Emlak Konut

KEY'de büyük hayal kırıklığı yaşanacak

Konut Edindirme Yardımı (KEY) kapsamında toplanan paralar hak sahiplerine geri ödenecek.

"Listeler açıklandığında bazıları isimlerini göremeyecek, bazıları da isimlerini görecek, alacak ama alacağı paranın çok az olduğunu görecek" diyen Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel,  "Konut Edindirme Yardımı'ndan (KEY) yararlanacak kişi sayısı 7.5 milyon kişi. Aslında 9 milyon kişi ama 1,5 milyon kişi bulunamadı, isimleri çıkmadı. 1.8 milyar YTL'yi 7.5 milyon kişiye böldüğümüzde bir kişiye düşen rakamın 240 YTL kadar olduğunu görebiliriz. Tabii bu 240 YTL herkes için geçerli olmayacaktır. Sistemin başladığı 1987 yılından, bittiği 1995 yılına kadar kalanlar var, üç-beş ay yatırıp çıkanlar var. Bu anlamda da 1987 yılından bittiği 95 tarihine kadar yaklaşık 9 yıl boyunca sistemde kalan birisi en fazla 600 YTL civarında bir para alır. 1.300, 1.500 YTL gibi bir gelir nasıl elde edilecek? Bunlar afaki rakamlardır" açıklamasını yaptı.
Tezel, KEY'le ilgili merak edilenleri şöyle anlattı:

Hayal kırıklığı yaşanacak

Listeler açıklandığında bazıları isimlerini göremeyecek, bazıları da isimlerini görecek, alacak ama alacağı paranın çok az olduğunu görecek. Birinci hayal kırıklığı isimler konusunda yaşanacak. İsimler kanun gereğince Mayıs ayı sonuna kadar Resmi Gazete'de yayınlanmak zorunda. 7.5 milyon kişinin ismini Resmi Gazete'de yayınlamanın ne kadar zor olacağını tahmin edersiniz. 7.5 milyon kişiyi yayınlamak için kaç sayfalık, kaç ciltlik bir Resmi Gazete yayınlayacaklarını ben hayal edemiyorum. Kanun diyor ki, "31 Mayıs 2008 gününe kadar kişi listeleri Resmi Gazete'de yayınlanır". Bu arada da bu sürenin Hazine tarafından 2 ay daha uzatılma ihtimali var. Yani Temmuz sonuna kadar. İster Mayıs sonu olsun, isten Temmuz sonu olsun KEY Resmi Gazete'de açıklandıktan sonra Ziraat Bankası tarafından ödenmeye başlanacak.

1.300- 1.500 YTL gibi rakamlar afaki rakamlar

KEY ile toplanan paranın tamamı, 1999 sonunda Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na devredilmişti. O tarihte Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın yüzde 61 hissesine tekabül ediyordu. Şu anda o yüzde 61 hissenin toplamı yaklaşık 1.8 milyar YTL; 1.786 diyorlar ama biz buna 1.8 milyar YTL diyelim. Dağıtılacak olan paranın toplamı 1.8 milyar YTL. Alacak olan kişi sayısı da 7.5 milyon kişi. Aslında 9 milyon kişi ama 1.5 milyon kişi bulunamadı, isimleri çıkmadı. 1.8 milyar YTL'yi 7.5 milyon kişiye böldüğümüzde bir kişiye düşen rakamın 240 YTL kadar olduğunu görebiliriz.

Tabii bu 240 YTL herkes için geçerli olmayacaktır. Sistemin başladığı 1987 yılından, bittiği 1995 yılına kadar kalanlar var, üç-beş ay yatırıp çıkanlar var. Bu anlamda da 1987 yılından bittiği 95 tarihine kadar yaklaşık 9 yıl boyunca sistemde kalan birisi için ödenen nominal değer en fazla 6 YTL 15 kuruşa karşılık geliyor. Eski parayla 6 milyon 115 lira. 6.15 YKr'yi neyle çarpacaksınız da 1.300, 1.500 YTL gibi bir gelir elde edilecek? Bunlar afaki rakamlardır.

İtirazlar nereye ve nasıl yapılacak?

Burada bir de itirazların nereye yapılacağı meselesi var. KEY'de isimleri çıkmayanlar veya isimleri çıktığı halde beklediği rakamdan daha az rakam açıklanan kişiler Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na veya bağlı oldukları Sosyal Güvenlik Kurumu'na itiraz edebilirler. Ama itirazlarına belge eklemeleri yerinde olur. Zira belgesiz itirazlar herhangi bir şekilde değerlendirmeye alınmaz. O tarihlerde kesinti belgeleri, kesinti belge özetleri gibi belgeleri itirazlarına eklemeleri gerekir ama bu olayda biz 20 yıl öncesinden söz ediyoruz. Kamunun elinde olmayan belgelerin bu yüzden vatandaşların elinde olmasını da beklemiyorum. Bu koşullar altında hak sahibi olmayanların para almaları ihtimali de çok düşük olmakla beraber tamamen imkansız da diyemeyiz.

Star