Kentsel Dönüşümünle oluşan toplumsal travmalara, Bakanlığın psikolojik desteği şart!
Fikentder Dernek Başkanı Yasin Bektaş, Plan notları haricinde Fikirtepe'de oluşan mevcut durum hakkında yaptıkları araştırmada; Kamuoyu her ne kadar zengin olduk edasında olsa bile bu zenginliği henüz göremediklerini belirtmekte
Fikentder Dernek Başkanı Yasin Bektaş, Plan notları haricinde Fikirtepe'de oluşan mevcut durum hakkında yaptıkları araştırmada; Kamuoyu her ne kadar zengin olduk edasında olsa bile bu zenginliği henüz göremediklerini belirtmekte. Vatandaşlar şikayetlere ve yapılan değişikliklere rağmen uzayan sürecin kendilerini mağdur ettiğini, Fikirtepe haricinde şehrin her yerinde hızlı bir yenilenme olurken Fikirtepe'de sürecin ağır ilerlemesini kendilerinde sosyal ve ekonomik bir çöküntü oluşturduğunu söylemekteler. Bektaş, ekonomik sıkıntıya maruz kalmadan evlerini boşaltan vatandaşlara dayanarak da ciddi bir psikolojik bozulmadan bahsetmekte. Bektaş, vatandaşların yıllardır oturdukları mahallelerini, komşularını bir anda kaybederek yeni ve hiç tanımadıkları mekanlara geçici gibi görünse de zoraki ama geri dönüşü meçhul bir süreçle taşındıkları için adaptasyon sorunu yaşadıklarını belirtmekte.
Sosyo - ekonomik ani dengesizlikler içeren değişimler sonucu oluşan demografik bozulma ve buna bağlı olarak Psikolojik bireysel travmalar toplum yapısını tehdit etmekte. Buna bağlı olarak bu bozulma ile berebaer devamında aile - akraba içi şiddet ve toplumsal ayrışmalar, kopmalar oluşmakta ...
Bektaş, Fikentder Derneği olarak elde ettiğimiz bulgular sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Fikirtepe başta olmak üzere, bu tarz toplu Kentsel Dönüşüm uygulanan bölgelere yönelik psikiyatrik ve psikolojik destek vermesinin zorunlu olduğunu söyledi. Bu destek sağlanırken de planlı , proğramlı bir şekilde insanları icitmeden uygulanmasının önem ve gerekliliğine işaret eden Bektaş sözlerini şöyle sürdürdü; bu desteğin mevcut konumdan yeni konuma geçilirken, oluşacak adaptasyon sorununun aşılması içinde zorunlu bir gereklilik olarak ortaya çıktığını belirtti. Bektaş, bu tarz bir gereksinime en temel sebep olarak da yoğun kalabalık vatandaş grubunun merkezden kenar mahallelere itilmişlik duygusuna kapılmaması ve yeni bölgelerde yeni komşulukların hızla oluşması için gereken adaptasyonun hızlandırılması ve toplumun içe kapanık yozlaşmasının önlenmesi olarak söyleyebiliriz dedi.
Bektaş buna örnek olarak Fikirtepe'de genç yaşta yaşanılan kalp krizi vakaları, ani ölümler , komşuluk ve aile içi şiddetli geçimsizliğin artarak mevcut sosyo - ekonomik dengenin bozulması, aile içi ve akrabalık bağlarında çözülmelerin hızlanması olarak görüldüğünü söyledi.
Fikirtepehaber.com olarak bu konuya ilişkin daha detaylı bir haber çalışmamızın FİKENTDER Derneği ve Psikologlar desteğiyle sürdüğünü buna ilişkin haberimizi de ilerleyen zamanlarda detaylıca uzmanların eşliğinde kamuoyuyla beraber paylaşacağımızı belirterek burada bir nokta koyuyoruz.
Fikentder/Fikirtepehaber