Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşümün geri dönüşü yok!

İller Bankası belediyelerle bir araya geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin katıldığı toplantıda kentsel altyapı projelerinde hibe kaynak kullanımı tartışmaya açıldı. Güllüce 'Kentsel dönüşümün geri dönüşü yok' dedi.

İller Bankası belediyelerle bir araya geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin katıldığı toplantıda kentsel altyapı projelerinde hibe kaynak kullanımı tartışmaya açıldı.

 

2023 Hükümet Programındaki kentsel altyapı hizmetlerinin desteklenmesi yönündeki sorumluluk projesi kapsamında düzenlenen toplantı İller Bankası Macunköy tesislerinde düzenlendi. Toplantıda ülke bütününde sağlıklı ve sürdürülebilir yaşam alanları oluşturma, iyileştirme ve kalkınma hareketi ile ilgili konular konuşuldu.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce yaptığı konuşmada Belediye Başkanlığının milletvekilliğinden ve bakanlıktan daha farklı bir görev olduğunu, çok özel ve tüzel bir iş olduğunu belirtti. Bakan Güllüce "Hükümetimizin şimdiki dönemde Belediyelere aktardığı kaynak her geçen gün artmaktadır. Kaynaklarımız artmıştır, gelişme fazlalaşmıştır. Bununla birlikte talepler de artmaktadır" diye konuştu. Hibe kaynak aktarımının önemine değinen Bakan Güllüce, belediye gelirlerinin her ay değişebileceğini, çevre cezalarından alınan paranın hizmet yönünde kullanılması gerektiğini dile getirdi.

 

Belediye başkanlarının gerçekleştirdikleri projelerle bire bir ilgilenmesi gerektiğini belirten Bakan Güllüce, “Proje işlerinde yüzde yüz kimseye güvenmeyin. Bizzat takip edin ki sağlıklı olsun.” dedi. Kentsel dönüşümle ilgili taleplerin gerçekçi bir temele oturması gerektiğini ifade eden Bakan İdris Güllüce, “Ben de kentsel dönüşüm yapayım şeklinde bir yaklaşım görülebiliyor. Belediyemiz müracaat ediyor hiçbir hazırlık olmadan. Ancak yola çıkıldıktan sonra birçok şeyin geri dönüşü olmaz. Kentsel dönüşümün geri dönüşü yoktur. Operasyonel değil organizasyonel olmak gerekir.” dedi.

 

İller Bankası Genel Müdürü Mehmet Turgut Dedeoğlu konuşmasında yerel yönetimlerin sorunlarına çözüm bulmak için yoğun gayret sarf ettiklerine dikkat çekti.

 

Genel Müdür Dedeoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

 

 "Nüfusu 200 binin altındaki belediyelerin harita, jeolojik etüt, imar planı, içme suyu, atık su arıtma, katı atık gibi kentsel hizmetlerinin projelerinin çoğunun finansmanına karından yüzde 50 oranında destek sağlamaktadır. Yine bu nüfus aralığındaki çoğu belediyemizin mali ve teknik yetersizlikleri dikkate alınarak temel kamu hizmetlerinde sıkıntı yaşanmaması için Bakanlığımız ve Bankamız arasında düzenlenen işbirliği protokolleriyle finansmanın belediyelerin sorumluluğundaki diğer yüzde 50’lik kısmı da Bakanlıkça hibe olarak karşılanmaktadır. 2023 Yılı Hükümet vizyonundaki “kentsel altyapı hizmetlerinin desteklenmesi” yönündeki kamusal sorumluluk projesinin gereği olarak az önce ifade ettiğimiz protokoller uyarınca ilk aşamada 80, ikinci aşamada 62 olmak üzere toplam 142 belediyemizin harita, jeolojik-jeoteknik etüt, imar planı ve kentsel dönüşüm projeleri ile ÇEVDES gibi protokollerin içme suyu, kanalizasyon şebeke ve arıtma, deniz deşarjı ve emaneten yapılan peyzaj gibi çalışmaları Bankamız aracılığıyla yaptırılmış olacaktır."