Kıdem tazminatı nedir? Kıdem tazminatı ne kadar, nasıl hesaplanır?
Kıdem tazminatının ne kadar olacağı asgari ücret zammı gündemdeyken sorgulanıyor. Peki, Kıdem tazminatı nedir, kıdem tazminatı ne kadar? İşte detaylar...Asgari ücrete yapılacak zammın ardından kıdem tazminatı tavan ücretinde de artış gerçekleşecek
Kıdem tazminatı tavanı ve hesaplaması ile ilgili detaylar asgari ücret zammı gündemdeyken tekrardan merak konusu oldu. Asgari ücrete yapılacak zammın ardından kıdem tazminatı tavan ücretinde de artış gerçekleşecek.
Bilindiği üzere asgari ücrete gelecek ara zam sonrasında birçok ücret de değişim olacak. Asgari ücret zammı ile birlikte kıdem tazminatı tavanı artacak. Peki, Kıdem tazminatı nedir? Kıdem tazminatı ne kadar, nasıl hesaplanır?
KIDEM TAZMİNATI NEDİR?
Belirli bir süre çalıştıktan sonra işine son verilen veya emeklilik dolayısıyla işinden ayrılmak durumunda olan işçiye, çalıştığı süreye göre, işyerince topluca ödenen paraya kıdem tazminatı denir.
ASGARİ ÜCRET KIDEM TAZMİNATI NE KADAR OLACAK?
Milliyet'te yer alan detaylara göre, Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, şunları söyledi; "Biz yeni dönemde asgari ücrette yüzde 30 artış öngörüyoruz. Ben asgari ücretin 11 bin lira olacağı beklentisindeyim. Bu bahsedilen ödemeler de yüzde 30 oranında artış gösterecektir."
Bu kapsamda asgari ücrete yüzde zam gelmesi durumunda asgari ücret kıdem tazminatı 13 bin 10 TL olacak.
KIDEM TAZMİNATI TAVANI BU YIL NE KADAR OLACAK?
Kıdem tazminatı tavanı ayrı olarak hesaplanıyor. Kıdem tavanının temmuz ayında yeniden açıklanacağı öngörülüyor.
KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?
NTV'de yer alan detaylara göre, SGK brütü 15 bin 371 liranın üzerinde olan tüm çalışanlar tavan rakamdan yararlanabilecek. Buna göre; 10 sene çalışmış bir kişi işten çıkarılırsa, alacağı kıdem tazminatı 153 bin 714 TL olacak.
Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir sebeple feshi durumunda, çalışılan her tam sene için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödeniyor. Bir seneden artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil ediliyor.
Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında çalışana ödenen ücretten ziyade, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatler (yemek parası, yol parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri ve benzeri) de dikkate alınıyor. Her tam çalışma senesi için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılıyor.
KIDEM TAZMİNATI HANGİ DURUMLARDA ALINIR?
Çalışanın işveren tarafından işten çıkarılmış olması,
Çalışan kendi isteği ile ayrıldığı durumlarda kıdem tazminatından faydalanamaz,
Çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi için işyerinde bir yıllık çalışma süresini doldurmuş olması gerekir,
Erkeklerde askerlik sebebiyle, kadınlarda evlilik nedeniyle işten ayrılma durumunda kıdem tazminatını alabilir,
Ayrıca çalışan, emekli olduğunda da kıdem tazminatını alabilir.