Kentsel Dönüşüm

Kepezaltı-Santral Projesi ile Antalya kanatlanacak!

Riskli Alan’ ilan edilen alanın İLBANK’a ve ANTEPE’ye yetki devrinin yapılmasına ilişkin protokol imzalanması Büyükşehir Ocak ayı devam meclisinde oy çokluğu ile kabul edildi. Başkan Türel, proje ile Antalya’nın kanatlanacağını söyledi


Kepezaltı-Santral Mahalleri’nin Bakanlar Kurulu kararı ile Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkında kanun kapsamında ‘Riskli Alan’ ilan edilen alanın İLBANK’a ve ANTEPE’ye yetki devrinin yapılmasına ilişkin protokol imzalanması Büyükşehir Ocak ayı devam meclisinde oy çokluğu ile kabul edildi. Başkan Türel, proje ile Antalya’nın kanatlanacağını söyledi




Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı devam meclis toplantısında Kepezaltı-Santral Mahalleri’nin Bakanlar Kurulu kararı ile 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkında kanun kapsamında ‘Riskli Alan’ ilan edilen alanın İLBANK’a ve ANTEPE’ye yetki devrinin yapılmasına ilişkin protokol imzalanması Büyükşehir Ocak ayı devam meclisinde oy çokluğu ile kabul edildi. Oylama öncesi bölgeyle ilgili belediyenin çalışması anlatıldı.

 

Hep birlikte kanatlandıralalım

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Karar Bakanlar Kurulu’ndan çıktı. Riskli alan ilan edilenler içinde en kısazaman içinde durum söz konusu oldu. Şehircilik bakanlığı yetkiyi devretti. İki koldan çalışma yürüyor. Çevre Bakanlığı ve belediyemiz şirketi ANTEPE yetkili kılınmak zorunda. Projede vatandaşa tapusunu ücretsiz vereceğiz. Kira ve taşınma giderlerinin tamamını belediyemiz karşılayacak Hızlı bir şekilde Kepezaltı Santral Mahallesi ile Antalya kanatlanacak diyorduk,  hep birlikte kanatlandıralım. Sizlerin de desteği ile uçuralım” dedi

 

Dersimize iyi çalışıyoruz

Mecliste ANSAN yeri Ekdağ’a gelirinin ise Antalya Şehit Ve Gazi Aileleri Ve Malulleri Yardımlaşma Dayanışma Derneği’ne verilmesi oy çokluğuyla kabul edildi. CHP Meclis Üyesi Songül Başkaya Bu alanın şehit ailelerine verileceği söylenmişti. Biz de böyle biliyorduk” eleştirisine, Başkan Türel, “Bu ön protokoldür. Son maddesinde ‘İş bu protokolün süresi mecliste alınan kararın ardından sözleşme olarak kabul edilir’ şeklinde madde var. Biz bu konularda dersimize iyi çalışıyoruz. Meclis uygun görürse sözleşme imzalanacaktır. Meclisin iradesini her şeyin üzerinde tutarız” karşılığını verdi

 

‘Bağırma’ gerginliği

Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı devam meclisi ANSAN a lanın EKDAĞ’a kiralanması ve EKDAĞ’ın elde ettiği gelirden masrafları çıkarmasının ardından kalanı Antalya Şehit ve Gazi Aileleri ve Malulleri Yardımlaşma Dayanışma Derneği’ne verilmesi konusunda ön protokol belgesinin komisyonda, komisyon üyelerine sunulmadığını  öne süren CHP’li Meclis Üyesi Soydan ile Başkan Türel arasında 'bağırma' nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşandı. Söz alan ve yüksek sesle Başkan Türel’e hitap eden CHP Meclis Üyesi Sıtkı Soydan, “ Bu sözleşme örneğinin komisyonda paylaşılmasının ne mahsuru vardı. Komisyondaki temsilcimiz kendilerine sözleşme örneğinin gelmediğini söyledi” diye konuştu.

 

Oy çokluğuyla

Bunun üzerine Başkan Türel, “Bağırmana müsaade etmem. Edebinle konuş. Bana bağırma. Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanı’na bağıramazsın” dedi. Grup sözcülerinin ve meclis üyelerinin konuşmasının ardından oylanan ilgili madde Ak Parti ve MHP’nin 70 evet oyuna karşın verilen 2 red ve 1 çekimser oy ile ANSAN’ın eski yerinin EKDAĞ’a kiralanması kabul edildi. Böylece CHP’li meclis üyeleri tahliyesine karşı çıktıkları ANSAN’ın yerini EKDAĞ’a kiralanmasına 'evet' oyu vermiş oldu.

 

Gurur projemiz olacak

Kepezaltı-Santral Mahalleri’nin Bakanlar Kurulu kararı ile Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkında kanun kapsamında ‘Riskli Alan’ ilan edilen alanın İLBANK’a ve ANTEPE’ye yetki devrinin yapılmasına ilişkin protokol imzalanması Büyükşehir Ocak ayı devam meclisinde oy çokluğu ile kabul edildi. Başkan Türel, yaptığı konuşmada, “İller Bankası garantisi altında bu projeyi Antalya’ya kazandıracağız.  Yekti yeni geldiği için şirketimize yetki gelmezi Kepezaltı Santral dünyanın en önemli fuarlarından bir tanesi olan Fransa’nın Cannes şehrindeki MIPIM Fuarında bizim adeta gurur projesi olacak” şeklinde konuştu.

