28 / 04 / 2024

Kilosu 250 bin TL'den satılıyor. Bu mücevherle yarışır. Ektiği yerdeki topraktan bereket fışkırıyor

Kilosu 250 bin TL'den satılıyor. Bu mücevherle yarışır. Ektiği yerdeki topraktan bereket fışkırıyor

Çiftçi vatandaşlar hangi ürünlerin ne kadar değerli olduğunu merak ediyor. Vatandaşların çok dikkatini çekecek bir ürün hakkında bilgi verildi.



Çiftçi vatandaşlar hangi üründen en çok parayı kazanabileceklerini merak ediyor. İşte böyle bir ürün var. Kilosu 250 bin TL. En çok zenginler tercih ediyor. Toprağa ektiğimiz zaman oradan bereket fışkırıyor. 

UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE BULUNUYOR

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Karabük Safranbolu ile özdeşleşmiş olan; boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok sektörde kullanılan bitki toprakla buluştu.

Ağustos ayında ekimine başlanan, ve Ekim ile Kasım aylarında 15-30 cm uzunluğa ulaştığında hasadına başlanılan, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten yalnızca 500 gram üretimi yapılan safran, dünyanın en pahalı baharatı olarak biliniyor.

3,5 sene önce Kastamonu'dan Safranbolu'ya gelen Şaban Saymaz, 2,5 dönümlük arazisine ektiğini safrandan 2 tonu aşkın soğan elde etti. Bu sene ekim alanını genişleterek 11 dönüme yükselten Saymaz, safran ekimine başladı.

KİLOSU 250 BİN TL

Safran işçiliğinin çok zor olduğunu belirten Saymaz şu ifadelere yer verdi:

"İşçi bulmak zor, yevmiye pahalı ama elimizden geldiği kadar döndürmeye çalışıyoruz. Bu sene soğan fiyatları 3 boy olarak küçük, orta iri boy, iri boyu 550 liraya kadar satılıyor. Soğanın kilosu 550 lira ama safran 200-250 liraya kadar çıkıyor gramı"

Safranın kilosunun ise 250 bin TL değerinde olduğunu söyleyen Saymaz, "Geçen sene 150 bin liraydı, bu sene 250'den aşağı yok. Benzin fiyatları, mazot fiyatları, girdiler. Alıcı var, ama Safranbolu safranı olacak. İran safranı bunun yanında para etmiyor." dedi.


Geri Dön