Kilyos'ta sit alanındaki arazinin imar planı değiştirildi!
İstanbul Kilyos'ta, Karadeniz kıyısında 3. derece doğal sit alanında kalan 29 bin 768 metrekarelik arazinin imar planları değiştirildi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından itirazlar için askıya çıkarıldı.Konut alanı olarak belirlenmiş parselde otel yapılabilecek...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sit alanında bulunan 30 bin metrekarelik arazinin imarında değişiklik yaptı inşaat hakkı 5 kat artırıldı. Arazinin sahibi şirketin yönetim kurulu üyeleri arasında eski Başbakan Tansu Çiller’in oğlu Berk de bulunuyor.
Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; Eski başbakanlardan Tansu Çiller'in oğlunun yönetiminde olduğu şirkete ait olan Sarıyer Kilyos'taki yaklaşık 30 bin metrekarelik arazinin imarı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirildi ve inşaat hakkı 5 kat artırıldı.
Konut alanı olarak belirlenmiş parselin imarı, otel inşaatı yapılmasının önü açıklacak şekilde düzenlendi. 4 bin 586 metrekarelik inşaat alanı, yaklaşık 5 kat arttırılarak 24 bin metrekare yapıldı.
“Düşük yoğunluklu konut” alanından çıkarılarak “Turizm tesis alanı”na çevrilen arazi, imar planı raporunda yer alan bilgilere göre Marsan Marmara Holding A.Ş.'nin.
İTO kayıtlarına göre de şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Yılancıoğlu, yönetim kurulu üyelerinden biri eski başbakanlardan Tansu Çiller'in oğlu Berk Uçuran Çiller, diğeri de Adem Yelken.
DOĞAL SİT ALANI
Şirketin eski yönetim kurulu üyeleri arasında da Tansu Çiller'in diğer oğlu Mert Çiller yer alıyor. Plan raporuna göre tamamı 3. derece doğal sit alanı sınırları içerisinde kalan parsel daha önce “düşük yoğunluklu konut, park, yol” alanıydı.
Bu şartlara göre konut için ayrılan 22 bin 931 metrekarelik alanda 4 bin 586 metrekarelik inşaat yapılabilirdi. Bakanlık tarafından yapılan plan değişikliği ile alanın turizm potansiyeli ve ülkenin turizm sektörüne sağlayacağı yararlar göz önünde tutularak, “konut” fonksiyonu için ayrılan arazi ‘turizm tesisleri alanı'na çevrildi.
Parsele otel, motel ve pansiyon inşa edilebilecek. Yeni yapılanma koşulları da arttırılarak “Taks:0.40, Kaks:0.80, yükseklik 10.50 metre (3 kat)” olarak belirlendi. Buna göre parselde 22 bin 902 metrekarelik bölümüne bodrum kat ile birlikte 24 bin metrekare otel inşaatına izin çıktı.
İBB'DEN OLUMSUZ GÖRÜŞ
Konuya ilişkin görüşü sorulan kamu kurumlarından olan İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, turizm fonksiyonunun çevre yapılaşma koşulları ile uyumlu olmadığı, inşaat alanının 5 kat arttırıldığı, imar yollarının genişliğinin 10 metreden 7 metreye indirildiği ifade edildi.
Yapı yoğunluğunu arttıran plan değişikliğinin ulaşım sistemine de ek yük getireceğine dikkat çekilerek planın bu hususlar doğrultusunda revize edilmesi talep edildi.
Şeker fabrikalarına ait parsellerin imar planı değiştirildi!
AKİP'ten Olimpos'un imar planı değişikliğine dava!