüm amaçlı olduğunu, 2017'de bu rakamın yüzde 40 olmasını hedeflediklerini söyledi.


ULAŞTIRMA DEĞERİ ARTIRIYOR

Moderatörlüğünü SABAH Gazetesi Ekonomi Müdürü Dr. Şeref Oğuz'un yaptığı "Kentsel Dönüşüm ve Dönüşümde Altyapı Sorunları, Bursa'da Sanayi Dönüşümü ve Ulaşım" panelinde konuşan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, kentsel dönüşüm yerine kentsel gelişim kavramını getirmek gerektiğini söyledi. Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, sanayi, ulaştırma ve konutu master plana dönüştürürken, işin geleceğe ne kadar kalacağının yetişmiş insan kaynağına bağlı olacağını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar altyapı yatırımlarını verimli kullanmak için bölgesel alanlar oluşturmak gerektiğini söylerken Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu "Rezerv alanlar oluşturup riskli alanları buraya taşıyoruz" dedi.


Sabah


Haber Takvim'de şu şekilde yer aldı


İlki İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle gerçekleşen 'Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nın ikincisi dün Bursa'da düzenlendi. 400 kişinin katıldığı kurultayda; inşaat sektörünün dev oyuncuları, yerel yöneticiler ve finans sektörünün temsilcileri buluştu. Sabah Gazetesi'nin ev sahipliğinde yapılan kurultayın açılış konuşmasını yapan Sabah Ekonomi Müdürü Dr. Şeref Oğuz, "Bursa'nın bin yıldan daha eski tarihi var. Şehri bir sonraki yüzyıla hazırlamak için dönüşüm son derece hayati" dedi. Türkiye'de şehircilik anlamında en büyük sorunun sağlıksız yapı stoğu ve kimliksiz binalar olduğunun altını çizen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise sağlıksız yapı stoğunu dönüştürmek için hükümet olarak ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.


'YUVA YAPIYORUZ'

Bir şehre bakıldığında orada yaşayan insanların örf ve adetleri, yaşam tarzları ve dini inançlarının anlaşıldığını söyleyen Bakan Özhaseki, "Bizim şehirlerimizde arabesk bir yapılaşma mevcut. Dönüşüm hamlesiyle kentlerimize kimlik kazandıracağız" dedi. Özhaseki, ev yıkan değil, yuva yapan bir dönüşüm anlayışında olduklarını belirtti.


TOKİ'DEN ÜRETİM REKORU

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, TOKİ'nin kurulduğu 1984'ten 2003'e kadar toplam üretim faaliyetinin 43 bin konut olduğunu, son 13 yılda ise üretimlerinin 750 bine çıktığını belirterek, "15 Temmuz hain darbe girişimine rağmen 64 bin sosyal konut üretimiyle 2016 rekor yılı olacak" dedi.


Takvim