Kent Haberleri

Kepez'de kentsel dönüşüm seferberliği!

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Esentepe Mahallesi’nde kentsel dönüşüm planını anlattı.

Kepez Belediyesi Başkanı Hakan Tütüncü, Ak Partili, MHP’li, CHP’li meclis üyeleri, başkan yardımcıları ve bürokratları ile birlikte Esentepe Mahallesi’nde hazırladıkları kentsel dönüşüm planını anlattı.

Esentepe Mahallesinde düzenlenen toplantıya Serhat Demir, İsa Sarpdağ, Ali Fidan ve Mehmet Yarbaş, MHP’li meclis üyesi Adem Çelik, CHP Grup Sözcüsü Kadir Zeybek, belediye başkan yardımcıları Sebahat Adanır, Mustafa Özsoy ve Mustafa Sağdur, belediye bürokratları, AK Parti Kepez Teşkilatı temsilcileri katıldı.

Beş mahalleyi kapsıyor

Çankaya, Barış, Yavuz Selim ve Kazım Karabekir Mahallelerini de kapsayan imar revizyonunun, 4 Aralık’ta muhtarlıklarda kurulacak sandıklarda hak sahiplerinin oy kullanmasıyla referandum yapılacak. Referandum öncesinde ev toplantılarında ve planın ayrıntılarının anlatıldığı kitapçıklarda sunumu yapılan imar planı, bu kez tüm ilgili yetkililerce birinci ağızdan anlatıldı. Yaptığı konuşmasında bu plana neden ihtiyaç duyulduğunu, vatandaşa ne kazandıracağı gibi konulara değinen Başkan Tütüncü, sonrasında soruları yanıtladı.

Planlamaya 3 siyasi parti onay verdi

Kentsel dönüşüm planının anlatıldığı toplantılarda siyaset yapmadıklarının altını çizen Tütüncü, bu projeyi geliştirmeden önce Kepez Belediyesi Meclisi’nde grubu bulunan 3 siyasi parti üyelerinin onayını aldıklarını vurguladı. Bu projenin halk için yararlı olacağı ve uygulanmadan önce halkın fikrine müracaat edilmesine karar verdiklerini anlatan Tütüncü, bu planın referandumda onaylanması durumunda kesinleşeceğini duyurdu. Tütüncü, planın vatandaşlarca kabul edilmemesiyle de mevcut imar planının geçerli olacağını söyledi.

Halk ne derse o olacak

Atatürk’ün ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ sözüyle hareket ettiklerini belirten Tütüncü, milletin karşısına gelenleri değerlendirmeyi iyi bildiğini söyledi. Burada halkın yararına bir plan hazırladıklarını ifade eden Tütüncü, “Bizim için patron sizsiniz. Siz ne derseniz o olacak. Halkımızın istemediği bir uygulamayı yapmayacağız” dedi.

Buradaki yokluğu biliyoruz

Masa Dağı eteklerindeki bu gecekonduların 30-40 yıl önce Anadolu’nun farklı yerlerinden Antalya’ya göç edenlerin barınma ihtiyacını karşılanması için oluşmaya başladığını hatırlatan Tütüncü, “Buralarda yaşayanların yollar, elektrik, su, doktor olmamasının sıkıntılarını biliyorum. Özellikle kış aylarında şehir merkeziyle irtibatları yoktu. Doktora ulaşamayacakları için hasta olmamayı diliyorlardı.”

Önce mülkiyet sorunu çözüldü

Göreve geldiklerinde bu bölgedeki 2B sorunu nedeniyle mülkiyet sorununu ikinci döneme girmeden evvel çözdüklerini belirten Tütüncü, yeni hedeflerinin mülkiyet sorunu çözülmüş vatandaşların istedikleri evleri yapabilmesi olduğunu söyledi.

Planın gereksinimini anlattı

Tütüncü, bu imar planı revizyonuna neden ihtiyaç duyulduğunu şu sözlerle anlatı; “Örneğin buradaki 300 metrekarelik yerlere 1 artı 1 olarak yapılabilir. Emsal 0,60 emsal çok düşük. Burada vatandaş bunu müteahhide veremez, çünkü pay düşmez. Biz kat artışı yaptık. Hemşerilerimiz de diğer mahallelere yaptığımız kat artışı buralara da yapılsın istedi. Biz bunların bir başına yapılamayacağını gördük. Çünkü kat artışı yapılınca nüfus da artıyor, artan nüfusun ihtiyacını karşılayacak sosyal donatı alanları da gerekiyor. eğitim, sağlık, pazar alanı, yollar gibi donatıların yetersiz kalacağı bir kat artışı yaparsak da yürütmeyi durdurma kararı gelir, ardından birkaç yıl sürecek mahkeme süreci başlar. Biz de sizin istediğiniz gibi kat artışı yaptık, ama mahkeme bunu durdur diyerek işin kolayını seçer. Biz işin kolayını seçen belediye olmadık. Biz doğruları tercih ediyoruz.”

Adalar büyüyünce yer kazanılacak

Yeşil alan gibi sosyal donatıların artmadığı yerde kat artışı yapılamaması üzerine de parselleri ve adaları büyütme ihtiyacı doğduğunun altını çizen Tütüncü, “Parselleri, adaları büyütelim, küçük yerlerin hepsini kaldıralım istedik. 160 adayı 30 adaya çeviriyoruz. Yolları yan yana getirince ciddi yer kaplıyor. Bu alanları sosyal donatı alanı olarak kullanalım” diye konuştu.

Emsal ve kat artışı artacak

Bu önerinin vatandaşlarca kabul görmesi durumunda faydalarını anlatan Tütüncü, “Mevcut plandaki 60 emsal, 80’e çıkıyor. Bir artı bir olan yere, zemin artı dört, eşittir 5 kat oluyor. 5 bin metrekare üzeri parsele yüzde 5 emsal hakkı tanınıyor. 10 bin metrekareyi geçerseniz de yüzde 10 emsal getirebiliyoruz” diye açıkladı.

TOKİ gelmeyecek

Belediye olarak bu plandaki kazancın daha modern bir şehir oluşturmak olduğunu belirten Tütüncü, “Biz buraya TOKİ’yi getirmiyoruz. Binalarınızı şu firma yapsın ya da belediye olarak biz yapacağız demiyoruz. Siz kendi aranızda anlaşarak istediğiniz müteahhide gidiyorsunuz” diye konuştu.


Milliyet