 

TOKİ söz konusu değil

Afet riski altındaki alanlarınnın Çevre Bakanlığı’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade eden Türel, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandıktan sonra Bakanlar Kurulu’na ilgili kurum sevk ediyor. Kepezaltı ve Santral Mahallesi’nde TOKİ söz konusu değildir.  Öyle bir çalışma yapmak gibi bir düşüncemiz yoktur. O yüzden Belediye’nin bir şirketi olan ANTEPE’ye yetki devri yapılması gerekiyor ki, Büyükşehir Belediyesi yetkisinde olması içindir. Vatandaş hiçbir şekilde tereddüt etmesin. Bu alandaki vatandaşları kendileri ile konuştum. Düşüncelerini paylaştılar Yüzde yüz mutabakat ile bu yola çıkmamızı vatandaşlar sağladı. Yasa gereği bu alanda çalışma yaparken, vatandaşların 3’te 2’sinin muvafakat vermesi gerekiyor. Bu muvafakat olmadan hiçbir şey yapamayız. Vatandaşlar ile tek tek konuşacağız, tanıtım ofisleri ime kim ne istiyor diye fikirlerini almak birinci meselemiz. O bölgede ikna olmadan bir proje uygulamamız söz konusu değildir” dedi.

 

Vatandaş üç katı değerinde kazanç sağlacak

Başkan Türel, “Büyük projelerimizde vatandaşlara soracağız. Seçimlerden önce  de söyledim, vatandaş yap derse yaparız eğer yapma derlerse başka projelerle uğraşırız. EXPO alanın yapılacak raylı sistem halka sorduk. Halkımızın yüzde 98.2 evet oyu vererek, raylı sistem yapılmasını istedi.  Burada yasal bir zorunluluk var zaten onu sağlayacağız” şeklinde konuştu. AK Parti Gurubu Sözcüsü Bahattin Bayraktar da yaptığı konuşmada, “Yıllardır bir çözüm noktasında vatandaşların bir beklentisi oluştu. Bir önceki dönem bir çalışma başlatılmıştı. O zaman buna benzer söylemlerle vatandaşların reaksiyonu sağlandı. Süreç yetmedi. Mustafa Akaydın’ın başkanlığında beş yıl boyunca orada vermiş oldukları tapuyu analiz edince biz orada bir daire almak için 25 bin lira tapu parası ve üzerine 30 bin TL vererek daire alabiliyorduk. Alacağımız daire ise 120 bin TL değerinde bir daire olacaktır. Bakanlar  Kurulu Kararının hızlı bir şekilde geçmesi büyük bir avantajdır. Bir kuruş para vermedin yapılacak ve taşınma masrafı ödenecek ve en kötü şartlarda 250 bin TL değerinde bir daire kazanacak. Vatandaş üç katı değerinde bir kazanç sağlayacak. Kepezaltı Santral Mahalleleri Antalya’nın dönüşünde lokomotif olacaktır. Bütün bu çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

 

Kira yardımı

Muhalefetin eleştirilerini dinleyen Başkan Türel, konuşmasını söyle sürdürdü: Burada vatandaşlarımız, bir tek kuruş kanundan dolayı tapu bedeli ödemeyecek. Geçmişte Pamukbank yatan paralar değeri üzerinden karşılanacak. Vatandaşlara kira yardımı yapılacak ve hatta taşınma giderleri karşılanacak. Metre kareleri mevcuttan düşük olmayacak. Emsal ise üst limiti aşmadan 1.8 olması muhtemeldir. Büyükşehir Belediyesi olarak bu projenin tam göbeğindeyiz. Bakanlık proje yapmasından dolayı projeyi müdahil, biz herkesle bu projeyi paylaşacağız. Bundan iyisi can sağlığıdır. Proje vatandaş gösteriliyor, hem de mevcut değeri en iki üç misli olacaktır. Metre kare fiyatları bin TL  ise bugün projeli ile 2 bin TL seviyesine çıkacaktır. Eşit metre kare alınca, iki misli değer artışı kazanacak. Burada vatandaşları rızası almadan bir çalışma yapılmayacak. Meclis olarak oy birliği ile riskli alan edilmesi meclisten geçirmek suretiyle gönderdik. O bölge de projeyi arsa esaslı yapılsaydı, bunları yapmak mümkün değildi.  Bir önceki projede eğer olsaydı, çarpık kentleşmenin ortaya çıkacak bir görüntü olacak.  Yeşil alanları bol, okul alanları ve her türlü sosyal imkanı olan bir projedir.  Burası Antalya’nın kanatlanacağı bir proje olacak. Hep birlikte olursa çok güzel bir mesaj da vermiş oluruz. Kötü örnek örnek değildir. Vatandaşlara yerinde tercih kullandıracağız. Vatandaş görmez ise imzalamaz zaten. Verdiğimiz bütün sözleri yerine getireceğiz”Komisyon raporu doğrultusunda projeye ileşkin karar ret 2, çekimser 2 ve 51 evet oyu ile oy çokluğu ile kabul edildi. 



İleri Gazetem