Kıdem tazminatı resmen dibi gördü! Son 40 yılın en düşük seviyesinde!
Kıdem tazminatı günden güne erimeye devam ediyor. 1982’de asgari ücretin 7,5 katı, 1992’de de 5,7 katı olan kıdem tazminatı tavanı, temmuzda asgari ücretin 1,75 katına kadar gerileyerek, son 40 yılın en düşük seviyesini gördü.
İş Yasası’na tabi çalışanlara bir senelik hizmet karşılığı bir aylık brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödemesi yapılıyor.
Fakat çalışanın ücreti ne olursa olsun ödenebilecek kıdem tazminatı, 6 ayda bir memur maaş katsayısına göre belirlenen tavanı geçemiyor.
2016 YILINDAN BERİ GERİLİYOR
Habertürk’ün haberine göre, kıdem tazminatı tavanı ise 1982 senesinde asgari ücretin 7,5 katı bandındaydı. Tavanın en yüksek devlet memurunun emekli ikramiyesine eşit hale gelmesinden sonra 1983 yılında 4,78’e düştü.
Sonraki senelerde memur maaş zamlarının asgari ücretin üzerinde seyretmesi sebebiyle yeniden arttı. Bu kapsamda, 1992 senesinin ilk yarısında asgari ücretin 5,73, ikinci yarısında 4,08 katı olarak kayıtlara geçti.
Peki, kıdem tazminatı tavanı neden geriliyor? Kıdem tazminatının gerilemesindeki etkenler neler? İşte kıdem tazminatı ile ilgili merak edilen diğer detaylar...