Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşümün sadece adı var!

Bursa genelinde başlayan ve Yıldırım başta olmak üzere tüm ilde devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarım değerlendiren İMO Bursa Şubesi Başkanı Albayrak, yapılan çalışmaların yeterli olmadığım işaret ederek, "Körfez depreminin üzerinden 17 yıl geçti ama bizler bir arpa boyu yol alamadık" dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkam Mehmet Albayrak Bursa'da yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşümün amacının depreme dayanıklı yapılar yapmak olduğunu bir kez daha hatırlatan Mehmet Albayrak, Körfez depreminden Bursanm düştüğü acı durum gözler önüne serildiği halde yeteri kadar tedbir alınmadığını dile getirdi. Kentsel dönüşüm anlamında Yıldırım Belediyesinin titiz bir çalışma yürüttüğünü kaydeden Albayrak, Nilüferde ise Ataevler bölgesinde bazı yanlış çalışmaların yapıldığım kaydetti. 


Yıldırım en iyi örnek... 

Nilüferde yapılan uygulamaların tam anlamıyla kentsel dönüşüm çalışması olmadığını dile getiren Mehmet Albayrak, "Nilüferde yapılan uygulamaları kentsel dönüşüm olarak görmüyoruz. Binaları yıkıp yerine yeni bina yapmak şeklinde tanımlıyoruz. Bunlar, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi yasasından faydalanılarak alınan ruhsatlar ama kentsel dönüşüm denilen uygulama bu şekilde olmaz. Kentsel dönüşümü büyük anlamda Yıldırım Belediyesi yapmaya gayret ediyor. Kentsel dönüşüm denilen uygulama, bir parseli değil bölgeyi ele alarak, yeni bir plan yaparak uygulanan dönüşüm kentsel dönüşümdür. Yeşil alanlar, altyapı, otoparklar, eğitim alanları, sosyal donatı alanları yeniden planlanır. Yıldırım Belediyesinin yapmış olduğu çalışmalar bunlara örnektir ve doğru bir yöntemdir" dedi. 


BİNA SAĞLAMLIĞINDAN ŞÜPHE YOK

Yapılan kentsel dönüşümde binaların projeye uygun olarak yapıldığından ve depreme karşı dyanaıklılık konusunda şüphe edilmemesi gerektiğine değinen Albayrak, "Yapısal olarak yeni yapılan binalar, projesine uygun olarak ve denetlenerek yapılıyor. Bu anlamda hiçbir sıkıntısı yok. Projeye uygun olarak yapıldığı için o binalar depreme dayanıklı olacaktır. O açıdan teknik olarak doğru bir çalışma. Ataevler bölgesine baktığımızda yanlış çalışmaların yapıldığını görüyoruz. Bu bölgenin tamamının planlama çalışmaları yapılsaydı, yollar biraz daha geniş olsaydı, sosyal donatı alanları bir kez daha gözden geçirilerek, emsal artışı verilerek gerçekleştirilseydi o bölge çok daha güzel olurdu diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 


PROBLEMLERİ ARAŞTIRIYORUZ 

İMO Bursa Şubesi olarak şehrin eksiklerini her zaman araştırdıklarını dile getiren Mehmet Albayrak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Şehrimizin problemlerini baştan aşağı sıraladığımızda birinci sırada depremsellik geliyor. Bununla ilgili yapılan çalışmaların yeterli olmadığını da görmekteyiz. Çok daha hızlı hareket edilmesi lazım. Yapılan kentsel dönüşümde binaların projelere bizler bir arpa boyu yol alamadık. Büyükşehir 

uygun olarak yapıldığından ve depreme karşı belediyesine 160 üzerinde emsal artışı üzerine başvuru olmuş. Mevcut yapı stoğu içerisinde gerektiğine devede kulak gibi görünüyor. Umarım Yıldırım ve yapılan binalar, projesine uygun olarak ve denet- Osmangazi Belediyesi'nin yapmış olduğu çalışmalar başlar ve şehrimiz için bir katkı olur."



A Gazete