Kıbrıs'ta kaçak otelin yıkımı yargıya taşındı!
Kıbrıs'ta faaliyet gösteren Kaya Grup'un Karaoğlanoğlu’ndaki eski Zeyko Yağ Fabrikası’nın yerine inşa ettiği otelin son katının yıkılması kararına uyulmadı. Dün yargı süreci başlatıldı.
Kaya Grup’un, Karaoğlanoğlu’ndaki eski Zeyko Yağ Fabrikası’nın yerine inşa ettiği otelin izinsiz olan son katının yıkılması konusundaki mahkeme emrine uyulmaması üzerine dün yargı süreci başlatıldı ve projede adı geçen iki şirketin yetkilileri mahkemeye çıkarılıp, itham edildi.
Şirketlerin yaklaşık bir buçuk aydır yıkım mükellefiyetini yerine getirmemesinin ardından, Girne Belediyesi tarafından açılan dava dün tamamlandı. Girne Kaza Mahkemesi, 15 Şubat tarihinde, “izinsiz katların “Şehir Planlama Dairesi’nin öngördüğü 50 ayak sınırına getirilmesi ve son 1 katın 31 Mart 2017 tarihine kadar yıkılması ve ruhsat izinlerinin tamamlanması emrini vermişti. Bu sürenin dün dolmasıyla birlikte, yıkım gerçekleşmediği için Kaya Turistik Tesisler Anonim Şirketi adına Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cihangir Coşkun Kubilay ve Banayan Beach Ltd. adına Binali Yılmaz’la ilgili yargı süreci başladı. İki şirket yetkilisi dün itham edildi ve dava görüşülmek üzere 10 Nisan 2017 tarihine ertelendi.
İki taraf da hazır bulundu
Girne Kaza Mahkemesi Ceza Davaları Yargıcı Mesut Mesutoğlu’nun huzurunda görüşülen davada dün Girne Belediyesi adına İmar Bölümü Şube Amiri Özge Sener Cantürk, Belediye avukatı Sıla Tokay, Kaya Turistik Tesisler Anonim Şirketi adına Yönetim Kurulu BaşkanYardımcısı Cihangir Coşkun Kubilay, Banayan Beach Ltd. adına Binali Yılmaz ve iki şirketin avukatı Hasan Özkök hazır bulundu.
Yeni imar planını bekliyorlar
Kaya Grubu Avukatı Hasan Özkök mahkemede söz alarak, inşası devam eden otelin son katının yıkılması konusunda Girne Kaza Mahkemesi’nin kararı bulunduğunu anımsattı. Projede değişiklik yapılması için yetkili oda ve kurumlarla görüşmelerin devam ettiğini savunan Özkök, yaklaşık bir aylık ek bir süreye ihtiyaç olduğunu belirtti.
Ayrıca Girne-Çatalköy Bölgesi için hazırlanan İmar Planı’nın Haziran ayında tamamlanarak açıklanacağını da ifade eden Özkök, İmar Planı’na göre özellikle katlar konusunda yapılacak muhtemel değişikliklerle, otelde yapılan çalışmaların yasallaşabileceğini önce sürdü.
Özkök, bu ihtimal doğrultusunda, otelin izinsiz olan son bir katının şu an için yıkılmasının hakkaniyetli olmayacağını iddia etti.
İmar Planı’nda katlar konusunda herhangi bir değişiklik olmaması halinde şirketin, gerekeni yapacağı yönünde belediye ile protokol imzalamaya hazır olduğunu kaydeden Özkök, yıkım kararına tehir talep etti.
Tokay itiraz etti
Girne Belediyesi’ni temsil eden Avukat Sıla Tokay da, tehir talebine itirazda bulundu.
Söz konusu inşaatta emirnameye aykırı faaliyetlerden dolayı, inşaata belediye tarafından ruhsat verilmediğini anımsatan Tokay, Şehir Planlama Dairesi’nin onaylama planında, otel inşaatının son katının yıkılması gerektiği konusunda kararı olduğuna dikkat çekti.
Tokay, Girne Kaza Mahkemesi’nin inşaatın en üst katının yıkılması ve ruhsat işlemlerinin tamamlanması için 31 Mart 2017 tarihine kadar süre verdiğini hatırlattı.
Verilen süreye rağmen yıkımın gerçekleşmediğine dikkat çeken Tokay, inşaatın hala ruhsatsız olarak devam ettiğine vurgu yaptı.
Katlar konusunda değişiklik olmayabilir
Girne- Çaytalköy bölgesiyle ilgili hazırlanan İmar Planı’nda, katlar konusunda bir değişikliğe ihtiyaç duyulup duyulmadığının şu an belirsiz bir konu olduğunu kaydeden Avukat Sıla Tokay, İmar Planı’nda bu konuda henüz bir netlik yokken, karşı tarafın sürekli tehir talebinde bulunmasının uygun olmadığını söyledi.
Yargıç Mesutoğlu tehiri reddetti
Girne Kaza Mahkemesi Yargıcı Mesut Mesutoğlu da, söz konusu otel inşaatının son katının yıkılması konusunda itilafsız kararın uygulanması için verilen sürenin dolduğunu, Kaya Grup’un yeniden tehir talebinde bulunduğunu, Girne -Çatalköy bölgesi için hazırlanan imar planının henüz belirsiz olduğunu vurgulayarak, tehir talebinin reddine karar verdi.
İki şirket yetkilisi itham edildi
Mahkemede daha sonra, Kaya Turistik Tesisler Anonim Şirketi adına Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cihangir Coşkun Kubilay ve Banayan Beach Limited temsilcisi Binali Yılmaz, Girne Belediyesi Avukatı Sıla Tokay tarafından itham edildi.
İki yetkili ilk dava olan “Yetkili makam olan Girne Belediyesi ve Girne Belediye Meclisi’nden onay veya izin almadan 06731 numaralı inşaat ruhsatının süresi sona ermiş olmasına rağmen, yürürlükteki yasalara, tüzüklere, emirnamelere ve veya mevzuata, imar kanun ve veya yönetmenliklere aykırı bir şekilde izinsiz gelişme ve inşaat yapılmak, inşaat yapılmasına izin vermek, göz yummak veya halen yapılmasına devam etmekle” itham edildi.
Yetkililer ikinci davada ise “Aynı mahalde, Girne belediyesinden izin almadan ve çevreyi rahatsız edecek şekilde izinsiz inşaat yapmak” suçundan itham edildiler. Kubilay ve Yılmaz, haklarındaki ithamları reddetti.
Girne Kaza Mahkemesi Yargıcı Mesut Mesutoğlu da, davaya başlanmak üzere 10 Nisan 2017 tarihinde saat 13.30’a tarih verdi.
Kıbrıs Gazetesi