07 / 05 / 2024

KEY ödemesinde hak sahibine müjde!

KEY ödemesinde hak sahibine müjde!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinde kurum ve kuruluşlara bildirim yapabilmeleri için 1 ay daha süre verilmesini öngören kanun tasarısı kabul edildi



AKP Sivas milletvekili Mustafa Açıkalın başkanlığındaki komisyonda, `Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı' görüşüldü.
Tasarıyla ilgili sunum yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 26 Kasım 2009 itibarıyla 5 milyon 399 bin 741 hak sahibine, 2 milyar 544 milyon 676 bin 259 TL ödeme yapıldığını bildirdi. Tasarıyla öncelikle, kurumların hak sahiplerinin bilgilerini bankaya göndermelerine ilişkin süre uzatılıyor. Tasarının yasalaşması halinde kurumlar, bu bilgileri, kanunun yayımlanma tarihinden itibaren 1 ay içerisinde bankalara bildirebilecek. Babacan, gerekli kontrollerin yapılmasının ardından söz konusu hak sahiplerine ödemelerin hemen başlayabileceğini kaydetti.

Nemalandırmaya yeni düzen geliyor
Bakan Babacan, böylece, 28 Temmuz 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan listede isimleri yer aldığı halde hatalı bildirimler nedeniyle paralarını alamayan hak sahiplerine bir imkân sağlanmış olacağını dile getirdi. Tasarıda, hatalara ilişkin düzeltme ve bildirimlerin 3'er aylık aralıklarla yapılabilmesi de öngörülüyor. Böylece bilgileri hatasız olan hak sahipleri tüm listeye ilişkin düzeltme sürecinin tamamlanmasını beklemeden KEY ödemelerini alabilecek.
Babacan, tasarıda KEY ödemelerini gecikmeli alacak hak sahipleri için de nemalandırmaya ilişkin düzenleme yer aldığını, bu çerçevede, tutarların ilk ilan tarihinde yüzde 10 artışla verileceğini ifade etti. Babacan, ödemelerin daha sonraki dönemlerde yapılması halinde, geçen her üç aylık dönem için ilave yüzde 1,25 artış uygulanacağını bildirdi. KEY kesintilerinin bankaya yatırıldığına dair ile ilgili belgelerle ispatı halinde ödemede herhangi bir sorunla karşılaşılmayacak. Yapılan görüşmelerin ardından tasarı kabul edildi.
Radikal

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

KEY kanun tasarısı Komisyon'dan geçti

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinde kurum ve kuruluşlara bildirim yapabilmeleri için 1 ay daha süre verilmesini öngören kanun tasarısı kabul edildi.

Komisyon'da kabul edilen tasarı, hak sahiplerine ilişkin bilgilerin bankaya bildirilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlara verilen sürenin 1 ay daha uzatılmasını öngörüyor.
Star


Geri Dön