Keten İnşaat Kanlıca'da tarihi yalıyı yeniden projelendiriyor!
Kanlıca'da 1905 yılındaki bir yangında yanıp kül olan, şu anda otopark olarak kullanılan tarihi yalıyı zeplin fotoğraflarından bulan Keten İnşaat yapıyı yeniden projelendirip Anıtlar Kurulu'nda tescilledi.
Türkiye'de riskli binaların yeniden yapılmasını sağlayan kentsel dönüşüm hız kazandıkça şekil değiştirmeye başladı. Artık binalar yıkılıp yeniden yapılması yerine sıfırdan da aslına uygun olarak hayata geçirilmeye başlanıldı. Bunlardan bir tanesini Keten İnşaat Kanlıca'da yapıyor.
1905'TE YANMIŞTI
Şirket, Kanlıca'daki Bahai Körfezi'nde bulunan ancak 1905 yılında büyük bir yangın geçirip tamamen kül olan Sipahiler Ağası Mehmet Emin Ağa'ya ait tarihi yalıyı yeniden inşa etti.
Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkam Ferhat Keten, Sultan Abdülhamid'in suikasta uğrama korkusuyla saraydan çıkamadığı için yabancılara zeplinle fotoğraf çektirip İstanbul'daki değişimleri bu şekilde fot takip ettiğini belirterek, "Biz bu zeplin fotoğraflarından şu anda otopark olarak kullanılan arazi üzerinde bir yalı olduğunu gördük. Yangında yok olmuştu. 4.5 yıl projelendirdik.
Almanya'daki Freiburg Havacılık Müzesi'nden 1910 yılında zeplin fotoğrafları bulundu. Koç ailesinin ve Milli Savunma Bakanlığı'mn özel arşivine bakıldı. Arkeolojik kazı yaptık. Arsanın sahipleriyle konuşup yalıyı aslına uygun projelendirdik. Anıtlar Kurulu'nca onaylandıktan sonra başladık" dedi. Yaklaşık 750 metrekare büyüklüğünde bir alanda inşa edilecek yalı 2 katlı ve 545 metrekare net kullanım alanına sahip olacak. Yalının önünde eskisinde olduğu gibi kayıkhanesi de bulunacak.
800 dairelik proje geliştiriyor
Şu anda 20 projenin geliştirilmesine devam ettiklerini, 8 tane faal şantiyelerinin olduğunu anlatan Ferhat Keten, Taksim'de 100 dairelik eski kamyon fabrikasının bulunduğu araziyi dönüştüreceklerini söyledi. Keten ayrıca Çırağan, Bomonti, Cihangir ve Etiler'de yenileme yapacak. 800 dairelik proje için 500 milyon dolar yatırım hedefi var.
Bankadan ortaklık teklifi aldı
Ferhat Keten, artık inşaat şirketleri için finansman ve nakit yönetiminin daha önemli hale geldiğine dikkat çekerek, "Türkiye'de yaptığımız geliştirme faaliyetlerinde bir banka tarafından ortalık teklifi aldık.
Banka, kendisindeki fonların değerleneceği bir yatırım yapmak zorunda. Biz onlara bu geliri güvenli bir şekilde sağlayacak projeler geliştiriyoruz" diye konuştu.
Göç edenler binalarını veriyor
Keten eskiden Türkiye ve Yunanistan'dan karşılıklı olarak zorunlu göç edenlerin geride bıraktıkları binalarında proje geliştirmek için bir platform kurduklarını da söyledi. Keten bu kapsamda yaklaşık 10 Rum ailenin istanbul'daki binalarını hukuk kapsamında alıp burada dönüşüm projesi yapacaklarını kaydederek, "Türkiye'den göç etmiş Rumların geride bıraktıkları gayrimenkullerini hukuki yönden geliştiren bir internet sitesi kurduk. Uzmanlık alanları gayrimenkul hukuku. Rumların burada bıraktıkları, unuttukları baba yadigârı gayrimenkulleri tekrar onlara kazandırıp ortak proje geliştireceğiz" dedi.
Ünsal Ereke-Habertürk