Dış Piyasalar

Kıbrıslı müteahhitlere müjde!

Kıbrıs Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, müteahhitlerin alacaklarının kısa süre içerisinde ödeneceğini açıkladı. Denktaş yazılı açıklamasında, "Çok kısa bir süre içerisinde müteahhitlerin gecikmiş alacakları ödenecektir" dedi.

Kıbrıs Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, müteahhitlerin alacaklarının kısa süre içerisinde ödeneceğini açıkladı. Denktaş yazılı açıklamasında, "Türkiye Cumhuriyeti kaynaklı projelerde devlete ve belediyelere iş yapan müteahhitlerin geçmiş yıllardan kalan ve devam eden projelerinin ödenmesi için çalışmalar son aşamaya getirilerek süreç başlatılmıştır. Çok kısa bir süre içerisinde müteahhitlerin gecikmiş alacakları ödenecektir" dedi. 


Öte yandan İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, sektörde yaşadıkları sıkıntıları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner'e aktardı. 


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, muhaceret affı konusunda yakın zamanda birtakım çalışmalar yapacaklarını açıkladı. 


"Muhaceret affının gerçekleşmemesinden dolayı bir insanlık suçu işliyoruz" diyen Saner, "Muhaceret affına takılan bir kimsenin kendi haklarını korumamasından ya da işverenin kendisine bilerek ya da bilmeyerek yaptığı hatalı davranışlardan dolayı KKTC'ye turist anlamda bile giriş çıkış yapamaması kabul edilebilecek bir yaklaşım değil" şeklinde konuştu. 


Muhaceret affı, iş sağlığı ve güvenliği gibi konularda açıklamalarda bulunulan kabulde, ilk sözü Kıbrıs Türk Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer aldı. 


GÜRCAFER: "SİYASİ İSTİKRARSIZLIK SORUNLARI KAOSA DÖNÜŞTÜRDÜ" 


Ülkede uzun zamandır biriken sorunlar olduğunu ve bunların ekonomiyi olumsuz etkilediğini söyleyen Gürcafer, siyasette yaşanan iniş çıkışlara işaret etti; "Siyasi istikrarsızlık sorunları kaosa dönüştürdü " dedi. 

Yüzlerce, binlerce işçinin cezaya düştüğünü söyleyen Cafer Gürcafer, cezai müeyyidelerin farklı algılanıp, farklı uygulandığını savundu. 


İşçi bulma konusunda sıkıntılar yaşadıklarını da söyleyen Cafer Gürcafer, geçmişte inşaat sektöründeki bütün çalışanların Türkiye'den geldiğini ancak komşu ülkelerdeki iş potansiyelinden dolayı bu gücün başka taraflara kaydığını kaydetti. 


"ÇALIŞMA İZNİ KOŞULLARI, MEVZUATLAR, CEZALAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ" 


Bu nedenle çalışma izni koşullarının, mevzuatlarının, cezalarının gözden geçirilmesini isteyen Gürcafer, "Bütün mevzuatın gözden geçirilmesi gerek" dedi. 


Ekonomide birtakım iyileştirmeler yapılmasını beklediklerini de vurgulayan Birlik Başkanı Cafer Gürcafer, bunun olması için ilk olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığfnın altındaki sorunların giderilmesi gerektiğini dile getirdi. Gürcafer, "Muhaceret Affı hususunda kafa yormak artık kaçınılmaz oldu. 


Çünkü sistem insanları daha fazla kaçak kullanmaya itiyor. En ufak hatadan dolayı cezaya düşen bir işçi sistem tarafından kötüye sürükleniyor" dedi. 


"AJANDAMIZ DOLU..." 


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner'den bu konularla ilgili süratli ve inançlı bir çalışma ortamı yaratmasını isteyen Gürcafer, "Ekonomi gerçekten kötü noktada. Ekonominin iyileşebilmesi için yardım ve para olmazsa olmazdır ama bunun dışında para veya yardım gerektirmeden yapılabilecek birtakım düzenlemeler de var Bunlarla ilgili ajandamız dolu. Bugünkü ziyaretimiz nezaketten öteye teknik çalışma ortamı yaratmak için" şeklinde konuştu. 


SANER: "MUHACERET AFFI KONUSUNDA VE İŞ DALLARINDA CİDDİ SIKINTI VAR" 


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, göreve başlayalı henüz 15 iş günü olmadığını ancak çalışma yaşamındaki sıkıntıları farklı boyutlardan ve net şekilde gördüğünü belirtti. 


"Muhaceret affı konusunda ve iş dallarında ciddi sıkıntı var" diyen Saner, şunu ekledi: "Muhaceret affının gerçekleşmemesinden dolayı bir insanlık suçu işliyoruz. 


Muhaceret affına takılan bir kimsenin kendi haklarını korumamasından ya da işverenin kendisine bilerek ya da bilmeyerek yaptığı hatalı davranışlardan dolayı KKTC'ye turistik anlamda bile giriş çıkış yapamaması kabul edilebilecek bir yaklaşım değil. Bakanlığımız bu konuda birtakım çalışmalara yakın zamanda başlayacak." 


"KKTC İŞÇİLER İÇİN BİR CAZİBE MERKEZİ OLMAKTAN ÇIKTI" 


Türkiye'den gelen iş gücü konusunda da değinen Saner, "Anavatandaki iş hacmi gelişti, kazançlar farklılaştı. Dolayısıyla KKTC işçiler için bir cazibe merkezi olmaktan çıktı. Bunun için farklı pazarlara bakmak, ama öncelikli olarak yerel işgücümüzü buraya nasıl kanalize edebileceğimizi araştırmak zorunda olduğumuza inanıyorum" dedi. 


Yakın zamanda sivil toplum örgütleriyle bir araya gelip bakanlık olarak üzerlerine düşecek eğitim çalışmalarını yerine getireceklerini kaydeden Bakan Saner, "İş garantisi verebileceğiniz kurumlarımızda gençleri sizlere yönlendirmek için yeni bir takım çalışmaları da başlatacağız" ifadesine yer verdi. 


"İnanıyorum ki bunlar herkesin kazancı olacak" diyen Ersan Saner, "Bu, gençlerimizin iş imkanı bulmasına ve iş gücüne ödenecek paranın aynı yerde dönmesine imkan sağlanacak. Farklı iş güçlerine de ihtiyaç duyulursa o zaman da bakanlık olarak gerekli izinleri düzenleme konusunda gerekli kolaylığı sağlayacağız" dedi. 


"BARET TAKIP İNŞAATA GİRMEK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANLAMINA GELMEZ" 


İş sağlığı ve güvenliği konusunda da açıklamada bulunan Bakan Saner, "İş sağlığı ve güvenliği sadece bir bacaktan oluşmuyor Herhangi bir müteahhidin ya da mimarın baret takıp inşaata girmesi iş sağlığı ve güvenliği anlamına gelmez. 


Bunda bütün kademelerin çalışmasını sağlamak gerek" dedi, bakanlık olarak bu konuda da çalışmaları olacağını söyledi. 


Saner, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği ve Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ile farklı bir çalışma yapacaklarını söyleyerek, "Her şey ülkedeki çalışma yaşamının daha iyiye, güzele gitmesi için olmalı. Tüm sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışma arzusu içindeyiz" dedi. 





Detay Gazetesi