28 / 04 / 2024

Kibyra Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmaları sona erdi!

 Kibyra Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmaları sona erdi!

Gölhisar ilçesinde bulunan ve gladyatörler şehri olarak bilinen Kibyra Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümü sona erdi



Gölhisar ilçesinde bulunan ve gladyatörler şehri olarak bilinen Kibyra Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlandı. 

     Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl 70 kişilik bir ekiple yürüttükleri kazılarda daha çok koruma, onarım ve sergileme çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyledi. 

     Bu yılki kazı çalışmalarında yeni alanlardan kentin ana caddesine inen merpenler açıldığını ifade eden Özüdoğru, iki büyük yapı olan stadyum ve odeon alanında ise kazı çalışmalarının tamamlandığını belirtti. 

     Stadyumun doğu tarafındaki kısmı açtıklarını ve onarım yaptıklarını anlatan Özüdoğru, odeon yapısının ise tamamen önünün açıldığını ve kazısının bitirildiğini kaydetti. 

     Kazısı bitirilen yapıların restorasyon çalışmalarının başlayacağını dile getiren Özüdoğru, şöyle devam etti: 

     ''Agorada korumaya yönelik çalışmalarda mozaik zemin döşemeyi tamir ettik. Kentin ana kanalizasyon sistemini temizleyerek, gezilebilecek şekilde sergiye açtık. Onun dışında tatlı ve atık su sistemlerinin restorasyonlarını tamamladık. Özellikler Geç Roma Dönemi'ne ait hem atık hem de tatlı su sisteminin konservasyonu tamamlanarak koruma altına alındı. Odeonun önünde yer alan Roma hamamında ise çalışmalar bitirildi ve sergiye açıldı.'' 

     Özüdoğru, yapılan kazılarda Roma dönemine ait günlük yaşamda kullanılan kaplar, seramik kırıntılar, sikkeler, gözyaşı şişeleri gibi buluntuların da ortaya çıkarıldığını belirtti. 

     

     -BAKA projesi ile kentin tanıtımına ağırlık verilecek- 

     

     Bu yıl Batı Akdeniz Kalkınma Ajansınca (BAKA) kentin tanıtımı için projelerin yapıldığını ifade eden Özüdoğru, şunları kaydetti: 

     ''BAKA'nın kentle ilgili projesi var. Bunun birinci ayağını kültür projesi oluşturuyor. Proje kapsamında kentin tanıtımına ağırlık verilecek. Kentin yapılarının önüne İngilizce ve Türkçe tanıtıcı levhalar konulacak. Bu şekilde yapıyla ilgili bilgilendirme yapılacak. Bunun yanında çevre kavşaklara Denizli, Fethiye ve Söğüt yönlerinde 17 tane bilgilendirici totem kurulacak. Projenin ikinci ayağında ise Türkiye'nin yerinde sergilenen en sağlam mozaiği ile ilgili restorasyon ve sağlamlaştırma çalışmaları yapılacak.'' 

     Özüdoğru, bu yılki kazıların genel olarak verimli geçtiğini vurgulayarak, ''Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Burdur Valiliği, belediye, kaymakamlıklar, BAKA ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyorum'' dedi. 

AA


Geri Dön