Kıbrıs Maraş'ta taşınmazlarla ilgili davalara vakıfların da taraf olmasının önü açıldı!
Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Maraş bölgesindeki taşınmaz bir mülke ilişkin davaya ilk defa ihtilaf yoluyla Kıbrıs Vakıflar İdaresi'nin (EVKAF) taraf olmasına izin veren bir karara imza attı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki mallarla ilgili bir iç hukuku oluşturmak için kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK), Maraş bölgesinde yer alan taşınmaz bir mülke ilişkin davaya ilk defa ihtilaf yoluyla Kıbrıs Vakıflar İdaresi'nin (EVKAF) taraf olmasına izin veren bir karara imza attı.
Kıbrıs Vakıflar İdaresi'nden konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamaya göre, Taşınmaz Mal Komisyonu'na Kıbrıslı Rum bir davacının getirdiği dava ile EVKAF, ilk kez bir davaya ihtilaf yoluyla ilgili taraf olarak katışım sağladı.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü İbrahim Benter, TMK'nın 28 Ocak tarihinde yaptığı açıklamayla ilgili olarak, "EVKAF, bu davadaki ilgisini tanıyan ve davaya taraf olmamıza izin veren TMK'nın vermiş olduğu bu önemli ve makul kararı takdirle karşılıyoruz. Bu kararı, tarihi mülkiyet haklarımızı korumada önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz." şeklinde konuştu.
Kıbrıs Vakıflar İdaresi, idaresini üstlendiği Abdullah Paşa Vakfı adına, 1732/2011 numaralı davaya taraf olmak amacıyla TMK'ya 2020 yılında başvurmuş, Kıbrıslı Rum davacı EVKAF'ın davaya taraf olmasına itiraz etmiş ve böylelikle hukuki ihtilaf doğmuştu.
Yaşanan gelişmelere göre, TMK, lehte ve aleyhte argümanları dinledikten sonra Kıbrıs Vakıflar İdaresi'nin bu davaya katılmak için bazı meşru sebepleri olduğuna kanaat getirerek başvuruyu kabul etti.
28 Ocak'ta tarihindeki TMK kararıyla, KKTC'deki Kıbrıslı Rumların mülkiyet talebine ilişkin bir davaya Kıbrıs Vakıflar İdaresi'nin katılması için ilk kez ihtilafa gerek duyuldu. EVKAF, TMK'daki önceki davalara, davacıların rızasıyla katılım sağlamıştı.
Kıbrıs Vakıflar İdaresi, Maraş bölgesinde yer alan arazilerin yüzde 100'lük kısmının yasal sahibi olduğunu ve Kıbrıs, Britanya koloni yönetimi altındayken (1878-1960), varlıklarının hukuksuz bir şekilde şahıslara ve kurum ve kuruluşlara devredildiğini savunuyor.
Vakıfların tabi olduğu yasalara ve Britanya'nın da imzacı olduğu uluslararası anlaşmalara göre, Kıbrıs Vakıflar İdaresi'nin varlıkları satılamıyor ya da devredilemiyor.
Kapalı Maraş'ta Taşınmaz Mal Komisyonu’na 344 başvuru!