İmar

Kıbrıs'ın imar planı çalışmalarında sona yaklaşılıyor!

Kıbrıs Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar, Gazimağusa, Yeniboğaziçi , İskele imar Planı çalışmalarında gelinen son noktayı değerlendirdi. Zurnacılar, imar planı hazırlanırken bölgenin birçok faktörünün göz önüne alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kuzey Kıbrıs Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar, Gazimağusa, Yeniboğaziçi, İskele imar planı çalışmalarındaki son durum hakkında konuştu. Zurnacılar, imar planı yapılırken bölgenin birçok faktörünün göz önüne alınması gerektiğini sözlerine ekledi. Zurnacılar, şu açıklamalarda bulundu:

“Bütün dünyada imar planlarını, master planlarını yerel yönetimler yaparken ülkemizde merkezi yönetimler öncülük yapıyor. Yeniboğaziçi bölgesi Gazimağusa ve İskele’ye göre kırsal bir bölge. Bu iki ilçe arasında yer alan Yeniboğaziçi aslında onlarla alan ve nüfus yönünden boy ölçüşebilecek bir güce sahip. Özellikle yetki konusunda iki ilçe belediyesi bizden güçlü. İmar konusunda ilçe belediyeleri yetkili. Ekonomik anlamda Yeniboğaziçi Belediyesi çok zarar etmiştir. Aynı zamanda esnafa ve bölgedeki işsiz gençlere zararı olmuştur. Çünkü Yeniboğaziçi’nin büyüyen bir ekonomisi var, bir turizm beldesi.

Güneyden göç ettikten sonra güneyde toprakları olan Yeniboğaziçililer üçte bir topraklarını alabildi. Bu toprakların yarısı da 1993 yılında SİT alanı ilan edildi. Halkın yarıdan fazlası mağdur edildi. Halkın beklentileri tazmin edilecek mi ? Aynı mağduriyet yeniden doğmak üzere. Çalışmalar devam ediyor kesinleşmiş bir şey yok.“

Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar, 2016 yılından bu zamana kadar hayata geçirilen çalışmalarda iki ilçe belediyesi ile bir kırsal belediyenin aynı platformda imar planına tabi tutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi. Zurnacılar, son olarak şu ifadeleri kullandı:

“Gazimağusa, Yeniboğaziçi , İskele, imar planı çalışmaları 2016 yılında başladı. 2016 yılında bu çalışmalar yapılırken ben belediye içerisindeydim. Belediye ile yapılan çalışma sadece lojistik destek idi. Mevcut İçişleri Bakanlığı ve ekibi de bizler gibi sonradan İmar Planı sürecine dahil oldular. Bir önceki hükümet döneminde başlatıldı.
İçişleri Bakanımızın çağrısı ile 31 Ekim 2018’de davet edildik ve biz bu tarihte sürece müdahil olduk. Yoğun çalışmalar oldu. Bir çok konuda sorunlar yaşadık. Birçok konuda da anlaşma sağladık. Ancak bizim ısrarla söylediğimiz iki ilçe belediyesi ile bir kırsal belediye aynı platformda imar planına tabi tutulamaz. Çünkü her anlamda dezavantajlıyız.

Yeniboğaziçi Belediyesi’nde diğer belediyelere nazaran daha bir problemli bir yapı var. Örneğin bir Salamis Harabeleri, Saint Barnabas Manastırı, Kral Mezarları var. Yani turizm var tarım var. Dolayısıyla bunları planlamak kolay değil. Biz bu sürece daha çok düzenleme anlamında katkı koymak istedik. Ancak görüşlerimiz dikkate alınmadı. İmar Planı’nda geldiğimiz nokta özellikle ortak yaşam alanları konusunda hemen hemen mutabakata vardık gibi görünüyor ancak Gazimağusa’nın yatay olarak büyüme şansı kalmadı. Dikey olarak çıkması gerekiyor. Sınır konduğu için artık dikeyde çıkamayacak.

Bir kenarında 10 katlı apartman olacak diğer kenarında diyeceksin ki sen 3 çıkacaksın. Kazanılmış haklar vardır. Bu haklar alındığında tazmin edilecek mi? Gazimağusa son 10 yıldır güneyden Mormenekşe topraklarına kuzeyden de Yeniboğaziçi topraklarına doğru büyüyor. Yeniboğaziçi’nde ciddi bir nüfus artışı oldu. Ancak bugün İmar Planı’nda bakıyoruz ki iki bölge şu anda kapalı pozisyonda. Çalışmalar devam ediyor. Biz en ufak bir detayı bile atlamayacak bir ekip oluşturduk. Çalışmaları bakanlığımıza sunduk. Ne kadar değer görecek bakacağız. Kasım ayına kadar tamamen bitirilecek gibi görünüyor. Ancak bizim düşüncemiz Fasıl 59, 89, 96’da bir hata yanlışlık varsa bunları birlikte düzenleyelim şeklindeydi. Özellikle altyapılarda devlet yetkilileri olarak yüzde yüz hatalıyız. Biz müteahhitlerden proje sundukları zaman belli kıstaslar altında izin vermemiz gerektiği halde projeyi onaylıyoruz veriyoruz ancak bunun arıtması yok, kanalizasyonu yok, otoparkı yok. Ülkemizdeki belediyelerin mutlak şekilde yetkilendirilmesi gerekiyor. Bugün Yeniboğaziçi’da eğer çarpık yapılaşma varsa bunun en büyük sorumlusu devlettir. Çünkü 2008’te imar hakkı kazanan bir belediye var ve Yeniboğaziçi turizm bölgesi olarak büyümeye başladı. Ancak tamamen kaymakamlığa bağlı içişlerine bağlı yetkisiz bir belediye. Belediye orda bir şube gibi duruyor. Müdahale yetkisi yok.”