28 / 04 / 2024

Kıbrıs'ta yabancılara satılan topraklar kime ait?

Kıbrıs'ta yabancılara satılan topraklar kime ait?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Cumhurbaşkanı eski danışmanı Sabahattin İsmail, Kıbrıs'ta yabancılara satılan toprakların kime ait olduğuna ilişkin soruları yanıtladı. İsmail, "Bu gidişin önü alınmazsa önümüzdeki 10 yıl içinde KKTC'nin sessiz işgali tamamlanacak" dedi.



UBP Güzelyurt Milletvekili Dr. Ziya Öztürkler geçtiğimiz günlerde yabancıların KKTC’de taşınmaz mal edinmesine yönelik yasa çalışmalarında sona gelindiğini açıklamıştı. 

Ancak, vatandaşlar Kıbrıs'ta yabancılara satılan toprakların kime ait olduğunu merak ediyor. Konuya ilişkin sosyal medya hesabında değerlendirmelerde bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı eski danışmanı Sabahattin İsmail çarpıcı detayları tek tek anlattı. 

Girne , Ozanköy, Zeytinlik, Akdeniz, Gaziveren bölgesinde satılan toprakların ağırlıkla Orijinal Türk Tapulu topraklar olduğunu söyleyen İsmail, "Bu gidişin önü alınmazsa önümüzdeki 10 yıl içinde KKTC'nin sessiz işgali tamamlanacak" dedi.

İşte Sabahattin İsmail'in dikkat çeken o paylaşımı:

1- KKTC'de yabancılara satılan toprakların kime ait olduğu, kimlerin toprak sattığı konusunda yoğun sorular geliyor KKTC toprak sahipliği konusunda bilgi vereyim
Yasalara göre tek KKTC TAPUSU var
Ne ki pratikte böyle değil
KKTC tapusu olan topraklar 2 kategoride fiyatlandırılıyor.

Kıbrıs ta yabancılara satılan topraklar kime ait?

1- 1974 öncesi Kıbrıs Türklerine ait olan ve "ORİJİNAL TÜRK TAPULU" denen mülkler. 

2- 1974 Barış Harekatı öncesi Rumlara ait olan ve savaş sonrası KKTC  Devletine geçen topraklar. 
Devlet çıkardığı yasalarla 1974 öncesi Rumlara ait olan toprak ve konutları 2 kesime dağıtarak KKTC TAPUSU verdi.


1- Güneyde mülk bırakıp 1974'de Kuzeye geçenlere verilen EŞ DEĞERDE MÜLK TAPUSU. Devlet bunlara verdiği mülklere karşılık Güneyde bıraktıkları mülklerin tapularını devraldı. Bunun için onlara "feragatname belgesi " imzalatıldı. Devlet bu feragatnameleri bir çözümde masaya koyacak, kuzeyde kalan Rum mülkleri ile takas yapıp mahsuplaşacak.

2- 1975'de Türkiye'den gelen ve boş Rum köylerine yerleştirilen TC vatandaşlarına, Barış Harekatı'na katılıp KKTC'ye yerleşen gazilere, Şehit ailelerine ve mülksüz Kıbrıs Türklerine verilen  TAHSİS TAPUSU. 

Kıbrıs ta yabancılara satılan topraklar kime ait?

Bu mülkler içinde en pahalı olanlar 1974 öncesi Kıbrıs Türklerine ait olan ve "orijinal Türk Tapulu" denen topraklardır. 

Bundan daha az değerli olan, EŞDEĞER TAPULU denen topraklardır. Bu mülklerin Güneyde karşılığı olan orijinal tapulu Türk mülkleri vardır.

Kıbrıs ta yabancılara satılan topraklar kime ait?

En ucuz olan mülkler ise TAHSİSTEN HAK SAHİPLİĞİ çerçevesinde alınan ve çoğunlukla 1975'de Türkiye'den gelip adaya yerleşen vatandaşlara karşılıksız olarak verilen topraklardır Çok yanlış olmasına karşın,bu toprakların bir çözüm olursa geri alınıp Rumlara verileceği düşüncesiyle fiyatları daha düşüktür. 

Yabancılar, şirketler ve bir çözüm olacağına inanmayan kişiler bu mülkleri ucuza satın almaktadır. İşte yabancılara satılan toprakların çoğu bu kategoride olanlardır.

Tahsisten hak sahipliği çerçevesinde, devletin karşılıksız olarak kendilerine verdiği mülklerin sahibi olan vatandaşlar maddi sıkıntıları nedeniyle mülklerini satarak yeni villalar, pahalı arabalar veya Türkiye'de geldikleri yörelerden konutlar almaktadır.

Kıbrıs ta yabancılara satılan topraklar kime ait?

Sadece bunlar değil, eş değerde mülk alan ve "orijinal Türk Tapusu" olan Kıbrıs Türkleri de teklif edilen astronomik rakamların cazibesiyle topraklarını satmaktadır.

Karpaz, İskele, Esentepe, Tatlısu bölgelerinde satılan topraklar ağırlıkla TAHSİS ve EŞDEĞER tapulu topraklardır.

Mesarya Ovası köylerinde satılan topraklar ağırlıkla EŞDEĞER VE TAHSİS TAPULU topraklardır. 
Çatalköy Arapköy, Karaoğlanoğlu, Alsancak, Lapta, Karşıyaka bölgelerinde satılan topraklar ağırlıkla EŞDEĞER TAPULU topraklar ve az sayıda TAHSİS TAPULU topraklardır. 

Kıbrıs ta yabancılara satılan topraklar kime ait?

Girne , Ozanköy, Zeytinlik, Akdeniz, Gaziveren bölgesinde satılan topraklar ağırlıkla ORİJİNAL TÜRK TAPULU topraklardır.

Bankalardaki döviz mevduatları, trafikteki pahalı, lüks araç sayısı ve lüks villalar son yıllarda olağanüstü artış göstermiştir. Büyük oranda nedeni, STERLİN üzerinden satılan on binlerce dönüm arazidir.

Topraklarımız, lüks araba olarak sokaklarda gezmekte, döviz mevduatı olarak bankalarda yatmakta ve yüzme havuzlu lüks villalar olmaktadır.

Bu gidişin önü alınmazsa önümüzdeki 10 yıl içinde KKTC'nin sessiz işgali tamamlanacaktır.

 

1-KKTC'de yabancılara satılan toprakların kime ait olduğu,kimlerin toprak sattığı konusunda yoğun sorular geliyor KKTC toprak sahipliği konusunda bilgi vereyim
Yasalara göre tek KKTC TAPUSU var
Ne ki pratikte böyle değil
KKTC tapusu olan topraklar 2 kategoride fiyatlandırılıyor+ pic.twitter.com/NhLcma1Y4y

— Sabahattin İsmail (@sabahatinismail) November 27, 2023

 

Yabancıların KKTC’de taşınmaz mal edinmesine yönelik yasa çalışmalarında sona gelindi!

Ev sahibi ve kiracılar aman dikkat! Arabuluculukta dikkat çeken, çarpıcı detay!

 


Geri Dön