Emlak Konut

KEY ödemelerinde üst limit 1200 YTL

Yaklaşık 7 milyon kişiyi ilgilendiren KEY hesaplarıyla ilgili yapılan zirvede ödeme konusu ele alındı. Buna göre, kişi başına yapılacak ödeme 100 ila bin 200 YTL arasında değişecek.

KAYIP hak sahiplerinin bulunmasıyla birlikte, Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının ödenmesine ilişkin çalışmalar hızlandı. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında Hazine Müsteşarlığı'nda KEY ile ilgili mini bir zirve gerçekleştirilerek, KEY ödemeleri için gerekli olan kaynak miktarı masaya yatırıldı. Buna göre, KEY ödemeleri için gerekli olan kaynağın bir kısmı Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından bir kısmı da Hazine tarafından karşılanacak. Hazine Müsteşarlığı'nda, 15 Şubat tarihinde yapılan mini KEY zirvesi, KEY hak sahipleriyle ilgili yapılan çalışmalarda, `hak sahibi sayısının' beklenenden daha yüksek çıkması nedeniyle gerçekleşti. Yapılan toplantıya, Hazine bürokratlarının yanı sıra, ilgili diğer kamu kurumlarının temsilcileri de katıldı.

HAK SAHİBİ 7 MİLYONA ÇIKABİLİR

TOPLANTIDA, KEY hak sahipleriyle ilgili elde edilen bilgiler de ele alındı. Kamu temsilcileri tarafından verilen bilgiye göre, KEY hak sahibi sayısı tahmin edilenden daha yüksek çıktı. Kamu görevlileri, çalışmalara başladıklarında KEY hak sahibi sayısının 3-3.5 milyon kişi ile sınırlı olduğunu tahmin ediliyorlardı. Ancak KEY'de kayıp listelerin bulunmasıyla birlikte bu rakam, 15 Şubat tarihi itibariyle 5.6 milyona ulaştı. Halen üzerinde çalışılan 1.5 milyon hak sahibinin de eklenmesiyle birlikte, toplam hak sahibi sayısının 7 milyona ulaşması bekleniyor. Hazine Müsteşarlığı'ndaki KEY toplantısında ayrıca hak sahiplerine `kişi başına yapılacak' ödemeler de değerlendirildi. Yapılan hesaba göre, hak sahiplerine yapılacak ödeme miktarı, kesinti yapıldığı yıla göre değişiklik gösterecek. KEY ödemelerinden 1987-1995 yılı sonu itibariyle, çalışan herkes faydalanacak. Örnek hesaplamalar dikkate alınırsa, kişi başına yapılacak ödemeler 100 YTL ile bin 200 YTL arasında değişecek.

 

Uzman erbaşların emeklilik çıkmazı


UZMAN erbaşlar, emeklilik konusunda yasadaki çelişkiden şikayetçi. Uzman Erbaş Kanunu'nun iptali için Askeri İdare Mahkemesi'ne başvuran uzman erbaşlar, sonuç alamayınca konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşımaya hazırlanıyor. Uzman erbaşlar göreve ilk başladıklarında 2 yıldan az, 5 yıldan fazla olmamak üzere TSK ile sözleşme imzalarken, sözleşmeleri 45 yaşına kadar uzatılabiliyor. Görev süresince Emekli Sandığı kapsamında olan uzman erbaşlar, `Bir yandan Sosyal Güvenlik Yasası bizlere `56 yaşına kadar çalışmazsan seni emekli etmem' derken, diğer yandan Uzman Erbaş Kanunu `45 yaşından sonra çalıştırmam' diyor' diyerek çıkmaz içinde olduklarını ifade ediyorlar. LÜTFİ KAPLAN


MALiYET 2 MiLYARI AŞABiLiR


KEY hak sahiplerine toplam ne kadarlık ödeme yapılacağı, hak sahiplerinin tam olarak tespit edilmesinin ardından netleşecek. Daha önceden yapılan hesaplamalarda KEY hak sahiplerine yapılacak toplam ödemenin 1.7 milyar YTL olacağı tahmin edilmişti. Ancak, hak sahiplerinin tahmin edilenden daha yüksek çıkması, toplam maliyet hesaplarının da değişmesine neden oldu. Hazine'de yapılan KEY zirvesinde, KEY ödemelerinin maliyetinin 2 milyar YTL'yi aşabileceği belirtildi. Toplam maliyetin 2-2.5 milyar YTL arasında olacağı tahmin ediliyor. Sözkonusu maliyetin, bir kısmı KEY hesaplarının kontrolünü gerçekleştiren Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı şirketi tarafından karşılanacak. Şirketin kaynaklarının yetmemesi halinde Hazine devreye girecek ve ortaya çıkacak açık için, kaynak desteği sağlayacak.

HÜSEYİN ÖZAY /STAR