Ekonomi

Kıdem tazminatında büyük yenilik! Yürürlüğe girdi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan kıdem tazminatıyla ilgili yeni genelge yayımlandı. Yeni genelgeye göre kıdem tazminatı tavanı yükseldi. İşte 2022 kıdem tazminatı hesaplama...Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeni genelge yayımlandı

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren kıdem tazminatı ile ilgili önemli gelişme meydana geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeni genelge yayımlandı. Yeni genelgeye göre kıdem tazminatı tavanı yükseldi. İşte kıdem tazminatı hesaplama ve son durum...

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Milyonlarca çalışnı yakından igilendiren kıdem tazminatında değişiklik olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge de de yeni katsayılar açıklandı. İşçiler için belirlenen kıdem tazminatı tavan miktarı da yükseldi İşte ayrıntılar...

  

KIDEM TAZMİNATI TAVANI YÜKSELDİ

2022 yılında Kıdem tazminatı tavanı Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın  kararı ile 10 bin 848 lira 59 kuruş oldu. 2021 yılının ikinci yarısında 8 bin 284 lira olarak uygulanan tavan, 6 Ocak tarihli genelgede 10 bin 596 liraya yükseldi. İlave zammın yansıtılması ile de yeni tavan 10 bin 848 lira olacak.

Buna göre, bu yılın ilk yarısında işten çıkartılan çalışanlar çalıştıkları her yıl için en çok 10 bin 848 lira kıdem tazminatı alabilecek. Bu tutar, Temmuz ayında memur maaş zammı ile yine artacak.  

Kıdem tazminatına dair herşe haberimizde...

KIDEM TAZMİNATI TAVANI NEDİR?

Çalışanların işten ayrıldıklarında alacakları kıdem tazminatı hesaplanırken her yıl değişen bir tavan tutar uygulanır. Çalışanın maaşı ne olursa olsun, en yüksek rakam olarak belirlenen bu tutar tazminat hesabında uygulanır. Bu miktar her yıl Maliye Bakanlığınca memur maaş katsayılarına göre belirlenir. Bu miktar 30 Haziran'a kadar geçerli olacak.

Peki kıdem tazminatı almanın şartları nelerdir? Herkes kıdem tazminatı alabilir mi? İşte şartlar...

KIDEM TAZMİNATI ALMA ŞARTLARI

Kıdem tazminatı almaya hak kazanmanın yolu  aynı işverene bağlı iş yerlerinde en az bir yıl çalışılmış olması gerekiyor. Kıdem tazminatı emekli olunduğunda, işveren işten çıkarttığında, işçi haklı bir nedenle iş akdini feshettiğinde alınabiliyor. Yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getiren işçiler de işten ayrılarak kıdem tazminatı alabilirler.

Ayrıca erkek işçiler askere giderken, kadın işçiler de evlendikten sonra bir yıl içinde işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alabilirler.

Kıdem tazminatı hesaplanırken, brüt ücrete ilave olarak işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün akdi ve kanundan doğan menfaatler de dikkate alınıyor. Bordroda görünen brüt ücrete ilave olarak, yemek, servis-yol-ulaşım, barınma-kira yardımları, bayram harçlığı, yakacak-aydınlatma bedeli, giyim yardımı, kıdem ücreti, teşvik primi, ikramiyeler ve primler gibi ödemeler eklenerek “giydirilmiş ücret” bulunuyor.

 

 

Bir yardımın veya ödemenin brüt ücrete dahil edilebilmesi için sürekli olması gerekir. İşyerinde işveren tarafından sağlanan yemek veya yemek, nakit para veya yemek çeki giydirilmiş ücrete eklenir.

Çalışanın geliş ve gidiş saatlerinde verilen servis hizmeti de dahil olmak üzere ulaşım ödeneği şeklindeki ödemeler dikkate alınır.

Kıdem tazminatı temel maaşına özel sağlık sigortası yardımı veya hayat sigortası prim ödemeleri de eklenmektedir. Bir yıl içinde ödenen ayni ve nakdi ödemeler toplanarak 360 güne bölünür. Brüt ücrete hesaplanan 1 günlük ayni ve nakdi ödemenin 30 katı eklenerek giydirilmiş ücret bulunur

Kıdem tazminatı almaya hak kazanan çalışanın kıdem tazminat hakkı nasıl hesaplanır? İşte tüm merak edilenler

 

KIDEM TAZMİNATI HAKKI NASIL HESAPLANIR?

Kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle iş sözleşmesinin feshi halinde, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan itibaren artan dönemlerde oranlanarak hesaba dahil edilir. Kıdem tazminatı hesabında işçiye ödenen ücretin yanı sıra para ile ölçülebilen tüm para ve yardımların (yol parası, yemek yardımı, düzenli olma koşulu, ikramiye ödemeleri vb.) brüt tutarları dikkate alınır.  Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlıdır.

2022 kıdem tazminatı tavanı belli oldu!

Binlerce vatandaşı ilgilendiriyor! Kıdem tazminatı hakkı geliyor!

2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?

İslam Memiş altın yatırımcısını uyardı: Bunu yapanlar batacak!

Dolar ve euroda son durum ne?