Sektörel

Kerem Baynal: İnşaat sektörü baharda canlanacak!

Van'da devam eden olaylar birçok sektörü olumsuz etkilediğini belirten MUSİAD Van Şube Başkanı Kerem Baynal, bahar ayında olayların devam etmediği takdirde, ilkbaharda iyi şeylerin olacağını söyledi.

Yaklaşık bir yıldır çatışmalı sürecin şiddetini attırarak devam etmesi, kentte birçok sektörü etkilerken en çok inşaat ve turizm sektörünü sekteye uğrattı. İlkbahar mevsiminde çatışmalı sürecin devam etmemesi halinde ise inşaat ve turizm sektörünün umutlu olduğu görülüyor.


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Kerem Baynal, Van'ın kentsel dönüşüm kapsamına alınmasıyla birçok binanın ilkbaharda yıktırılacağı ve buna bağlı inşaat sektörünün canlanacağını belirterek, aynı zamanda olayların yaşanmaması takdirde turistlerin yeniden kente geleceğini söyledi.


“İHRACATTA SON SIRALARDAYIZ”


Çatışmalı süreç nedeniyle 1 yılda ihracatta ciddi bir düşüş yaşandığını aktaran Baynal, “Çatışmalı bir ortamda ekonomiyi konuşmanın ne kadar doğru olacağını düşünmek lazım. Van'ın ekonomisi üretim, ithalat ve ihracat üzerine korulu bir ekonomi değil. 1 Milyon 100 bin nufuslu ilimizin 2014 yılı ihracat rakamları yaklaşık 35 milyon dolar, ithalat ise yaklaşık 50 milyon dolardır. Bu noktada Türkiye’de son sıradayız ve Şırnak dahi bizden fazla ihracat yapıyor. İlimizde üretim zaten yok denecek kadar az durumdadır. Kendi ihtiyacımızı karşılayacak bir üretimden söz etmiyorum, ihtiyaçta farklı illere pazarladığımız ürünlerden maalesef yok denecek kadar azdır. Bu rakamlar 2015 yılı içerisinde ihracat rakamı 15 milyon dolar yani bir önceki yıla göre, 20 milyon dolar azalmış. Üretim noktasında ise inşaat sektöründe üretim yapan işletmelerimiz durma noktasına geldi.” dedi.


“İLKBAHARDA İNŞAAT SEKTÖRÜNDE CANLILIK OLACAKTIR”


2015 yılında Van'ın kentsel dönüşüm kapsamına alınması ve buna bağlı birçok binanın yıktırılacağını dile getiren Baynal, yıkılan binalardan dolayı inşaat sektöründe havaların ısınmasıyla canlanacağını ileri sürdü.


Baynal, “Van'ın ekonomisini sırtlayan sektör inşaat sektörüdür. Depremden bu yana gerek imar belirsizliği, gerekse insanların çoğunun TOKİ’ye gitmesi planları bozdu. TOKİ’lerin kapasitesi Van’da yaklaşık 18 bindir ve insanların çoğu depremden sonra oraya gitti. Normalde bizim düşüncemiz tekrar bu insanların şehre dönmesiydi, ancak bir yerden sonra insanlar TOKİ’de yaşamaya alıştılar. Fakat 2015 yılında Van’ı da kentsel dönüşüm kapsamına almaları, yıkılmakta olan ve yıkılan yerlerin bu kapsamda olması neticesinde inşaat sektöründen bir hareketlilik başladı. Şu an kış ayında yıkımlar değil de resmi projeler üzerinde çalışmalar yapılması nedeniyle ilkbaharın gelmesiyle beraber inşaat sektöründe bir canlılık meydana gelecektir. En azında baharla beraber Van’da bir inşaat sektörünün canlanacağı yönünde bir müjde olarak görmekteyiz.” diye konuştu.


“İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DOLAYLI OLARAK 200 FİRMA OLUMLU ETKİLENİYOR”


Van’da ekonominin en önemli ayağının inşaat sektörü olduğunu savunan Baynal, inşaat sektöründe doğrudan 70, dolaylı 200’ün üzerinde firmanın yararlandığını söyleyerek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Van’da inşaat sektörü, bilindiği üzere doğrudan 70 firma, dolaylı 200’ün üzerinde firma olumlu etkileyen önemli bir sektördür. Bu noktada inşaat sektörüne ana sektör diyoruz. İnşaat sektörünün canlanmasıyla birlikte Van’da ekonominin canlanacağı yönünde ümitlerimiz her geçen gün biraz daha canlanıyor.” şeklinde konuştu.


İran-Türkiye ilişkilerinin yalnız bölgede yaşanan olaylardan dolayı etkilenmediğini, aynı zamanda mezhepsel ve Suriye’de yaşanan savaşında etkili olduğunu vurgulayan Baynal, “İran ile komşuluk ilişkilerimizle beraber çok fazla yürümeyen bir ekonomik sürecimiz var. Bunun sebebi ise maalesef bölgedeki çatışmalı ortamdır. Bu durum sadece bölgemizde yaşanan olaylar değil, aynı zamanda İran’ın Suriye’yi desteklemesi hasebiyle, Suriye’deki çatışmalı sürecin de kötü etkilemesidir. İran bu süreci ekonomik boyutla özdeşleştirmiş vaziyettedir. Mezhepsel yaklaşımlar ekonomiden de uzaklaştırılmaya neden oluyor.” şeklinde ifade etti. 


“İLKBAHARDA ÇOK İYİ ŞEYLER OLACAK”


İranlı turistlerin bölgeye gelmemesini değerlendiren Baynal, İranlı turistlerin Türkiye’ye alıştığını ve bahar ayında olayların devam etmediği takdirde turistlerin tekrar bölgeye geleceğinin altını çizerek, şunları kaydetti; “Geçen yıl Ticaret Odası’nın önderliğinde yapılmış olan ‘alışveriş günleri’ münasebetiyle çok ciddi bir potansiyel oluştu. Gerek alışverişlerde, gerek otellerde ve gerekse lokantalarda Van’ın ekonomisini sırtlayan 15 günlük bir dönem yaşadık. Fakat bu çatışmalı ortam başlamasıyla özellikle İranlı TIR şoförlerinin öldürülmesi, Kapıköy Sınır Kapısı’ndaki çalışan memurların kaçırılması ve Kapıköy Sınır Kapısı'nın yaklaşık 2 aya yakın bir sürede kapalı kalmasıyla turistlerin Van’a gelmesine engel oldu. Bununla beraber son haberlerde de İran medyası Türkiye’ye gitmeyin şeklindeki açıklamaları anlaşılır gibi değil. Bir komşunun, bir komşuya bu kadar zarar verebileceğini düşünmek hakikaten çok dehşet vericidir. Tabi bunlar geçici durumlardır. Bilindiği gibi herkes bölgede pay almaya çalışıyor. Türkiye’nin etkinliğini azaltma yönünde çok ciddi çabalar var ve özellikle Amerika, Rusya, İran ve Suriye neredeyse beraber hareket etmeye başladılar. Tabi bu ülkelerin bir araya gelmelerini düşünmek mümkün değildi ama maalesef bugün bir aradalar. Bundan dolayı inşaat sektöründen sonra, bizim en önemli ticari gelirimiz İran’dan gelen turistlerdir. Fakat şu var ki İranlı turistler Van’a alıştılar muhakkak bahar ayında geri gelecekler. Belki biraz süreç alacak ama Türkiye İran için iyi bir pazardır. Özetle ilkbaharda çok iyi şeyler olacak inşallah” dedi.



Yılmaz SÖNMEZ/Van Olay Gazetesi