Kıbrıs Rum kesiminde tartışmalı yatırım karşılığı vatandaşlık programı iptal edildi!
Güney Kıbrıs Rum yönetiminde "yatırım karşılığı vatandaşlık" programı sonlandırıldı.
Güney Kıbrıs Rum yönetiminde suça karışmış kişiler de faydalandığı için eleştirilen "yatırım karşılığı vatandaşlık" programı sonlandırıldı.
Rum basınında yer alan habere göre, Bakanlar Kurulu, bugün yaptığı olağanüstü toplantıda, Rum kesiminin yabancı yatırımcılara para karşılığında vatandaşlık verilmesi kriterlerini içeren programı da iptal etti.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, kararın, Rum Meclisi Başkanı Dimitris Şilluris ve AKEL Milletvekili Hristakis Ciovanis'ın sabıka kaydı olan Çinli bir iş adamının Kıbrıs pasaportunu güvence altına almasına yardım etmeye hazır olduklarına dair gizli çekilmiş görüntülerin, Al Jazeera tarafından yayımlanmasından sonra alındığı belirtildi.
Kararın 1 Kasım tarihi itibarıyla yürürlüğe gireceği belirtildi.
Gelen tepkiler üzerine AKEL Milletvekili Ciovanis istifa ettiğini açıkladı.
Meclis Başkanı Şilluris ise yaşananlardan ötürü kamuoyundan özür dileyerek, 19 Ekim itibarıyla görevinden "uzak duracağını", araştırmaların tamamlanmasının ardından da kararını açıklayacağını belirtti.
Al Jazeera'nın haberinde, Rum yönetiminin 2017-2019 tarihlerinde 1400'den fazla pasaport başvurusunu onayladığı yer almıştı.
Al Jazeera'nın ele geçirdiği çok sayıda resmi belge, 70'ten fazla ülkeden hükümlü dolandırıcıların, kara para aklayanların ve yolsuzlukla suçlanan siyasilerin, GKRY'den altın pasaportlar diye anılan vatandaşlık belgesi aldığını ortaya çıkarmıştı.
Bu tarihler arasında altın pasaportlar için en fazla başvurunun Rusya, Çin ve Ukrayna'dan yapıldığı belirtilmişti.
- Rum kesiminden suçlulara "pasaport" zırhı
Avrupa Birliği (AB) üyesi GKRY, son yıllarda farklı ülkelerden suçla bağlantılı binlerce kişiye, para karşılığında ve usulsüzce "altın pasaportlar", diğer adıyla "yatırım karşılığı vatandaşlık" adı altında vatandaşlık sattı.
2013 yılında hayata geçirilen Kıbrıs Rum kesimi yatırım karşılığı vatandaşlık programına göre, GKRY vatandaşlığı için 2 milyon avro değerinde gayrimenkul satın almak ya da 2,5 milyon avroluk yatırım yapmak yeterliydi.
Uygulamaya göre, pasaport alacak olan kişilerin temiz bir sabıka kaydına sahip olmaları gerekmesine rağmen GKRY bu kriteri önemsemedi.
GKRY pasaportu alabilmek amacıyla dil bilmek ve ülkede ikamet etmek şartları aranmazken, kısa zamanda oluşturulan bir paravan şirket üzerinden dahi Rum bankalarına para transferi yapmak yeterli oluyor, bu paranın kaynağı da sorgulanmıyordu.
Rum kesiminin büyük bir gelir elde ettiği altın pasaport uygulaması, AB tarafından da oldukçta tepki görüyordu.
Bu uygulamadan başta Rusya ve Ukrayna vatandaşları olmak üzere çok sayıda ülkeden suç ve yolsuzlukla bağlantılı kişiler yararlanabiliyordu.
Kıbrıs Rum kesimi pasaportları, AB üyeliğinden dolayı Avrupa'ya girişi kısıtlanan şahıslar için önemli olurken, bu pasaportları taşıyanlar, 27 Avrupa ülkesinde serbestçe seyahat edebiliyor, iş ve bankacılık işlemleri yapabiliyor.
Kıbrıs Rum kesiminin, yatırım karşılığı vatandaşlık programı sayesinde 2013 yılından bu yana yaklaşık 7 milyar avro gelir elde ettiği tahmin ediliyor.
Kapalı Maraş bölgesinin bir kısmı halkın kullanımına açıldı!