04 / 05 / 2024

Kentsel dönüşümün en hızlısı Bağdat Caddesi oldu!

Kentsel dönüşümün en hızlısı Bağdat Caddesi oldu!

İstanbul'da birçok binanın dönüşüm projesinde yer alan Tektaş Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya ise, caddede eski bina stoğu nedeniyle 3ü bin binanın riskli durumda olduğunu kaydetti.



Kentsel dönüşümün en hızlısı Bağdat Caddesi oldu. Bölgenin değerli bir ver olması nedeniyle Türkiye'de üç yıl önce yoğun bir şekilde gündeme gelen kentsel dönüşüm özellikle gelir düzeyi yüksek bölgelerde hızla ilerliyor. Bu bölgelerin başını ise Bağdat Caddesi çekiyor. 


TÜRKİYE'nin gündemine üç yıl önce yoğun bir şekilde giren kentsel dönüşüm, gelir düzeyi yüksek olan lüks bölgelerde daha hızlı ilerliyor. 


İstanbul'da dönüşümün en hızlı ilerleyen bölgelerin başında ise Bağdat Caddesi geliyor. Caddenin bu kadar cazip olmasında binaların çok eski ve metrekare satış fiyatlarının çok yüksek olmasının etkili olduğu belirtiliyor. 


Evrenol Architeets Şirket Ortağı Mimar Burak Karaca, Bağdat Caddesi'nde sürecin hızlı gitmesi için her şeyin çok uygun olduğunu belirterek, "Burada metrekare fiyatları yüksek olduğu için yükleniciler daha düşük oranlarla iş yapabiliyor. Ayrıca yapılar genellikle eski olduğu için mevcut imar planındaki imar hakkının tamamı kullanılmamış durumda. Yeni yönetmeliklerle gelen inşaat hakları da olunca dönüşüm işlemi kolaylaşıyor" diye konuştu. 


dairelerin kentsel dönüşümden sonra çok ciddi rakamlara yükseldiğini ifade eden Çatalkaya, "Fakat imar yetersizliği söz konusu bu artış için bir sıkıntı oluşturuyor. Kadıköy'ü baz alırsak İstanbul'un tamamı ile ilgili imar yetersizliği sıkıntı oluşturuyor. Bu sıkıntıyı toplu dönüşümlerle çözmek gerekiyor" diye konuştu. 


Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, İstanbul'da dönüşümün kent-mahallesemt ile parsel bazında olmak üzere iki şekilde gerçekleştiğini belirtti. 

Sürecin en hızlı gittiği yerlerin sıkça İstanbul'un en yaşanabilir bölgelerinin başında gösterilen ve ekonomik durumu nispeten yüksek olan Kadıköy bölgesinde Fikirtepe ve Bağdat Caddesi çevresi olduğunu aktaran Yazıcı, ancak Bağdat C'addesi'ndeki kentsel dönüşüm çalışmalarının amacını teğet geçtiğini kaydetti. 

Bölgedeki hesaplar ve beklentilerin çok yükseldiğini fiyatların neredeyse Avrupa'nın en lüks semtleriyle ile yarışır duruma geldiğini ifade eden Yazıcı, ancak bölgede kentsel dönüşümden ziyade binasal dönüşüm olduğundan çalışmaların çok da sistematik, tek elden ve gerçek anlamda kentsel dönüşüm şeklinde ilerlemediğini söyledi. 


AA


Geri Dön