Kıbrıs'ın imar planları yeni Maraş'ı yaratacak!
Kıbrıs Mağusa, İskele ve YeniBoğaziçi’nin imar planı için son birkaç ayda birçok toplantı düzenlendi. Yetmedi üzerine bir de çalıştay bile yapıldı. Kıbrıs Star Gazetesi yazarı Cüneyt Oruç, bugün yazısında toplantı detaylarını paylaştı.
Mağusa, İskele ve YeniBoğaziçi’nin imar planı için son birkaç ayda birçok toplantı yapıldı. Yetmedi üzerine bir de çalıştay bile yapıldı. Bize gelen bilgilere göre 150’nin üzerinde görüş alındı. Kısaca bir vizyon arandı.
Oysa görünen köy kılavuz istemez. Yılsonuna kadar emirname süresi dolacağı için Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi için belirlenen imar planında vizyon bellidir. Ne olması gerektiği çok açıktır.
Bu bölge elbette turizm açısında adanın cazibe merkezi olmalıdır. Önümüzdeki bir Maraş örneği var. 1974 öncesi 200’den fazla irili ufaklı otele ev sahipliği yapan Maraş bugün kapalı diye Rumlar turizm alanında, geri mi adım attılar? Elbette hayır. O Maraş’ı gittiler, Baf’ta, Limasol’da, Larnaka’da yeniden kurdular. Bunu nasıl başardılar? Kumsalı boş bırakarak denizden yarım kilometre uzağa turizm tesisleri, oteller yaptılar. Bu model bizde de pekala uygulanabilir.
Sayın İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, geçen hafta düzenlenen çalıştayda yaptığı konuşmada, İskele, Yeniboğaziçi ve Mağusa’yla ilgili ayrı ayrı strateji ve vizyon konusunda çalışma yapıldığını söylemişti. Aslında o vizyon işte 1974 öncesindeki Maraş bölgesi gibi bir vizyon olmalıydı.
Sayın Baybars, “Şehir planlamaya baktığımız zaman elimizde 1989 yılında geçen bir imar yasası var. Hali hazırda 2015 yılında çıkan bir ülkesel fizik plan var. Ve ülkesel fizik planı bizlere bütün KKTC’nin imar konusunda temel vizyonunu ortaya koyuyor. Bu vizyon, hedef ve stratejilerin bölge bölge, hangi tür kalkınma ile hangi tür büyüme, nasıl sürdürülebilir bir çevre yaratılacağını, nasıl kültürel kimliğine veya kültürel mirasına sahip şehirler yaşatabileceğimizi ortaya koymaktadır” dedi.
Peki nedir o vizyon? Herhalde bu vizyon deniz kenarını patates tarlasına çevirip, dağ başına oteller dikmek olmamalıdır. Maraş kapandıktan sonra Güney’de işadamları bu vizyonu yarattı. Maraş Güney’de birçok yerde yeniden kuruldu. Şimdi bizim işadamlarımızın da yerel yönetimlerimizin de bu vizyon ışığında koordinatların çizilmese yardımcı olması beklenir. Ama bunun için acele edilmesi de gerekir. Çocuk altı aylık olmuş, üç ay sonra doğacak. Siz hala çocuk yapıp yapmamaktan söz ediyorsunuz. Bu olmaz. Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi imar planında vizyonumuz yeni Maraş’ı yaratmak olmalıdır. Bölgenin kalkınması için de bunun başka yolu yoktur. Bizden söylemesi…
Kıbrıs'ın yeni imar planları sonuç raporuna bağlı!