Kıdem tazminatı nasıl alınır? Kıdem tazminatı için şartlar nelerdir?
Kıdem tazminatı nasıl alınır? Kıdem tazminatı şartları nelerdir? çalışanların sıkça sorduğu sorular arasında yer alıyor. Kıdem tazminatının belli bir süresi ve şartları vardır. İşte o şartlar!İşçiler, çalıştıkları kurumdan nasıl hangi durumlarda kıdem tazminatı alabileceklerini araştırılıyorlar
Kıdem tazminatına dair şu sıralarda pek çok husus merak ediliyor. İşçiler, çalıştıkları kurumdan nasıl hangi durumlarda kıdem tazminatı alabileceklerini araştırılıyorlar. Öncelikle kıdem tazminatının ne olduğuna dair bir açıklama getirelim. Bir işçi, belirli bir iş yerinde çalıştığı süre zarfında kazandığı kıdemi karşılığında tazminata hak kazanmaktadır. Peki kıdem tazminatı almanın koşulları nelerdir? İşte merak edilen o detaylar…
KIDEM TAZMİNATI NASIL ALINIR?
Bir işçi çalıştığı süre boyunca çalışmasının karşılığı olarak işyerinde geçirdiği süre ölçü alınarak, kendisine kıdem tazminatı ödenmektedir. Kıdem tazminatına işçinin son aldığı ücrete, yemek, yol ve sosyal yardım gibi ek haklar da ilave edilerek hesaplanır.
KIDEM TAZMİNATI ŞARTLARI NELERDİR?
- 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işçi statüsünde çalışıyor olmak
- Mevcut iş yerinde en azından bir yıllık süre boyunca çalışmış olmak
- İş sözleşmesinin, kanuni olarak belirlenmiş olan belirli nedenlerden dolayı feshedilmiş olması
- Kıdem tazminatı konusunda zaman aşımı süresi olarak belirlenen 5 yıllık süre içinde kıdem tazminatının talep edilmesi gerekir.
Kıdem tazminatı almak isteyenler, belirli koşulları sağlamış olması ve kanuni olarak belirlenmiş olan nedenlerden dolayı işten ayrılmış olması gerekir.
Kıdem tazminatı bazı durumlarda işverenin işten çıkardığı işçilere ödediği gibi, işçinin bazı durumlarda haklı sebeple iş sözleşmesini feshettikten sonra da ödenir. Bir işçinin işten ayrılırken kıdem tazminatına hak kazanmasını sağlayan bazı durumlar şunlardır:
- İşçinin yaptığı işten dolayı sağlığını kaybetmesine neden olabilecek durumların söz konusu olması
- İşverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan, yanıltıcı halleri bulunması
- İşverenin haksız sebeplerden dolayı ya da işçinin hiçbir kusuru bulunmaksızın işçiyi işten çıkarması
- İşçinin ölümü
- İşçinin emekli olması
- Kadın işçilerin evlenmesi
- İşçinin muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere işten ayrılması gibi durumlarda kıdem tazminatı ödenir.