Genel

Kentsel dönüşümü planlarken imar hakları transferi yapılmalı!

Işık Gökkaya; ' İmar haklarının bir bölümü ya da tamamı bir menkulleştirme aracı ile başka alana transfer edilecek ve gerekli olan bölgelere koruma sağlanabilecek' değerlendirmesini yaptı...  

Merkezlerdeki yoğunluğu azaltmak için yoğun bölgelerden daha az yapılaşma olan bölgelere imar hakları transferi yapılabileceğini kaydeden Gökkaya, 'İmar haklarının bir bölümü ya da tamamı bir menkulleştirme aracı ile başka alana transfer edilecek ve gerekli olan bölgelere koruma sağlanabilecek' değerlendirmesini yaptı.

Yeşil İnşaat ile birleşen Y&Y Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Işık Gökkaya, kentsel dönüşüm ile istanbul'da var olan çok sayıda imar mevzuatına aylan yapılmış, ruhsatsız bina ve çarpık yapılaşma probleminin kentsel meknlarda yaşam kalitesinin arttırılması yoluyla çözüleceğini söyledi. Gökkaya, arsa stokunun kısıtlılığı nedeni ile arz talep dengesizliğinin bir sonucu olarak artan fiyatların şehir merkezinde yapılan projelerde fiyatları yukarıya çektiğini belirterek 'Buradaki en büyük faktör arsa maliyetidir. Mevcut arsa stokunun tükenmeye başlaması ile yapılaşma şehir dışına doğru kaymaya başlamıştır. Kentsel dönüşüm planlaması aşamasında göz önüne alınması gereken bir konu da imar hakları transferleridir' dedi.

Merkezlerdeki yoğunluğu azaltmak için yoğun bölgelerden daha az yapılaşma olan bölgelere imar haklan transferi yapılabile ceğini kaydeden Gök kaya, 'Böylece korunması     gerekli alanlardaki imar hakkı veya imar baskısı     altında oluşabilecek potansiyel       imar haklarının   bir bölümü ya da tamamı bir menkulleştirme aracı ile başka alana transfer edilecek ve gerekli olan bölgelere koruma sağlana bilecek.' değerlendirmesini yaptı. Gökkaya, bu modelin birçok ülkede başarıyla uyguladığını Işık Gökkaya, soruları yanıtlarken daha önce Yeşil İnşaat Yapı Düzenleme tarafından yürütülen Innovia Projesi'nin Y&Y GYO portföyüne dahil edildiğini anımsatarak şirketin faaliyetleri ile ilgili şu bilgileri verdi:

* 4 etaptan oluşan Innovia yaklaşık 14 bin konuttan oluşuyor. 1073 daireden oluşan ilk etap tamamlandı, 3 bin 694 adet daireden oluşan ikinci etabın ise inşasına devam ediliyor. Üçüncü etaba başladık.

* Hedeflenen konut sayısı 3 bin 452 adet. Son etap olan 4.etapta ise yaklaşık olarak 4 bin 600 adet daire yapılması planlanıyor.

* İkinci etabın haziran ayında teslim edilecek olan birinci fazmda satışlar yüzde 95 'i buldu.

* Yeni eklenen residence dairelerin olduğu ikinci fazınise yüzde 68'i satıldı. Satışlar 1 devam ediyor. Üçüncü etabın yüzde 88'i satıldı, 4. etap ise henüz satışa sunulmadı.

* 2011 yılında Innovia Projesi'ndeki ünitelerin satışına devam ederken aynı zamanda üretim sürecini hızlandırmayı hedefliyoruz. Mevcut finansman imknları ve piyasa şartlan uygun olduğu dönemlerde yapılacak sermaye artırımlarıyla birlikte ortaklarımız olan Yeşil inşaat ve Rudolph Younes'in geliştirmeyi düşündükleri ticari gayrimenkul ve konut projelerini birer birer hayata geçirmeyi düşünüyoruz.

Innovia'da üçüncü etabın yüzde 88'Ü® satıldı
* İnşaat işlerine başlanan ve 2012'de bitirilmesi öngörülen üçüncü etapta 3 bin 452 adet daire yapılması planlanmaktadır ve şimdiden yüzde 88'i satıldı.

* 3 bin 750 adet daire yapılması planlanmakta olan dördüncü etapta ise inşaat henüz başlamadı.

* Aynca Innovia 2'de yeni daireler satışa sunuldu. Bu daireler residence konseptli dairelerdir ve bu daireler için kısa bir süreliğine özel bir fırsat sunuyoruz. Innovia 2. etapta satışa sunulan yeni dairelerden şimdi satın alan müşteriler ödemelerine Haziran 2011 'de başlayabilecekler.

* Yeni projeler için lokasyon araştırması içerisindeyiz. Mevcut ve potansiyel yatırımcılarımızın beklentilerini en iyi şekilde karşılayabilmek amacı ile mümkün olan en iyi performansı gerçekleştirecek şekilde alınacak kararlar doğrultusunda yatınmcılanmızı bilgilendireceğiz.

Cumhuriyet/Fatma Koşar